Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prorjeđivanje cikle
  • 17.03.2023. 07:30

Cikla se ne sije pregusto, kada i kako ju prorjeđivati?

Odgovara joj slabo alkalno zemljište. Zbog toga odlično reagira kada se dodaje drveni pepeo. Što još treba znati o uzgoju cikle?

Foto: Depositphoto/dmitryi
  • 2.969
  • 211
  • 0

Sjetva cikle je specifična, jer su sjemenke tijekom zrenja međusobno srasle. Kad ju posijemo, niče nekoliko novih biljčica, najčešće dvije do tri. Zbog toga je ne treba pregusto sijati i moramo je prorjeđivati da osiguramo dovoljno prostora za normalan razvoj.

Profesionalni uzgajivači koriste razdvojeno sjeme čime se olakšava njen uzgoj ili sjeme namjenskih sorti koje daje samo jednu biljku.

Sporo niče

Može se uzgajati u plasteniku i na otvorenom. Za razliku od većine ostalog povrća cikli odgovara slabo alkalno zemljište. Zbog toga odlično reagira kada se dodaje drveni pepeo ili kada se tijekom razvoja zalijeva njegovom otopinom. Veliki je potrošač kalija, fosfora i bora. Manjak bora će se manifestirati pojavom tamnog središnjeg dijela ili nastaje šupljina.

Za sočnost treba ispuniti određene uvjete (Foto: Depositphoto/belchonock)

Površinski sloj treba biti dobro pripremljen, a zemljište rahlo. Sporo niče i na početku se slabo razvija.

Kada i kako obaviti prorjeđivanje? 

Prorjeđivanje se može obaviti iz jednog ili dva puta, a najbolje poslije kiše ili zalijevanja kada je oblačan dan. Prvi put se obavlja kada mlade biljke razviju dva do četiri prava lista, odnosno dostignu visinu od 8 do 10 cm. Uklanjamo slabije biljke, a ostavljamo najrazvijenije. Međutim, ne moramo ih baciti. Možemo ih presaditi na drugo mjesto jer ona podnosi presađivanje. Razmak poslije prvog prorjeđivanja je od 3 do 5 cm.

Drugo prorjeđivanje se obavlja kada su biljke visine do 15 cm na razmak od 8 do 10 cm, a pojedini taj razmak povećavaju i do 15 cm kako bi cikla bila krupnija. Druga opcija je da već prvi put obavimo čupanje biljaka i formiramo odgovarajući razmak.

Voli vodu

Kako bi dobili sočnu ciklu potrebno je redovno zalijevati ako to uvjeti zahtijevaju. Poslije prorjeđivanja se obilno zalije, a zatim prema potrebi. Najbolji pokazatelj da joj nedostaje voda je kada lišće počne padati na površinu zemljišta. Sa zalijevanjem prestajemo jedan do dva tjedna prije vađenja. Odgovara joj da se zalije lišće. Ako je suša korijen će biti sitan, suh i bezukusan.

Redovno se uklanjaju korovi, jer ih ne podnosi. Dobro reagira na prirodna gnojiva od divizme ili od peradi.


Povezane biljne vrste

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Cikla Cvekla Sjetva cikle Prorjeđivanje cikle Uzgoj cikle Zalijevanje Drveni pepeo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]