Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj graha
  • 04.11.2013. 12:23

Grah - zaboravljena kultura na hrvatskim poljima

Hrvatska nema dovoljno domaćeg graha, no ima sve više proizvođača, a vraća se i trend kupovanja domaće hrane. Da ga je više na poljima, i cijena bi mu bila niža, a možda je ovo početak i novog trenda u uzgoju

  • 3.103
  • 253
  • 0

Jedna od najpopularnijih zimskih namirnica je grah. To je jednogodišnja povrtna kultura kratke vegetacije. Od sjetve do berbe prođe svega dva mjeseca pa se u našim krajevima uzgaja kao postrna kultura nakon rajčice ili krastavaca. Grah ima karakteristično slabo razvijen korijenov sustav koji tek u izuzetno dobrim tlima može prodrijeti na dubinu od jednog metra.

Hrvatska nema dovoljno domaćeg graha, a na trpezama je većinom kineski, kanadski i meksički grah, čija je cijena pristupačnija. Kilogram domaćeg graha kreće se na tržnicama čak i do 50 kn, a ionako ga je dovoljno teško i pronaći. Nekoliko mještana iz Josipdola, tek je krenulo u proizvodnju tog povrća, i kažu udomaćio se grah na tlu, tradicionalno rezerviranom za kupus i krumpir. Kako sada stvari stoje, hektara pod njegovom površinom bit će i više. No, mnogi uzgajivači se pitaju je li im to uopće i trebalo, jer se susreću s mnogim problemima.

Nekima ide dosta loše, a sve će kažu, završiti u sjemenju, jer neće se ni prodati, no neće odustati od sadnje upravo zbog plodoreda. Pošto je za one koji se bave proizvodnjom kupusa i krumpira, to najpogodnija predukultura, tako su i krenuli u proizvodnju graha. Kod nas se uzgaja sorta plavčić, a na OPG-u Vesne Vranić, zelenčić i šarenčić, isključivo domaće sorte. Tamo također smatraju kako je grah dobra predkultura, no žele i proizvoditi nešto čega više nema u Hrvatskoj.

Na svom gospodarstvu koriste kombajn za grah, koji je preuređeni kombajn za žito. Reprodukciju sjemena rade samostalno jer kako kažu, nema ga dovoljno, a strojevi su pak preskupi. No, dobro je da ima sve više proizvođača, a vraća se i trend kupovanja domaće hrane, ljudi su počeli prepoznavati kvalitetu i kakvoću, žele se zdravije hranti i biti informirani o tome na koji način se ta hrana proizvodi. Da ga je više na poljima, i cijena bi mu bila niža, a možda je ovo početak i novog trenda u uzgoju ove zaboravljene kulture.


Tagovi

Grah Plavčić Zelenčić Šarenčić Sjeme Plodored Domaće sorte


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]