Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište luka
  • 30.08.2021. 18:00

Dok jedni ostavljaju luk na polju zbog niske cijene drugi se nadaju njezinom rastu

Vlažno vrijeme je u nekim zemljama potaknulo rast luka. Veći prinosi doveli su do viška na europskom tržištu, ali i pada cijena.

Foto: Martina Popić
  • 224
  • 249
  • 0

Na europskom tržištu trenutno postoji višak luka, što dovodi do niskih prodajnih cijena. Kako piše Fresh Plaza nije u pitanju samo višak količine, već su i glavice same po sebi velike jer je nedavno vlažno vrijeme potaknulo njihov rast. Stoga, su, pišu, mnogi uzgajivači postigli veće prinose po hektaru.

To je u kombinaciji s nedostatkom izvoza uzrokovalo drastičan pad cijena. Toliko da je prošlog tjedna jedan nizozemski proizvođač na svome polju ostavio 200 tona očišćenog uroda da trune. Naime, tržišna cijena tada je iznosila samo 0,02 eura po kilogramu. Međutim, u Belgiji su od tada cijene blago porasle, a kilogram ovog povrća od tada košta 0,07 eura, dok se za kilogram sjemenskog dobiva 0,08 eura.

Cijene bi mogle rasti zbog potražnje i izvoza

Prema belgijskom proizvođaču Stefaanu Lannoo iz tvrtke Fresh Onion glavni razlozi za rast su inozemna potražnja i izvoz. Međutim, napominje da zbog kiše mnogi uzgajivači proteklog tjedna nisu mogli povaditi i utovariti svoje povrće, pogotovo u Francuskoj gdje su pale velike količine oborina. Stoga ovaj proizvođač očekuje da će nedostatak opskrbe ipak malo povisiti cijenu.

Tržište luka: U Kini lošija kvaliteta u odnosu na ostale zemlje? Što kupci traže?

Vlažno vrijeme povećava i rizike od bolesti na luku, ali Lannoo kaže da ih još nije primijetio. "U našoj regiji nije tako loše, uspjeli smo ih kontrolirati", napomenuo je. No, dodao je da su primijetili bakterijsku trulež na crvenom luku te nekoliko slučajeva plijesni na sjemenskom, ali da ništa nije alarmantno.

Osvrnuo se i na prognozu berbe rekavši da je ona iznenađujuće veća u odnosu na prethodne godine. "Sada su bitne cijene, ako one budu zadovoljavajuće, sve će biti u redu", zaključio je.


Tagovi

Cijene luka Vađenje luka Tržište Povrće Fresh Onion Stefaan Lannoo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.