Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Gostrec
  • 04.08.2018. 07:30

Danijel Gostrec: U igri je bila aronija ili kupina, ali kada smo sve zbrojili odlučili smo se na uzgoj češnjaka

Trebalo bi uvesti reda u sve grane proizvodnje na način da naše podružnice Savjetodavne službe po općinama ili regijama vode evidenciju o proizvedenom kako se ne bi stvorio višak na tržištu što dovodi do smanjenja otkupne cijene a samim time i nerentabilnosti gospodarstva, predlaže Danijel Gostrec.

Foto: arhiva OPG Gostrec
  • 2.835
  • 232
  • 0

Naš OPG u Lipovljanima postoji od 2013. godine kada smo započeli s uzgojem češnjaka i broji jednog člana kao nositelja. Osim toga u radu sudjeluju supruga Katarina, kćer Melani i ponekad moji roditelji. Nemamo zaposlenike osim do trena kad kreće berba češnjaka. Tad zaposlimo nekoliko ljudi sezonski, dok se ne obavi sav posao u polju.

Kako smo se odlučili na proizvodnju? Dobro pitanje. Prije nego što smo se odlučili na uzgoj češnjaka u igri je bila aronija ili kupine, ali pošto smo područje koje podliježe poplavama odustali smo od toga te tražeći nešto čime bi se mogli baviti, došli smo do češnjaka i na tome ostali i dan danas", počinje priču Danijel Gostrec.

Posao i izvor prihoda pronašli u poljoprivredi

Prije otvaranja OPG-a nisu se bavili poljoprivredom, niti su o tome sanjali, a sada obrađuju 3,3 hektara koje su uzeli u najam. Raznih kultura imaju, od čega je češnjak na 0,4 ha što i nije puno, ali svake godine povećavaju proizvodnju.

Češnjak s OPG-a Gostrec

Najveći problem im stvaraju lukova muha, trips i ponajviše vremenske neprilike, na koje se ne može utjecati. Ova godina im je možda i najlošija do sada zbog konstantnih padalina i pojava bolesti kao što su hrđa i plemenjača, a zaštitna sredstva od korova nisu imala nikakva djelovanja. Sadni materijal, kaže, uvijek ostavljaju i biraju od prethodne berbe čašnjaka, a umjetna gnojiva i zaštitna sredstva nabavljaju u obližnjim agro centrima.

Vađenje češnjaka

Nakon vađenja, češnjak ostaje na polju nekoliko dana da se malo posuši, kupe ga u kašete i takvog spremaju na sušenje u skladišta kao što su garažni prostori ili tavanski, jer za sada nisu u mogućnosti izgraditi skladište koje bi bilo pogodno za sušenje i čuvanje češnjaka.

Sustav navodnjavanja ne koriste, jer je to velika investicija i uz sve troškove proizvodnje dobit bi bila mala ili čak nikakva. Na imanju se nalazi sušara za češnjak, a proizvodi se češnjak u prahu I ukiseljeni češnjak. Korisnici su poticaja po prvi put od prošle godine, a služi im kao pomoć u nabavi umjetnih gnojiva, zaštitnih sredstava. pripremi i obradi tla za sjetvu.

OPG Gostrec reklamira se putem letaka I društvenih mreža. “Što se tiče naših kupaca diljem su Lijepe naše, imaju povjerenja u nas i ovom prilikom se zahvaljujem svim našim kupcima i onima koji će to tek postati. Jedan dio ide u trgovine s kojima imamo ugovor, a veće količine obično prodamo onima koji se žele baviti uzgojem i takve količine dogovorimo unaprijed”, priča Danijel.

Prije ulaska u proizvodnju, dobro smo promislili s čim se baviti

Ove godine su prvi put imali štand na kojem su izlagali svoje proizvode. “Smatram da se nedovoljno mladih bavi poljoprivredom a kako bi se to promijenilo potrebno je ponajprije smanjiti uvoz i osigurati hrvatskim poljoprivrednim proizvođačima otkup proizvedenog i sigurnu cijenu kako bi opstali i imali volju za radom i ostankom u Hrvatskoj.

Bilo bi dobro voditi evidenciju o proizvodnji

Moj savjet za sve one koji se žele baviti poljoprivredom je da prije od svega istraže što bi to mogli uzgajati a da nedostaje u RH kako bi si na taj način stvorili barem malu mogućnost za uspjeh i tržište”, poručuje Danijel koji smatra da je nakon ulaska Hrvatske u EU malo olakšano poslovanje OPG-ovaca, ali je nedovoljno dobro regulirano kako bi svi bili zadovoljni.

"Povećao se samo uvoz hrane, ali ne i izvoz što je veliki problem za nas proizvođače. Trebalo bi uvesti reda u sve grane proizvodnje na način da naše podružnice Savjetodavne službe po općinama ili regijama vode evidenciju o svemu proizvedenom kako se ne bi stvorio višak na tržištu što dovodi do smanjena otkupne cijene a samim time i nerentabilnosti gospodarstva", predlaže. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Gostrec Danijel Gostrec Uzgoj češnjaka


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.