Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čili papričice
  • 21.03.2017. 13:30

Buket koji plamti od ljepote i ljutine

Ilona Buboš u svom vrtu uzgaja ljute čili papričice, a od njih izrađuje dekorativne bukete za ukras, ali i za nepce.

Foto: Ilona Buboš
  • 3.170
  • 150
  • 0

Bliži se proljetna sjetva, a Ilona i Tibor Buboš u susjednoj Srbiji na svojim parcelama zasijat će, kao i svake godine, osnovne ratarske kulture: soju, kukuruz, bundeve. Ipak, na jednoj od parcela naći će se i čili papričice. Već godinama Ilona sadi ove ljute paprike, a od njih izrađuje, vjerovali ili ne, dekorativne bukete.

Buketi lijepi, ali i ljuti

Njen štand na tržnici u Somboru, gdje ih prodaje, najljepši je i najzanimljiviji. Gdje god da se pojavi sa svojim buketima, koji "plamte od ljepote, ali i ljutine", uvijek je u centru pažnje.

"Prije nekoliko godina napravila sam sebi jedan buket i svima koji su ga vidjeli se svidio. Počela sam ih kasnije poklanjati dragim prijateljima. Kada sam vidjela da se mnogima sviđaju, odlučila sam ih praviti i prodavati", kaže Ilona, dodajući da bukete pravi od sušenih papričica, ali da su jednako lijepi i oni od svježih papričica.

S obzirom na to da je vješta i kreativna, Ilona jedan buket napravi za pola sata, a osim na tražnici, prodaje ih kod kuće ili preko interneta. Ovi neobični buketi našli su svoj put i do susjedne Mađarske i naše zemlje, a vjenčani buket od ljutih papričica, u kombinaciji s bijelom jutom, napravila je po želji jedne mladenke za vjenčanje. Ljudi iz inozemstva često svrate do Ilone kako bi kupili buket i ponijeli ga kao praktičnu i lijepu uspomenu.

Vjenčani buket, uspomena ili dodatak hrani - lijep i praktičan buket

Iz buketa u paprikaš

Ovakav buket, kako kaže ova maštovita žena, može stajati u vazi godinama, a može se povremeno oprati pod mlazom hladne vode. Različite su veličine, tako da ima i onih u koje je svojim vještim rukama upakirala oko 200 crvenih plodova.

"Osim što je dekorativan, buket je i praktičan, jer u svakom trenutku tko želi i tko voli može papričicu iz buketa staviti u paprikaš ili svoj tanjur, ukoliko je ljubitelj jakih ukusa", kaže Ilona i dodaje da je odlučila povećati površinu na kojoj će ove godine uzgajati čili.

Uzgajanje papričice zahtjeva mnogo posla

Dobri poznavatelji povrtlarstva znaju da oko proizvodnje svih vrsta paprike, pa i ove, ima mnogo posla. Potrebno je proizvesti kvalitetan rasad, posaditi ga na njivi i njegovati tijekom proljeća i ljeta kako bi plodovi bili zdravi i kvalitetni. U ovom slučaju, oni nakon sušenja moraju biti u iskoriistivom stanju za dekorativne svrhe. Ono što Ilona ne aranžira u buket, melje se i pretvara u začin ili se koristi za sjeme za narednu godinu.

"Ovo je moj hobi i moje zadovoljstvo, kojim već godinama dopunjujem kućni budžet. Teško da bih od nekog drugog usjeva mogla zaraditi više novaca, s tog malog komadića zemljišta, a ujedno raditi nešto što zaista volim i u čemu uživam", kaže na kraju Ilona Buboš.

Foto: Ilona Buboš


Tagovi

Čili Ljuta paprika Buket Cvijeće Aranžman Proizvodnja Prodaja


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.