AgroKlub.com

\

Povrćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Povrćarstvo » Isplativo povrće u plastenicima Europe

Isplativo povrće u plastenicima Europe

Tržište plasteničkog povrća

Isplativo povrće u plastenicima Europe

Datum: 26.11.2016. 15:00

Kategorija:

Povrćarstvo

Nizozemci i Španjolci dominiraju na tržištu plasteničkog povrća, ali od sveg povrća, s krastavcima i paprikom imaju najviše uspjeha.

Nakon ekstremno lošeg proljeća, proizvođači krastavaca i paprike uspjeli su ostvariti kakvu takvu sezonu. Drugačije je kod uzgajivača rajčice i patlidžana, kaže Arie Middelburg iz konzultanstske tvrtke GreenMatch koji se bavi cijenama i razvojem prodaje povrća tijekom cijele godine. Istražit ćemo trendove na primjeru nizozemskog tržišta voća i povrća.

Loš početak za rajčice

"Proljeće je bilo loše razdoblje za rajčice i trajalo je jako dugo", saznajemo od proizvođača iz EU. Zbog značajne konkurentnosti iz Španjolske i dobrog prinosa i iz plasteničkog i običnog uzgoja, tržište je bilo pod pritiskom. Inače, tržišno natjecanje počinje jenjavati oko svibnja, no ove sezone je bilo napeto čak do lipnja. Tek u srpnju i kolovozu situacija se poboljšala.

Cijena je čak bila jača u tom periodu nego prijašnjih godina, djelomično zbog velike potražnje iz južne Europe. No, unatoč tome nije bila dobra sezona za uzgajivače rajčice. U kasnom kolovozu i rujnu, došlo je do značajnog pada cijena, osobito rajčica na stabljici, piše freshplaza.

Poboljšanje u jesen

Tek na jesen tržište se stabiliziralo. "Zbog osvjetljenja proizvodnja je veća u proljeće, a u jesen ranija kultivacija donosi olakšanje na tržište. Ove godine, vidjeli smo povećanje cijena od početka kolovoza, ali i značajno i iznenadno povećanje proizvodnje na kraju kolovoza iznenadio je mnoge i pritisnulo cijene."

Tržište voli specialty rajčicu

Trenutno je sjetva za iduću godinu već u tijeku za konvencionalnu kultivaciju, a prvi osvijetljeni kultivari su već posađeni. Došlo je do povećanja tržišta za rajčice u kombinaciji s osvijetljenim kultivarima. Nova uzgajališta imaju običnu, ali i specialty rajčicu. Postoji naklonost tržišta prema snack rajčici, cocktail i rajčici na stabljici, no neki uzgajivači se priklanjaju krastavcima, jagodama i organskoj proizvodnji, kažu analitičari. Specialty rajčice se također uzgajaju "pod lampama".

Patlidžani dramatično u 2016.

Patlidžani su imali dramatično proljeće. Tako je i ostalo, osrednje, osim u kolovozu i rujnu kada je situacija cjenovno bila spašena. Španjolska konkurencija od proljeća do ljeta pomela je sve ostale na tržištu. Iako Nizozemci mogu biti bolji od Španjolske s obzirom na resurse čak i u uzgoju rajčica, paprike i patlidžani nisu pretjerano dobri u Španjolskoj, no uzgajaju se dugo u sezoni. To je teško palo nizozemskim patlidžanima u dugo i vlažno proljeće, a teško je bilo i ostatak sezone.

Čini se ipak da će 2017. biti pod manjim pritiskom patlidžana jer se površine smanjuju i u Španjolskoj i Nizozemskoj. Tržište Rusije nedostaje i to se osjeti, kažu uzgajivači.

Područje pod krastavcima manje

Krastavci imaju svoju priču. Sezona je bila zadovoljavajuća, unatoč tuči u lipnju. Područje se pod krastavcima smanjilo zadnjih godina, a španjolska konkurencija ostala ograničena. Cijena im sada pada jer je Španjolska na tržištu, a to će se ponoviti u proljeće. Prijašnjih godina, uzgajivači su produžavali sezonu, a to nije prolazilo dobro uzimajući u obzir prodaju. Cijene su bile razočaravajuće.

High wire kultivacija

Loša cijena u proljeće ostavila je posljedice za nizozemske planove. Probali su početi sezonu kasnije, no i to je imalo svoje efekte. Cijela sezona se pomoče, ima tjedana kada nema profita, a ima i onih kada novac dolazi. Cilj je napraviti zaokret. Dobro bi došlo početi ranije no u tom slučaju je potrebno imati "high wire" kultivaciju "na visokoj žici" te pravo osvjetljenje. Tako se povećava proizvodnja, ali to zahtijeva i stručnost.

Nada u izvoz paprike

Paprike su jedan od najvećih proizvoda na tržištu povrća. Unatoč teškom završetku sezone, rodile su zadovoljavajuće, a prilike na tržištu su bile dobre. Španjolska je bila prisutna u proljeće i stvarala pritisak cijenama, no ljeto je to nadoknadilo za Nizozemce. Izvoz u SAD je također bio uspješan. Područje pod paprikama će značajno rasti. Svi se nadaju kineskom izvozu, no to nije dobra vijest za cijene. Područje pod paprikama u Španjolskoj će također rasti. Tržište će biti pod pritiskom osim ako se vrijeme u Španjolskoj ne pogorša.

Broj pregleda članka: 1890; Uspješnost članka: 126.5

Izvor: Fresh plaza

Tagovi: Krastavci, Paprike

Ključne riječi članka: isplativo, povrce, u, plastenicima, europe, proljeće, tržište, rajčice, cijena, paprike, španjolska, područje, tržištu, španjolskoj, uzgajivači, specialty, cijene, krastavcima, patlidžani, također, unatoč, pritiskom, tržišta, povrća, sezonu, sezone, kolovozu, došlo, sezona, godina, jesen


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (32%)

Isuzu D-Max (12%)

Mitsubishi L200 (8%)

Nissan Navara (8%)

Toyota Hilux (20%)

VW Amarok (20%)

Broj glasova: 230

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »