Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva sjemena
  • 11.01.2022. 07:30

Kako obaviti sjetvu sitnog sjemena?

Sjetva sitnog sjemena zna biti problematična. Kako je obaviti brže? Kako što bolje rasporediti sjeme? Jedan od načina je i sjetva u trakama.

Foto: Depositphotos/amphoto
  • 1.622
  • 115
  • 1

Proljeće je vrijeme kada obavljamo sjetvu raznog bilja, a ona sitnog sjemena zna biti vrlo zahtjevna. Celer, peršin, mrkva, jagoda, rikula, duhan, kiselica, petunija i mnogo drugih biljnih vrsta imaju sjemenke malih dimenzija. Pod malim ili sitnim podrazumijevamo da u 1g ima preko 600 komada, čak i preko nekoliko tisuća.

Postoji puno različitih tehnika koje olakšavaju i ubrzavaju posao. Sam postupak se odvija na način da se ono prekrije tankim slojem zemlje (pijeska) ili se polaže direktno na površinu. Ono malih dimenzija sijemo na dubini do 0,5cm, dok se vrlo male sjemenke siju na površini.

Što je sitnije, to ga je teže rasporediti po površini. Često se susrećemo s neujednačenom sjetvom. Na jednom mjestu nikne mnogo mladih biljčica dok na dugom imamo tek po neku biljku ili ostaju gola mjesta. Prorjeđivanje kada su biljčice tek iznikle je problematično, jer dolazi do oštećenja korijena, čupanja i propadanja.

Prorjeđivanje mrkve nije jednostavno (Foto: J.Kuzmić)

Sjeme ne smije biti posijano preduboko, jer se može dogoditi da neće niknuti. Osim toga, površina zemlje se brzo isušuje, a s njom i sjeme.

Različite tehnike sjetve

Često se takvo sjeme pomiješa s pijeskom u omjeru 1:4 do 1:10 ovisno od njegove krupnoće. Sve se dobro izmiješa i spremno je za sjetvu što olakšava onu u redove.

Možemo ga usipati u posudice za sol ili biber. One na poklopcima imaju male rupice i omogućavaju sjetvu po cijeloj površini.

Iskoristiti možemo i komad običnog papira, najbolje bijelog jer se na njemu lakše uočavaju sjemenke. Papir se presavije na pola ili po dijagonali, kako vam je lakše. Na mjesto pregiba stavite sjeme i lagano nagnite papir koji pridržavate rukom. Laganim treskanjem iz papira će ispadati sjemenke. Pojedinačnu sjetvu možete obaviti uz pomoć olovke. Njezinim vrhom gurajte jednu po jednu sjemenku.

Rana sjetva: Koje ćemo povrće prvo posijati?

Najlakše je sitno sjeme posijati uz pomoć namjenskih sijačica ili alata koji ćete sami napraviti. Neke sijačice imaju dozatore koji će vam omogućiti sjetvu sjemena različite krupnoće. Rade na dva jednostavna principa. Prvi je da izbacuju jednu po jednu sjemenku kroz dozator, a drugi je da se sjemenke oslobađaju pritiskom na osovinu s oprugom. Ovakve sijačice sprječavaju rasturanje i gubitak sjemena, osiguravaju njihov ravnomjeran raspored na površini zemlje i štede vam vrijeme.

Mrkva se često sije u trakama koje možemo i sami napraviti kod kuće uz pomoć toalet papira. Tijekom zime možete napraviti trake i na njih zalijepiti sjemenke. Ovako pripremljene se mogu čuvati do trenutka sjetve.

Napravite trake već sada (Foto: Depositphotos/fox_the.hatter)

Sjeme za toaletni papir možete zalijepiti "ljepilom" od brašna, škroba i vode. Kako bi bolje djelovala, potrebno ju je prethodno prokuhati. Treba biti kao za palačinke ili malo gušća. Može se napraviti i obična pasta od ovih namirnica i vode bez kuhanja, ali mora biti malo gušća.

Prvo traku namažite ovom smjesom i onda namočenim vrhom olovke ili čačkalicom nanesite pojedinačne sjemenke na željeni razmak.


Tagovi

Sjetva Sjetva povrća Sitno sjeme Sjetva mrkve Sjetva peršina Sjetva celera Sjetva petunije Sjetva u trakama Proljetna sjetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]