Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vađenje luka
  • 29.06.2023. 07:30

Kada vaditi crveni luk i češnjak te na što posebno obratiti pažnju?

Pravi trenutak za jare sorte je kad se zelena masa počne sušiti, a to ovisi od područja, sortne karakteristike, vremenskih uvjeta

Foto: Depositphotos/Alex.P.
  • 75.694
  • 3.854
  • 0

Vađenje glavica ozimog crvenog luka i češnjaka je uglavnom završena, a pred nama je berba jarih sorti. Ne treba žuriti, ali ne treba ni kasniti. Ranom berbom ćemo smanjiti akumulaciju hranjivih tvari i njihovo preuzimanje iz zelenih listova.

Često vidimo povaljane zelene biljke lukova "zbog zrenja", ali ovom mjerom samo prekidamo prirodan proces transporta hranjivih tvari, nakupljanje šećera i dozrijevanje ovojnih listova.

U slučaju da zakasnimo s vađenjem glavica dolazi do raspadanja ovojnih listova. To je posebno izraženo u vlažnoj zemlji, u kišnom periodu.

Ne pravite oštećenja

Kod vađenja je najvažnije da odredimo optimalan termin i da ne oštećujemo glavice. Pravi trenutak za jare sorte je kad se zelena masa počne sušiti, a to ovisi od područja, sortne karakteristike, vremenskih uvjeta. Nadzemna masa se naginje prema tlu, vrat korijena se počinje sušiti, ovojni listovi postaju suhi i dobivaju karakterističnu boju.

Ako želite valjati biljke, možete to učiniti deset dana prije vađenja. Posao obavite po lijepom, vedrom, suhom i sunčanom danu. Spriječite oštećenje, jer je svaka rana mogući ulaz uzročnika truleži i drugih bolesti i štetnika. Često se događa da glavice crvenog luka doslovno iskoče iz zemlje ili "izađu".

Prikratite korijen i nadzemni dio

Očistite ih i ostavite u sjeni da se prosuše, a tek onda uklonite suvišnu zelenu masu i korijen. Stablo se prikraćuje na najmanje 2 cm od vrha. U procesu sušenja kroz odrezani dio isparava suvišna voda, a drška se spaja i zatvara prodor do sočnog tkiva. Korijen se skraćuje.

U oba slučaja prikraćivanje ne smije biti jako, jer bi tako otvorili unutrašnjost luka i on bi brzo propao. Obavite pregled. Sve što je oštećeno i sumnjivo, sa simptomima bolesti, odvojite i što prije potrošite. Ostavite ih da se suše od jednig do dva tjedna u hladovini.

Najbolje se čuvaju zrele, zdrave, dobro očišćene i osušene glavice na tamnom i prohladnom mjestu.

Koje vrijeme za vađenje vi preporučujete? Imate li kakav savjet? Pišite u komentaru ispod teksta


Povezane biljne vrste

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Luk Vađenje luka Crveni luk Čišćenje luka Sušenje luka Češnjak Vađenje češnjaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Potpisani ugovori s poljoprivrednicima