Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • RhizoVital 42
 • 13.01.2014. 18:15

Dobre bakterije za vaše biljke i tlo

Zdrava i uravnotežena mikroflora tla, preduvjet je za uspješnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju

Foto: ABiTEP /Andermatt Biocontrol
 • 5.628
 • 326
 • 0

U organskoj proizvodnji upotrebljavaju se biopreparati koji se baziraju na upotrebi korisnih mikroorganizama ili produkata njihovog metabolizma. Ovi mikroorganizmi kao produkte svog metabolizma stvaraju toksine, kristale, spore, antibiotike kojima štite biljke djelujući antagonistički na uzročnike bolesti, štetne insekte, nematode i korove, a bezopasni su za ljude i ekološki su sigurni. Osim toga oni proizvode vitamine, enzime i biljne hormone kojima djeluju na imuni sustav biljaka, povećavajući njihovu otpornost.

Jedan od takvih preparata je biološki ojačivač bilja koji se nalazi na našem tržištu pod nazivom RhizoVital 42, a sadrži minimalno 25 milijardi/ml spora prirodnog mikroorganizma Bacillus amyloliquefaciens.

Lijevo: Netretirana kontrola, desno: usjev tretiran RhizoVital-om 42

Način djelovanja

Selektirani mikroorganizmi Bacillus amyloliquefaciens izabrani su nakon dugogodišnjeg istraživanja, za primjenu u poljoprivredi, a zbog svojih pozitivnih svojstava osobito povećanja prinosa i povećanja vitalnosti biljaka. Nakon primjene RhizoVitala 42 spore bakterije Bacillus amyloliquefacijens klijaju i koloniziraju mlado rastuće korijenje. One se natječu i istiskuju patogene iz tla. Osim toga, bakterije otpuštaju hormone i enzime potičući rast biljaka i mobilizirajući biljna hraniva koja postaju pristupačnija biljkama. Osiguravaju da vaše biljke rastu jake i zdrave!

RhizoVital 42 pomaže biljci izgraditi jače i zdravije korijenje i time pospješuje toleranciju prema raznim stresovima:

 • biotskim - koje uvjetuje pojava patogena
 • i abiotskim - koje nastaje zbog nedostatka vode, saliniteta i sl.

Rhizovithal 42 je "osiguranje" odnosno "zaštita" za Vaše biljke stoga uvijek mora biti primijenjen preventivno.

Kontrolni uzorci

Koristite RhizoVital 42 kao sastavni dio strategije buduće proizvodnje. RhizoVital 42 povećava prinos i pomaže razviti toleranciju protiv bolesti tla koje se prenose kao što su Fusarium, Rhizoctonia, Verticillium, Phytophthora i td.

RhizoVital 42 može se primijeniti kod tretiranja sjemena, namakanjem / natapanjem presadnica ili prskanje prije ili poslije sadnje sadnica. Za proizvodnju u zatvorenim prostorima, RhizoVital 42 također može biti izravno ubrizgavani u hidroponijski sustav.

Način primjene:

 • tretiranje sjemena
 • uranjanje/potapanje korijena
 • miješanje u tlo/ tretiranje tla
 • namakanjem/potapanjem ili prskanjem po površini tla
 • injektiranjem u hidroponij sustav
 • u kombinaciji s pesticidima ili gnojivima

Proizvod RhizoVital 42 - Bacillus amyloliquefaciens ima vrlo širok raspon primjene i može se koristiti u gotovo svakom usjevu.

Dosta iskustava stečeno je u usjevima kao što su krumpir i povrće. Znanstvena istraživanja pokazuju da se prosječni urod krumpira može povećati za 5-10%.

U borbi protiv patogena Rhizoctonie koja utječe na kvalitetu usjeva krumpira i zelene salate, primjenom RhizoVitala, prinos kao i njihova tržišna vrijednost mogu biti znatno povećani.

Redukcija Rhizoctonie na korijenu salate: tretiranje RHIZOVITALOM 42 (potapanje: 0.5 ml / litra vode) uspoređeno s netretiranom kontrolom (Max Baladou OCVCM 2008).

Dobrom mogućnošću miješanja s drugim proizvodima za zaštitu usjeva i gnojiva, olakšava kombinaciju u gotovo svim aplikacijskim procesima.

U kombinaciji s fungicidima ili gnojivima, mogu se dobiti sinergijski učinci, čime je proizvod posebno atraktivan za integriranu proizvodnju.

Kod travnjaka, ukrasnog bilja i rasada korištenje RhizoVitala 42 daje garanciju dobrog ukorjenjivanja.

Nekoliko studija izvan Europe pokazali pozitivne učinke RhizoVitala čak i u kulturama poput pamuka i riže.

Prednosti RhizoVitala 42 - bacillus amyloliquefaciens:

 • povećani rast korijena i usvajanje hranjiva
 • stimulacija biljnog obrambenog mehanizma
 • inhibicija patogena kroz natjecanje za hranjivim tvarima i prostorom
 • povećanje prinosa
 • dobro miješanje s gnojivima i sredstvima zaštite bilja
 • mogućnost dobrog i dugog skladištenja/čuvanja

Uz preventivne mjere pedohigijene svakako preporučamo RhizoVital 42 čija je formulacija širokog spektra djelovanja, a namijenjen je za uporabu kao biološki ojačivač bilja za krumpir, žitarice, povrće, ukrasne biljke, jagode, drveće, travnjake i ostale usjeve.

Preparate kao i savjete vezane za njihovu primjenu možete dobiti u tvrtki Pro-eco d.o.o.

Foto: ABiTEP /Andermatt Biocontrol


Tagovi

Dobre bakterije Biljke Mikroflora tla Biološki ojačivač bilja Patogeni Korjenski sustav Usjev Gnojivo Organska proizvodnja


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr