Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Senka Grujović
  • 15.11.2015. 14:10

Kako od uzgoja kupusa živi obitelj Grujović!

Na sinjskom hipodromu smo zatekli i Senku Grujović kako riba i prodaje svoj glavati kupus sorte bravo. I ona kaže da je zadovoljna proizvodnim rezultatima i prodajom, posebice zato što time može prehraniti obitelj.

  • 1.144
  • 108
  • 0

Kako je tržnice u Dalmaciji gotovo nemoguće zamisliti bez dalmatinskog pršuta i pancete, maslinova ulja, mediteranskog voća i povrća te ukrasnog, ljekovitog i začinskog bilja, ribarnice bez ribe, baš kao i one u kontinentalnoj Hrvatskoj bez mlijeka i mliječnih proizvoda, slavonskog kulena, šunke, čvaraka, svinjske masti, tako se ni subotnji sajam na sinjskom hipodromu tijekom ovogodišnje ugodne jeseni nije mogao ni pojmiti bez ponude i kupnje glavatog kupusa uzgojenog na njivama Cetinskog kraja.

To su i protekle subote potvrdili vrijedni poljoprivredni proizvođači odnosno povrćari iz sela na rubu Sinjskog polja, poput onih iz Hrvaca, Obrovca Sinjskog, Glavica, Turjaka, Otoka Dalmatinskog, kada su kupcima i potrošačima ponudili na tone svježeg glavatog, rezanog i kiselog kupusa, uz neznatne količine kelja, suhog graha, češnjaka, kapule, voća.

Sorta Bravo sa OPG Stipanac

Senka Grujović s kupcima

"Danas sam na sinjski pazar prvi put dopremio svoj kupus (sorta bravo) koji ujedno režem na svom stroju prema željama kupaca. Dobro je rodio unatoč sušnom ljetu, a moj OPG Stipanac uzgaja i nešto kelja te ću ove godine ukupno proizvesti oko 40 tona kupusa. Svoj kupus, u glavicama i rezani, prodajem i u Splitu i okolici, Drnišu, Benkovcu, Muću, Cisti, po selima, na sajmovima, uglavnom po cijeni od 2 do 3 kune kilogram.

Zadovoljan sam, jer se od prihoda ovog poljoprivrednog proizvoda može pristojno živjeti. Proizvodim i nešto krumpira, kukuruza, a svoj OPG sam uredno prijavio i podmirujem obveze prema institucijama. Nemam problema niti me išta žulja i muči, samo treba zavrnuti rukave i dobro raditi. I dalje ću se baviti poljoprivredom jer proizvoditi hranu - plemenit je posao! To se uči u obitelji, od malih nogu. Inače, moj OPG ima svu potrebnu poljoprivrednu mehanizaciju koju je kupio još moj pokojni otac te slijedim tradiciju", ističe Jakša Stipanac iz Hrvaca, poručujući:

Više od 70 tona kupusa ove godine

"Neka svatko, tko god može i ima njivu, zasuče rukave i obrađuje zemlju. Jer iz rada uvijek nešto ima, a iz nerada ništa. A sve što moja obitelj danas ima, stekla je isključivo radom u domovini, jer moj pokojni otac nikada nije bio na radu u Njemačkoj."

Na sinjskom hipodromu smo zatekli i Senku Grujović iz Obrovca Sinjskog, vlasnicu OPG Grujović, kako riba i prodaje svoj glavati kupus također sorte bravo. I ona kaže da je zadovoljna proizvodnim rezultatima i prodajom, posebice zato što time može prehraniti obitelj.

"Kilogram svježeg kupusa u glavicama, i rezanca, danas prodajem po 2-3 kune. U sklopu svog OPG Grujović kiselim kupus koji na malo prodajem po cijeni od 10 kuna za kilogram. Ako ga nudim u velikim količinama, onda mu je cijena nešto niža, 7-8 kuna za kilogram. Inače, godišnje sadim oko 55.000 struka rane i kasne sorte kupusa. Ove godine ću ga proizvesti nešto više od 70 tona, očekujući kako će svaka glavica kupusa biti u prosjeku teška 1,5 kg.

Ante Ćapeta, dugogodišnji kupac

Proizvode i krumpir, luk, češnjak, mahune i grah

Sve prodamo zahvaljujući kvalitetnom proizvodu i stalnim mušterijama; najviše restoranima, na tržnicama i sajmovima, a nešto i na kućnom pragu, prema narudžbi. Redovito ga odvozimo na splitsko tržište gdje ga redovito kupuju potrošači iz okolice - s otoka i priobalja, ali ga ne prodajemo na sinjskoj gradskoj tržnici, nego samo ovdje na sajmu. Tko je prvi put kupio naš kupus, dođe opet i naša je stalna mušterija. I to govori o kvaliteti našeg proizvoda kojim su kupci zadovoljni", ističe Senka Grujović, vlasnica OPG Grujović.

