Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Batat
  • 12.05.2016. 07:30

Idealno je vrijeme za sadnju batata

Presadnice batata nude se Osječanima na tržnici, koji za malo novaca mogu dobiti i do dva kilograma gomolja iz male biljke.

Foto: Batat sadnice/Facebook
  • 4.716
  • 151
  • 0

Male stabljike batata do kraja ljeta prilično će narasti, a na koncu dati hranjivi plod. Riječ je o sadnicama batata, biljke koja je poznata već dvije tisuće godina na južnoj hemisferi, a u prilagođenom obliku na našim se prostorima sadi od 2006. godine.

Ljiljana Olujić, predsjednica Udruge EcoRural Net, kaže kako je ona kod nas jednogodišnja biljka iz presadnica. Te presadnice nude se Osječanima na tržnici, koji za malo novaca mogu dobiti i do dva kilograma gomolja iz male biljke.

"Ako je dobra godina, i u dobroj zemlji može se dobiti 1,5 kilogram, ali i više batata", kaže Olujić.

Idealno je vrijeme za sadnju

Marko Pljuskovac ističe kako su sadnice sada stare oko tri mjeseca te da postoji proces kod uzgoja sadnica. Moraju biti na toplom, a prvih 10 dana u zemlji ih treba dobro zalijevati.

Upravo je sredina svibnja idealno vrijeme za sadnju batata, a dozrijevanje se očekuje krajem kolovoza. S obzirom da je riječ o tropskoj biljci, bilo bi dobro izbjeći mraz, na koji je vrlo osjetljiva. Ako želite dobro razvijen plod, preporuka je da se batat ne vadi prije sredine rujna.

Priliku za sadnju batata bilo bi šteta propustiti jer su nutritivna svojstva izuzetno dobra. Batat se može kombinirati kao nadopuna gotovo svim jelima, a zahvaljujući svojem slatkastom okusu, pravo je osvježenje ako želite razbiti monotoniju svakodnevne kuhinje.

Foto: Batat sadnice/Facebook


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Tagovi

Batat Osječka tržnica Zeleni četvrtak EcoRural Net


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]