Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vađenje krumpira
  • 07.07.2021. 15:30

Kada je vrijeme za vađenje krumpira?

Tekuća godina vrlo je problematična, a izuzetno toplo vrijeme ubrzalo je dozrijevanje krumpira. Kako bi utvrdili jesu li spremni za vađenje, najlakše je obaviti test trljanjem.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 13.615
  • 400
  • 0

Krumpir je omiljeno povrće koje se uzgaja u cijelom svijetu. Postoje brojne sorte ove povrtne vrste koje prema dužini vegetacije dijelimo na rane, srednje rane, srednje kasne i kasne. Ovisno od sorte, vremena sadnje, primijenjene agotehnike i vremenskih prilika, odeđuje se i trenutak berbe.

Visoke temperature umanjile prinose 

Ranim sortama potrebno je 60 do 100 dana od sjetve pa do vađenja gomolja dok je kasnim potrebno i oko 160 dana.

Period vegetacije je pod velikim utjecajem vremenskih prilika. Vrijednosti minimalne i maksimalne temperature najviše djeluju na dužinu vegetacijskog perioda. Tekuća godina vrlo je problematična, a izuzetno toplo vrijeme ubrzalo je dozrijevanje krumpira.

Kada je vani iznad 28°C, prestaje s rastom, a toplinski val zaustavio je njegov razvoj u ovoj sezoni. Također, dosta je i onog sitnijeg koji nema šansu narasti. Visoke temperature će u 2021. godini umanjiti urod navedenog povrća, posebno na lošijim tipovima zemljišta.

Ako se pokožica ne skida, vrijeme je za vađenje

Gomolje možemo vaditi iz zemlje kao mlade i zrele. One prve kada biljke procvjetaju. Ovisno od sorte i uvjeta proizvodnje, to je šest do osam tjedana od nicanja krumpira. Mlade gomolje najbolje je upotrijebiti ubrzo poslije iskopavanja. Njihov površinski sloj nije potpuno formiran i lako se skida. Brzo gube vlagu i tako im se smanjuje upotrebna vrijednost. Tada su i podložniji pojavi bolesti. Mladi krumpir možemo čuvati na hladnom mjestu do sedam dana.

Onaj koji će se skladištiti tijekom zime, trebao bi biti zreo. Prvi znak zrelosti je žućenje i odumiranje zelene nadzemne mase, a površinski sloj je tvrd. Ukoliko ga zalijevate, prestanite kada se vršni dijelovi biljke počnu sušiti. Košenjem nadzemne mase potaknut će se dozrijevanje, formiranje površinskog sloja, kao i zacjeljivanje rana. Iskopavanje se obavlja dva tjedna poslije košenja ili sušenja zelene mase.

Kako bi utvrdili jesu li spremni za vađenje, najlakše je obaviti test trljanjem. Palcem ruke protrljajte po gomolju. Kada se površinski sloj ne može skinuti na taj način, krumpir je zreo i spreman za vađenje. 

Isto tako ne treba ni dugo ostati u tlu jer gubi na kvaliteti. Izvađene što prije skloniti od djelovanja Sunca. Kada su izloženi svjetlosti postaju zeleni i gorki zbog stvaranja solanina.

Prije skladištenja, krumpir je potrebno osušiti. To će se najbolje učiniti kada se rasporedi u tankom sloju na sjenovitom mjestu s dobrom ventilacijom. Prije čuvanja uklonite sve oštećene i one na kojima uočite gubitke od štetnika i simptome bolesti. Ovakav krumpir najbolje je odmah potrošiti. Povrće skladištite na suhom i hladnom mjestu. Optimalna temperatura na kojoj bi ga trebalo čuvati je 5°C.

Ne skladištite ga zajedno s voćnim vrstama. Jabuke ispuštaju plin etilen koji će stimulirati prijevremeno fomiranje klica na gomoljima, a što dovodi do njihovog propadanja.


Tagovi

Vađenje krumpira Mladi krumpir Gomolji krumpira Toplinski val Skladištenje krumpira Test trljanjem Solanin Zreli krumpir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo