Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Batat
  • 13.08.2022. 07:30

Kada je vrijeme za vađenje batata iz zemlje - prije mraza?

Prvi znak da su gomolji zreli je pojava žutih listova. Sušenjem se dio škroba pretvara u šećer i batat postaje ukusniji.

Foto: Depositphotos/likephotoman
  • 3.880
  • 125
  • 0

Vađenje batata ovisi od sorte koju smo posadili i vremenskih uvjeta, a prvi znak da su gomolji spremni je pojava žućenja listova. Posao se obavlja kada je dan topao, oblačan i bez padalina, a temperatura treba biti iznad 12ºC.

Previše vlage će usporiti sušenje i ubrzati propadanje tijekom skladištenja. Batat je potrebno skloniti s polja na sigurno mjesto prije pojave mraza, jer je osjetljiv na niske temperature i propada već na 7ºC. Zdrava vegetativna masa može se kompostirati.

Sušenje poboljšava okus

Nakon berbe potrebno je što prije obaviti sušenje kako bi se na površini formirala jaka pokožica, smanjio sadržaj vode, a povećao sadržaj šećera koji nastaje iz škroba. Tako se poboljšava okus.

Nakon berbe potrebno je što prije obaviti sušenje (Foto: Depositphotos/likephotoman)

Proces sušenja traje oko desetak dana. Tijekom ovog perioda zacijelit će oštećenja na površini. Optimalni uvjet za sušenje je temperatura između 26 i 32ºC, vlažnost od 85 do 90 posto. Dovoljno je dva tjedna sušenja u jednom sloju kod ovakvih parametara.

Gdje skladištiti?

Za skladištenje odabrati suhu i prohladnu prostoriju, s temperaturom između 12 i 14ºC. Ventilacija treba biti dobra, da osigurava protok zraka.

Najvažnije je da gomolji sve vrijeme ostanu suhi. Tako se mogu očuvati i do godinu dana. Batat možemo čuvati u mrežastim, papirnatim ili platnenim vrećama, drvenim gajbicama, sanducima sa suhim pijeskom. Preporučuje se da obavite pregled barem dva puta u mjesecu kako bi odstranili gomolje koji su počeli trunutti.

Batat: Ne čuvajte ga u blizini crvenog luka, promijenit će mu okus

Ne preporučuje se čuvanje u hladnjaku, jer brzo gubi na kvaliteti i propada. Izrezan u obliku pomfrita ili na druge načine može se zamrzavati.


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Tagovi

Batat Vađenje batata Skladištenje batata


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]