Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ratković
  • 19.03.2018. 09:00

Grah i mahune s OPG-a Ratković: Poljoprivredu morate voljeti i ne očekivati veliku zaradu

Domaći grah i mahune s OPG-a Ratković lako dolaze do kupca. Zadovoljna mušterija je najbolja reklama, kaže nam mladi par Luka i Martina Ratković.

Foto: arhiva OPG Ratković
  • 2.058
  • 193
  • 0

OPG Ratković iz Sobočana u Zagrebačkoj županiji bavi se proizvodnjom domaćeg graha trešnjevca, zelenčeka, mahuna olovka žutih i zelenih te drugog povrća i voća. Gospodarstvo postoji četiri godine, nositelj gospodarstva je Luka Ratković kojemu supruga Martina uvelike pomaže. 

"Mlada smo obitelj s troje djece i većinu posla obavljamo sami, a u sezoni ćemo zaposliti radnike. Naše obitelji su se bavile poljoprivredom, od malih nogu smo upoznati sa radom na zemlji pa smo odlučili nastaviti i živjeti od poljoprivrede. Prošle godine smo započeli proizvodnju mahuna: olovka žutih i zelenih što se pokazalo vrlo isplativo te ćemo nastaviti i ove godine", kažu nam. 

Grah s OPG-a Ratković

Površina obradive zemlje je devet hektara, na sedam hektara će zasaditi grah: trešnjevac, zelenčak, kukuruzar, crni i crveni, na jednom hektaru mahune te razno povrće na preostalom hektaru. Mehanizaciju, traktore, sadilice i kombajn koriste od Martininog oca koji ima sve što je potrebno za proizvodnju graha, jer se i on time bavi. Povrće se obrađuje i sadi ručno, a svu zemlju gnoje stajskim gnojem. Zaštitna sredstva za povrće ne koriste, a za grah se koristi samo zaštitno sredstvo na eko bazi protiv plamenjače. Grah za sjetvu je iz svog vlastitog uzgoja. Razmišljaju se uključiti u ekološku poljoprivredu budući da tako i tretiraju svoju zemlju i biljke.

Grah im prepoznali i u susjednoj Sloveniji 

"Tijekom rada javljaju se i problemi: nema dovoljno obradive zemlje, loša administracija, pravo na ostvarivanje potpora, loše sjeme i skup repromaterijal… U sustavu smo poticaja što nam olakšava posao. Zaštitna sredstva, gnojiva i sadni materijal nabavljamo iz Francuske. Problem nam je i navodnjavanje kap po kap jer ga nismo još u mogućnosti isfinancirati pa zalijevamo na način da "potapamo" polja iz vlastitog bunara, što nam stvara dodatni posao.

Smatramo da se malo mladih obitelji odlučuje na rad u poljoprivredi zato što nemaju početni kapital, a ulaganja su velika, tu je još i nedostatak obradivog zemljišta, pronalaženje tržišta i naplata. Savjet za sve one koji se žele baviti poljoprivredom: prvo, to morate voljeti i ne očekivati veliku zaradu, biti spremni na odricanje i rad što je jedini put ka uspjehu", kaže mladi par. 

Iako imaju i vlastitu stranicu putem koje prodaju povrće, kažu da se dobar proizvod sam promovira. Zadovoljne mušterije su najbolja reklama. Proizvodi su pakirani u ambalaži s logom OPG-a, kupuju ih razni kupci, i veliki I mali, a grah prodaju i u Sloveniji. Zadovoljni su jer uglavnom sve uspiju prodati.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Ratković Luka Ratković Martina Ratković Grah Mahune


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.