Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan mahunarki
  • 17.02.2021. 07:30

Grah naš svagdašnji: Papa Franjo mahunarke nazvao plemenitom hranom

Ova se vrsta povrća u današnje vrijeme smatra ključnom za sigurnost hrane, zdravu prehranu i održive poljoprivredno-prehrambene sustave.

Foto: Depositphotos/Ba_peuceta
  • 269
  • 167
  • 0

Nekoliko je biljnih namirnica koje su prehranile mnoge generacije, a mahunarke su među najznačajnijima. Općepoznate su grah i grašak, bob se vraća na mala vrata, a na našim je jelovnicima sve češće i slanutak pa onda leća, a u posljednje vrijeme i soja. 

Ova se vrsta povrća u današnje vrijeme smatra ključnom za sigurnost hrane, zdravu prehranu i održive poljoprivredno-prehrambene sustave - zaključeno je na sastanku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), a povodom Svjetskog dana grahorica koji je obilježen 10. veljače. 

Potrebno manje vode 

Za njihov uzgoj je potrebno manje vode nego za druge izvore proteina, a što postaje sve veći problem u vrijeme velikih klimatskih promjena. Generalni direktor FAO-a, Qu Dongyu naglasio je kako se one mogu uzgajati i na malim površinama te da su vrlo pristupačan izvor sigurne i nutritivno vrijedne hrane, bogate proteinima, vlaknima, vitaminima i mikroelementima. Također, one mogu fiksirati atmosferski dušik u tlo, prorahljuju ga i popravljaju njegove fizikalne, kemijske i biološke karaktristike. 

"Manje gnojiva znači i manji vodeni otisak, a smanjena potrošnja energije znači nižu emisiju stakleničkih plinova", izjavio je Dongyu dodajući kako ove biljke imaju veći omjer koristi i troškova od ostalih osnovnih proizvoda. 

"Mahunarke imaju dug vijek trajanja. Kada bi se fokus potrošnje prebacio na njih, mogli bismo smanjiti bacanje hrane", pojasnio je dodavši kako se ova njihova karaktristika pokazala korisnom tijekom pandemije Covid-19 jer su ljudi bez pristupa svježim namirnicama još uvijek mogli konzumirati grahorice. 

I zaista, treba se samo prisjetiti prvog lockdowna kada je u mnogim obiteljima bilo najvažnije imati dovoljne zalihe graha. 

Papa Franjo: Uloga žena je temeljna

Da su mahunarke plemenita hrana, s ogromnim potencijalom za jačanje njezine sigurnosti na globalnoj razini, poruka je koju je uputio Papa Franjo, a na sastanku ju je prenio Fernando Chica Arellano, stalni promatrač Svete Stolice FAO-a.  

Dodao je i da se radi o jednostavnim, ali vrlo hranjivim namirnicama koje nadilaze zemljopisne barijere, socijalne pripadnosti i kulture. Nalaze se na stolovima mnogih obitelji jer uspijevaju zadovoljiti različite potrebe za proteinima u našoj svakodnevnoj prehrani.

Slanutak se priprema na mnogobrojne načine (Depositphotos/MaPe_Photography)

Papa je izrazio i žaljenje zbog činjenice da mnogi ljudi, uključujući djecu, nisu imali dovoljno zdrave hrane te da bi konzumacija upravo takve vrste prehrambenih namirnica trebala biti univerzalno pravo svakog čovjeka.

Također, u svojoj je poruci istaknuo temeljnu ulogu seoskih žena u proizvodnji i njihovoj distribuciji. 

U programu školskog obroka

Na globalnoj razini, Indija je najveći proizvođač, ali i potrošač grahorica. Gotovo da su postigli samodostatnost u njihovoj proizvodnji. 

U Europskoj uniji najveći proizvođač ove vrste bilja je Francuska čiji je ministar poljoprivrede i hrane, Julien Denormandie rekao kako su proteinske kulture, posebno mahunarke, usjevi budućnosti. Dodao je i da je cilj njegove zemlje povećati površine pod tim kulturama za čak 40 posto tijekom sljedeće tri godine, a shodno tome i potrošnju što će poticati i kroz program školskog obroka. 

U prošloj je godini zabilježen porast u potrošnji ove vrste hrane i to oko devet posto, a globalna proizvodnja je porasla za više od 50 posto u posljednjih 20 godina. 


Tagovi

Grahorice Mahunarke Biljni proteini Papa Franjo FAO


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]