Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara sorta
  • 27.11.2023. 07:30

Jari grah (sikirica): Pripremite tlo za staru sortu povrća

Tlo se priprema u jesen dubokom obradom, a na proljeće se obavlja predsjetvena priprema do dubine od 10 cm

Foto: Depositphotos/route66
  • 1.206
  • 84
  • 0

Stare sorte povrća su sve cijenjenije, a među njima se ističe jari grah Lathyrus sativus poznat pod nazivima poljak, sikirica ili sjetvena kukavičica. Vodi porijeklo s Balkana. Odlikuje se vrlo skromnim zahtjevima uzgoja. Zbog potražnje na tržištu postiže veću cijenu od običnog.

Popularan je u prehrani dijabetičara, međutim ne preporučuje se pretjerana konzumacija. Može negativno djelovati na zdravstveno stanje organizma zbog sadržaja neurotoksina koji se razlažu termičkom obradom. U afričkoj i azijskoj kuhinji upotrebljava se u formi zelenih mahuna, zrna i brašna.

Fiksacijom dušika obogaćuje tlo

U južnim područjima je jara jednogodišnja kultura. Kao i ostale mahunarke i njegov korijen ima sposobnost fiksacije dušika, zbog čega obogaćuje tlo i odličan je predusjev za ostale kulture. Prilagođava se različitim tipovima zemljišta. Dobro podnosi sušu i kraća razdoblja stagnacije vode. Vrlo je skromnih zahtjeva i dobro uspijeva na tlima koja su siromašna ili bazna.

Optimalna temperatura za njegov rast i razvoj je između 10 i 25ºC. Može uspijevati na područjima s manje oborina. Kod različitih sorti i varijeteta dužina vegetacije traje od 80 do 140 dana.

Širokoredna sjetva

Tlo se priprema u jesen dubokom obradom, a na proljeće se obavlja predsjetvena priprema do dubine od 10 cm. Sjetva se obavlja u redove ili na manjim parcelama u kućice. Za jedan hektar je potrebno od 65 do 10 kg sjemena.

Tijekom vegetacije obavlja se okopavanje kako bi se suzbio korov. U jednoj mahuni mogu biti dva do tri zrna, a berba se obavlja u fazi pune zrelosti. Ako se zreli grah ne obere na vrijeme, dolazi do pucanja mahuna i ispadanja sjemena, što rezultira velikim gubicima. Prinos se kreće od 1 do 1,2 t/ha.


Tagovi

Lathyrus sativus Stara mahunarka Satrica Stara sorta graha Sikirica Jari grah


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!