Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Važnost plodoreda
  • 16.01.2017. 15:00

Isplanirajte vrt za iduću sezonu

Plodored je redoslijed uzgoja različitih kultura na određenom prostoru i u određenom vremenu/sezoni. Predstavlja rotaciju sjetve/sadnje kultura na istoj površini tijekom 3-4 godine, a primjenjuje se u poljoprivrednoj proizvodnji kako bi se zemljište što manje crpilo i izbjegli štetnici i bolesti.

Foto: pixabay.com, sesint
  • 2.959
  • 263
  • 0

Zima je idealno vrijeme za planiranje organizacije vrta za narednu sezonu. Kod mene ovo planiranje podrazumijeva odabir kultura za sijanje/sadnju, provjera sjemena koje imam i koje se može iskoristiti i priprema tabele, odnosno sheme plodoreda.

Plodored je redoslijed uzgoja različitih kultura na određenom prostoru i u određenom vremenu/sezoni.

Rotacija sadnje kultura

Predstavlja rotaciju sjetve/sadnje kultura na istoj površini tijekom 3-4 godine, a primjenjuje se u poljoprivrednoj proizvodnji kako bi se zemljište što manje crpilo i izbjegli štetnici i bolesti.

Mijenjajući kulture dopuštamo ravnotežu hranjivih tvari u zemljištu. Posebno je značajan kod većih poljoprivrednih površina gdje se uzgajaju monokulture, dok kod manjih povrtnjaka gdje se na malom prostoru uzgaja više kultura, pa čak i na jednoj gredici više njih, ovo pravilo i ne mora biti tako strogo.

Čak se smatra da može potpuno izostati ukoliko se na manjim površinama uzgaja više različitih kultura. Iako je kod mene vrt manji i iako i na svakoj gredici, koje su otprilike od oko 6m2, uzgajam više kultura, ipak već par godina pratim plodored uz kombinaciju kultura na gredici koje se slažu jedna s drugom. Prije četiri godine sam sebi napravila shemu vrta koja se sastoji iz tabele sa gredicama, godina/sezona i kultura koje se uzgajaju na svakoj od gredica i na temelju onoga što je uzgajano u prethodnim sezonama, pripremam plan za sezonu koja dolazi.

Biljke iz iste porodice ne idu jedna iza druge

Osnovna pravila kojima se vodim u plodoredu su zahtjevi za hranjivim tvarima koje različito povrće ima, a oni nisu isti za sve kulture. Obično je pravilo da kulture koje pripadaju istoj porodici imaju iste zahtjeve prema hranjivim tvarima te ih napadaju iste ili slične bolesti i štetnici, tako da sam ja shemu plodoreda napravila vodeći se ovim pravilom kao osnovom i biljke iz iste porodice ne sijem/sadim jednu iza druge kako se sezone mijenjaju.

Mijenjajući kulture omogućujemo balans hranjivih tvari u zemljištu.

S obzirom da sijem od ožujka pa sve do kraja studenog, na jednoj gredici mi se samo u tijeku jedne kalendarske godine mogu izmijeniti tri različite kulture na jednom mjestu od ranog proljeća do kasne jeseni. Glavne podjele grupa povrća kojima se vodim su sljedeće: biljke koje obogaćuju zemljište dušikom i manje zahtjevne biljke, umjereno zahtjevne kulture i biljke koje zahtijevaju dosta hrane.

Mahunarke (grašak, grah, mahune, bob) su biljke koje nisu zahtjevne za hranjivim tvarima i ne zahtijevaju dodatna zalijevanja. Otkako uzgajam povrće, nikad nisam dodatno hranila zemljište prije sijanja mahunarki kao ni dodavala prehranu u toku rasta i razvoja biljaka. Jedino što sam kod ovih kultura primijetila da utječe na bolji urod jeste da im odgovaraju umjerenije temperature u ljeto. Ovo su biljke koje zemljište bogate dušikom.

Najgladnije kulture kupusnjače

Kupusnjače (kupus, kelj, karfiol, brokula, prokelj) i kulture iz porodice pomoćnica (krumpir, rajčica, paprika, patlidžan), te tikvenjače (razne vrste tikvi, tikvice, krastavac) su najgladnije povrtne kulture i trebaju dosta hranjivih tvari u toku razvoja.

Keleraba, rukola i rotkvica iako pripadaju porodici kupusnjača su kulture kod kojih nisam primijetila da su toliko zahtjevne za hranom. Pored njih, u srednje, odnosno umjereno zahtjevne biljke, spadaju još i špinat, razne vrste salata, blitva, cikla, te lukovičaste kulture (luk, vlasac) i korjenaste biljke (mrkva, peršin). Špinat je biljka koja obogaćuje zemljište dušikom.

Rajčica se sadi na istom mjestu

Iz ove podjele možete vidjeti da biljke koje nisu zahtjevne prema hranjivim tvarima i one koje jesu dosta zahtjevne, ne pripadaju istim porodicama biljaka te vam to može biti ključna osnova kod plodoreda i to na način da na primjer, prve godine, na istom mjestu, uzgajate slabo zahtjevne biljke i one koje obogaćuju zemljište dušikom (mahuna), a sljedeće godine neke koje su zahtjevne za hranom (kupus). Isto tako, ove biljke možete uzgajati zajedno, jer kupusnjače i mahunarke su uglavnom kulture koje se slažu u uzgoju.

Svaki vrt je poseban mikrosustav i trebate ga urediti onako kako najboje odgovara tipu zemljišta, osunčanosti, vašim potrebama za određenim kulturama i dr.

Jedina kultura koja voli da se sadi na istom mjestu svake godine je rajčica i voli se malčirati vlastitim listovima, pa ukoliko skidate zaperke, obavezno njima obložite zemljište oko rajčice. Kod ovog uzgoja budite oprezni ukoliko je u tijeku sezone bilo dosta bolesti, jer plamenjača može prezimiti u zemljištu ukoliko zima nije bila dovoljno hladna.

Ono što morate znati jeste da je svaki vrt poseban mikrosustav i da ga trebate urediti onako kako najboje odgovara tipu zemljišta, osunčanosti, vašim potrebama za određenim kulturama, itd. Uvijek sijte i sadite što više kultura, jer na taj način sprečavate i bolesti i štetnike da vam sve unište.

Više različitih kultura, više cvijeća, začinskog i aromatičnog bilja, znači više pčela, više korisnih insekata i više ptica koje se hrane insektima koji vam prave štetu i puževima, a usput vam i malo pognoje vrt. Što nam je vrt raznovrsniji, to će u njoj biti više živog svijeta i lakše će se uspostaviti ravnoteža koji možete vidjeti u prirodnim ekosustavima.

Foto: pixabay.com, sesint


Tagovi

Planiranje plodoreda Sjetva Dušik


Autorica

Tatjana Suhajček

Više [+]

Biologinja po zanimanju, eksperimentira i u poljoprivredi, a svoja iskustva dijeli s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]