Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svježa rajčica
  • 22.08.2021. 07:30

EU proizvodi i izvozi manje svježih rajčica, ali raste potražnja za prerađenim

U 2021. godini građanin Europske unije u prosjeku će pojesti 14,7 kg svježe i 21,7 kg prerađene rajčice.

Foto: Depositphotos/ilfede
  • 206
  • 254
  • 0

Prema Izvješću o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta Europske unije, a koje je objavila Komisija, očekivanja u 2021. su da će se proizvodnja konzumne rajčice u EU smanjiti za dva posto u odnosu na 2020., što predstavlja pad od 5,2 posto u odnosu na prosječnu proizvodnju u posljednjih pet godina. Ova je pojava uzrokovana padom proizvodnje od 10 posto u Španjolskoj, najvećem proizvođaču svježe rajčice u EU-u, te onom od dva posto u Francuskoj, navodi fepex.es

Smanjit će se i izvoz koji je u padu od 2013. godine. Naime, očekuje se pad od rekordnih 21 posto (-350.000 tona) u odnosu na 2020. U posljednjih pet godina izvoz tog proizvoda pao je za 27 posto.

Ovaj silazni trend u 2021. posljedica je pada isporuka u Ujedinjeno Kraljevstvo, koje su u prva četiri mjeseca ove godine, prema izvješću Komisije, bile manje za 37 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. Treba napomenuti da je Velika Britanija glavno tržište izvoznika za to povrće iz EU-a s 52 posto ukupnog udjela.

U međuvremenu će EU, prema procjenama, uvesti 664.0000 tona konzumne, odnosno sedam posto više nego 2020. i 18 posto više od prosjeka u posljednjih pet godina. Izvješće naglašava rast kupnje iz Turske, koja je u razdoblju od siječnja do travnja 2021. porasla za 36 posto u odnosu na isto razdoblje 2020.

Potrošnja od 21,2 kg prerađene rajčice per capita

S druge strane, treba naglasiti da su očekivanja kako će se ukupna proizvodnja rajčice u EU povećati za pet posto ove godine. Taj je pak rast potaknut proizvodnjom one za preradu (+9%). 

U izvješću se prognozira povećanje potrošnje prerađene rajčice po glavi stanovnika i to za četiri kilograma te bi iznosila 21,2 kg per capita godišnje. Ovu brojku potkrjepljuje činjenica da postoji velika potražnja za pastom i pelatima

Kada je riječ o svježoj, stanovnik Europske unije godišnje pojede prosječno 14,7 kg. Očekuje se da će ta količina ipak ostati stabilna zahvaljujući visokoj razini pripreme i konzumaciji hrane kod kuće, osobito plodova manje veličine, ali i ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata. 

Rekordna potrošnja svježe rajčice bila je 2016. kada prosjek iznosio 15,7 kg per capita


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Svježa rajčica Konzumna rajčica Uvoz Izvoz Prerađena rajčica Proizvodnja rajčice Rajčica Potrošnja Per capita


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.