Dodaje kako na svojoj njivi uz rijeku Cetinu proizvodi i krumpir, kapulu, češnjak, mahune, suhi grah koji je ove godine rodio i iznad svih očekivanja. Naglašava kako gotovo sve poljoprivredne kulture mogu uspijevati na obrađenim njivama uz Cetinu u Sinjskom polju.

Najteže im pada srpanj

"Ali ovaj posao nitko ne može tako uspješno raditi ako ne voli poljoprivredu, za koji treba puno ljubavi, ulaganja i odricanja. No ja ga volim, u njemu uživam! Da nije tako ne bih svakog jutra ustajala u 4 sata i odlazila na njivu te se noću vraćala doma obitelji. Svake godine, posebice ove, najteže mi padne srpanj jer tada nije bilo kiša. Baš tada, za vrijeme ekstremnih vrućina, moram puno raditi, čupati travu, plijeviti. Srpanjske noći najčešće prakticiram za zalijevanje svojih poljoprivrednih kultura.

Inače, sa svojim suprugom sam nastavila tradiciju proizvodnje kupusa, jer su tako radili i naši stari. Nećemo se preorijentirati ni na kakvu drugu poljoprivrednu kulturu, ostat ćemo na ovome. Mladima bih poručila da se više okrenu povrćarstvu, jer se od poljoprivrede može lijepo živjeti. Proizvoditi hranu je plemenit posao, samo treba postupno odraditi sve faze. U proizvodnji kupusa sve radimo prema naputku i savjetima stručnjaka odnosno županijske Savjetodavne službe. Naš suhi grah bi se mogao uvrstiti u eko proizvod, jer u njegovoj proizvodnji koristimo samo stajsko gnojivo, ništa drugo ne dodajemo", uvjerljivo će gospođa Senka Grujović, dok kupac Ante Ćapeta iz Dicma tvrdi: "To je kvalitetan i ukusan kupus, koji godinama kupujem ovdje!"

Jakša Stipanac reže kupus

Ne motivira nas profit, nego uspjeh naše obitelji!

A na upit kako je danas živjeti na selu dalmatinskog zaobalja, također je određena: "Osobno tijekom dana nikoga ne vidim niti ikoga čujem zato što sam rijetko doma. Ako nisam na njivi, onda sam na sajmu, stalno sam u pokretu radi posla, pa svoju djecu ne vidim tako često. Unatoč svemu, svi smo u obitelji zadovoljni - muž, ja i naša djeca. Shvaćaju djeca kako sve to radimo za njih. Nas i ne motivira neka zarada, nego u prvom redu ono kako uspijevamo u nečemu, dok naša djeca rastu.

Ali mi nikako nije jasno što sve od naše države traže ti stočari, ribari, kao da oni hrane, uzgajaju tu svu stoku i ribu u moru. Pa stani malo, čovječe, tko potiče mene i moga muža, ta i mi se bavimo poljoprivredom?! Svakog jutra ustanemo rano i idemo u polje gdje radimo do večeri i nitko nas ni za što ne pita. Od početka smo shvatili kako je to naša poljoprivreda, da radimo na zemlji od koje živimo, kao i naši stari. Tko je našim roditeljima, bakama i djedovima dijelio poticaje?"


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Kelj

Kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Savoy cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea var. sabauda

Kelj je dvogodišnja biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Izdržljiviji je od kupusa te bolje podnosi visoke temperature i sušu, baš kao niske temperature i mraz. Zbog toga... Više [+]

Kupus kineski

Kupus kineski

Sinonim: - | Engleski naziv: Chinese cabbage | Latinski naziv: Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.

Kupus kineski, kao što mu i ime kaže, potječe iz Kine. U Europu su ga donijeli misionari u 19. stoljeću. Isprva se koristilo orginalno ime pe-tsai, što na mandarinskom kineskom... Više [+]

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Stočni kelj

Stočni kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Fodder kale | Latinski naziv: Brassica oleracea (L.) convar. acephala (DC.) Alef. var. viridis L.+ var. medull

Stočni kelj najviše se uzgaja u Francuskoj, Engleskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Danskoj i Njemačkoj. Sadrži mnogo vrijednih hranjivih sastojaka, pa je vrlo vrijedna stočna hrana. U... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kupus Cetinski kraj OPG Grujović Rezani kupus OPG Stipanac Kelj Glavise kupusa Senka Grujović Kupus kineski Kupus Stočni kelj