Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 26.04.2018. 11:00

Gnojidba paprike važna je u svim fazama razvoja

Ne postoji univerzalni recept za gnojidbu paprike, ali je važno kompletno osiguranje makro i mikroelementima u svim fazama razvoja.

Foto: Pixabay / Skitterphoto
  • 9.805
  • 443
  • 0

Paprika se kod nas proizvodi i u plastenicima i na otvorenom polju, za potrebe svježe proizvodnje, ali i industrijske prerade. Sije se direktno ili iz presadnica. Najbolje uspijeva na plodnim, humusnim i lakšim zemljištima, a u hladnom zemljištu s visokom razinom podzemne vode, daje niske prinose. Odgovaraju joj neutralna ili slabo kisela zemljišta. Kao ni za drugo povrće, ni za papriku ne postoji univerzalni recept za gnojidbu.

Gnojidba paprike

Kako kaže savjetodavka Smiljka Mojsović, potrebno je osigurati pristupačnost 100-150 kg/ha dušika u nitratnom ili amonijskom obliku, 150-200 kg/ha fosfora i 80-150 kg/ha kalija, iz mineralnih gnojiva, s tim što se parcela gnoji u jesen i sa 30-50 t/ha stajnjaka.

"Intenzivna proizvodnja paprike zahtijeva kompletno osiguranje makro i mikroelementima u svim fazama razvoja", napominje Mojsović.

Zašto dušik, fosfor, kalij i kalcij?

Dušik je element koji najviše utječe na razvoj, kvalitetu ploda i količinu prinosa. Za papriku je najvažnije da bude dobro opskrbljena ovim elementom u prvoj polovici vegetacijskog perioda, zbog ranijeg sazrijevanja i kvalitete ploda. Kada dušik nedostaje, dolazi do slabijeg rasta paprike i kvaliteta ploda opada.

Fosfor djeluje na cvjetanje, oplodnju, pa tako i na visinu i kvalitetu prinosa. U slučaju nedostatka, neophodno je obaviti gnojidbu zemljišta vodotopivim fosfornim gnojivima.

Kalij osigurava bolji imunitet, dobar ritam zrenja, bolju kvalitetu za transport i skladištenje plodova. Prekomjerna upotreba kaliju utječe na to da plodovi budu sitniji i tijekom sazrijevanja dobiju jako žutu boju.

Kalcij je element na koji je plod paprike jako osjetljiv. Nedostatku doprinose greške u ishrani i zalijevanju, a to uzrokuje vršnu trulež vrha ploda.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Gnojidba paprike Paprika Dušik Fosfor Kalij Kalcij


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić