Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplavljena područja
  • 10.04.2015. 10:25

EU obnavlja poljoprivrednu proizvodnju

Od podnositelja zahtjeva se očekuje da osigura između 2.500 i 3.000 kvadratnih metara zemljišta na kojem će se pokrenuti ova proizvodnja, zatim stabilan izvor vode, pripremu zemljišta za sadnju, te da se pridržavaju stručnih uputa i ugovornih odredbi.

  • 400
  • 68
  • 0

Iz Programa Europske unije (EU) za oporavak od poplava u Bosni i Hercegovini (BiH), kroz programsku komponentu Ekonomski oporavak, dodijelit će se bespovratna pomoć fizičkim osobama koja su pretrpjele materijalnu štetu od poplava u svibnju 2014. godine sa ciljem oporavka njihove ekonomske situacije u odabranim jedinicama lokalne samouprave (Maglaj, Odžak, Domaljevac-Šamac, Orašje, Tuzla, Sanski Most, Živinice, Zenica, Srebrenik, Lukavac, Žepče, Bijeljina, Šamac, Doboj, Prijedor, Banja Luka, Modriča, Laktaši, Srbac, Šekovići, Vukosavlje, Čelinac, Brčko), izvijestio je UNDP BiH.

Riječ je programu koji je EU pokrenula 15. kolovoza prošle godine kako bi se sanirale posljedice katastrofalne poplave, najteže u posljednjih 120 godina, koja je u svibnju zadesila dijelove BiH prouzročivši toj državi, prema procjenama, štetu u iznosu od 2,04 milijardi eura ili 15% BDP-a BiH u 2014. godini.

Vrijednost samog Programa je 43,52 milijuna eura, a svaki njegov korisnik ukoliko zadovolji kriterije, dobit će slijedeći paket za pokretanje poljoprivredne proizvodnje:

  1. Plastenik od 200 m2 sa sistemom za navodnjavanje, sadni materijal za proizvodnju povrća u plasteniku, te paket prihrane i zaštite.
  2. Paket za proizvodnju jagodičastog voća (jagoda-industrijska i/ili konzumna) na 0,1ha što uključuje sadni materija, prihranu i zaštitu, sistem za navodnjavanje i foliju za proizvodnju.
  3. Paket za proizvodnju povrća (kornišon i/ili paprika zavisno od područja) na 0,1ha što uključuje sadni materijal, paket prihrane i zaštite, sisteme za navodnjavanje i foliju za proizvodnju paprike.
Od podnositelja zahtjeva se očekuje da osigura između 2.500 m2 i 3.000 m2 zemljišta na kojem će se pokrenuti ova proizvodnja, zatim stabilan izvor vode, pripremu zemljišta za sadnju, te da se pridržavaju stručnih uputa i ugovornih odredbi.

Tijekom trajanja Projekta biće osigurana stručna i tehnička pomoć i edukacija u skladu sa dobrim poljoprivrednim praksama, navode iz UNDP-a BiH dodajući kako će odabrani podnositelj potpisati ugovor sa UNDP-om u kojem će biti definirana prava i obaveze po pitanju bespovratne pomoći. Rok za dostavu prijava bio je do 10. travnja, a koliko je osoba iskazalo zainteresiranost za sudjelovanjem u pokretanju plasteničke proizvodnje na poplavom stradalom području trebalo bi se znati vrlo brzo, čim se obrade pristigle prijave.


Tagovi

Pomoć BiH Poljoprivredna proizvodnja Projekt Program UNDP Poplave Pbnova Šteta Plastenici Navodnjavanje Jagodičasto voće Rok Povrće


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.