Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 06.07.2023. 07:30

Kako formirati grm ili obaviti rezidbu paprike?

Do većeg uroda krupnih plodova potrebno je izbalansirati odnos zelene mase i rodnosti. Što možete napraviti?

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 21.114
  • 1.131
  • 1

Paprika je zahtjevna povrtna kultura kojoj je za dobar urod neophodno osigurati dovoljno prostora, vlage u tlu, dostupnih biljnih hraniva, svjetlosti i topline.

Sama biljka stvara mnogo grana koje je vremenom zagušuju, smanjuje se ventilacija i osvijetljenost središnjeg dijela grma. Sporije se suši površina listova poslije kiše, što dovodi do pojave bolesti i napada štetnika. Velika količina zelene mase troši hraniva i vodu, a plodovi zbog toga ostaju sitni.

Rezidba za visoke prinose

Kako bi što bolje iskoristila povoljne uvjete potrebno je formirati grm ili obaviti rezidbu, što djeluje na povećanje rodnosti i skraćuje se vrijeme dozrijevanja. Postupak obuhvaća uklanjanje donjih listova i zaperaka, kao i prvog ploda te prikraćivanje vrhova rasta. Cilj provedenih radnji je osigurati ravnotežu između zelene mase i rodnosti, usmjeriti biljku na poželjan rast kako bi bila snažnija, jakog korijena, većeg prinosa i ranijeg dozrijevanja.

Rezidbom postižemo bolju osvijetljenost unutrašnjosti i donjih dijelova grma. Također, zalijevanje, prihrana i zaštita su efikasniji, smanjuje se vrijeme dozrijevanja, plodova ima više i krupniji su. Primjenjuje se za krupnoplodne hibride i visoke sorte paprika.

Formiranje grma

Prvi korak rezidbe započinje uklanjanjem prvog ploda u rašljama prvog račvišta biljke.

Prvi plod na paprici - ostaviti ili ukloniti?

Paprika, poput rajčice formira mnogobrojne zaperke koje je potrebno uklanjati. Posebno je važno ukloniti sve zaperke na stablu, ispod prvog račvišta. Postepeno se uklanjaju i listovi, iz čije osnove se formiraju, na stablu. To poboljšava prozračivanje grma i smanjuje kontakt vlažnog tla i lisne površine.

Biljku možemo formirati na jednu, dvije ili tri stabljike, najčešće dvije. U osnovi možemo reći da se prije prvog račvišta uklanjaju svi zaperci i listovi. Kako se paprika dvojno grana, iz jedne grane nastaju dvije, vremenom dolazi do zagušenja sredine grma. Na drugom račvištu se formiraju po dvije grane i to je ukupno četiri. Sada uklanjamo sa svake strane po jednu. Postupak nastavljamo u visinu u cik cak formi.

Kako bi izbjegli opterećenje, na jednoj biljci ostavljamo da se formira osam do deset plodova, a zatim obavimo pinciranje vrhova ili vršnih točaka rasta.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Paprika Rezidba paprike Prinos paprike Formiranje grma paprike Veći urod Uzgoj paprike


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB