Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi krumpir
  • 07.04.2022. 18:00

Indijska sorta plavog krumpira: Ušteda i za proizvođače i za potrošače

Nova sorta krumpira je rodnija, ukusnija, otpornija na bolesti i priprema se kraće nego konvencionalne, bijele

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller (ilustracija)
  • 1.137
  • 242
  • 0

Krumpir je u Indiji četvrta prehrambena kultura po važnosti poslije riže, pšenice i kukuruza. Uzgaja se u ovoj državi preko 300 godina, a sorte su prilagođene klimi s toplim ljetima i kratkim zimama. U Indo-Gangskoj ravnici uzgaja se tijekom kratkih zimskih dana od listopada do ožujka, dok se neke cjelogodišnje proizvodnje odvijaju u relativno visokim predjelima na jugu.

Madia Pradesh je pokrajina u kojoj su najbolji uvjeti za uzgoj ove kulture, a usjev se rotira s bamijom i sojom.

Novu sortu plavog krumpira jedinstvenog naziva Neeklanth Kufri je stvorio farmer Mishrilal Rajput iz Bopala, prenosi Kirishi Jagran. Kaže da je ona korisna kako za poljoprivrednike, tako i za potrošače te prerađivače. "U usporedbi s običnim bijelim, plavi je bogat antioksidansima. Utvrđeno je da 100 grama sadrži 100 mg antioksidanasa, što je skoro sedam puta više od njihove količine u običnom krumpiru.", pojašnjava ovaj farmer. 

Prinos je veći po istoj cijeni uzgoja u odnosu na bijele sorte. Otporan je na brojne bolesti koje se javljaju u uvjetima obilnih padalina, što smanjuje ulaganje poljoprivrednika u usjeve. Odlikuje se odličnim okusom, a za pripremu je potrebno manje vremena u odnosu na konvencionalni.

Uzgoj prilagođen lokalnim uvjetima je isplativiji, jer se negativan utjecaj klimatskih promjena na produktivnost usjeva može donekle neutralizirati odabirom odgovarajućih sorti za to područje.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Antioksidansi Neeklanth Kufri Otporna sorta Krumpir Plavi krumpir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.