Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordi
  • 14.01.2021. 07:30

Buča od skoro 900 kg pobijedila na festivalu divovskih lubenica i bundeva

Dale Oliver odnio je pobjedu uzgojivši bundevu tešku 867 kg, a kaže da bi možda bila i veća da su bili povoljniji vremenski uvjeti. No, svjetski rekord i dalje drži Mathia Willemijns iz Belgije.

Foto: Depositphotos/swisshippo (ilustracija)
  • 654
  • 130
  • 0

U Kyogleu, u australskoj državi Novi Južni Wales, ove je godine održan festival divovskih lubenica i bundeva. Pobjedu je odnijela buča teška 867 kg i postavila novi rekord na južnoj hemisferi, piše abc

"Ponosan sam na pobjednika. Drago mi je što je sudjelovao na natjecanju", rekao je organizator festivala, John Leadbetter. Ukazao je i na to da je bilo manje prijava na festival zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom uzgoja. "Imali smo vruće i suho vrijeme, a kasnije je postalo vlažno. To ovoj vrsti povrća nikako ne odgovara“, napomenuo je Leadbetter.

Ovogodišnji je pobjednik, Dale Oliver,  2015. godine postavio australski najbolji rezultat uzgojivši buču tešku čak 743 kilograma, a sada si je postavio novu letvicu. "Kod njihova uzgoja ima puno posla s rezanjem i gnojidbom te analizama tla. Znate, u tome ima puno znanosti“, rekao je.

Probleme stvorio toplinski val

Iako su uzgajivači sposobni kontrolirati neke elemente uzgoja, ipak na vremenske uvjete ne mogu utjecati. "Najveća nam je borba s vremenom", istaknuo je rekavši da su zbog toplinskog vala plodovi stali s rastom i počeli sazrijevati. "Šteta što je bilo vruće, da nije tako, bundeva bi možda bila i veća“, dodaje.

I dok neki ovo ogromno povrće jedu, većina ih završi u hranidbi stoke. "Odnijet ću ju kući jer ju nekolicina želi fotografirati, a sjeme ću uzeti i očistiti, mnogi ga žele“, rekao je pobjednik. Inače, posljednji rekord na južnoj hemisferi držao je Piet Lotz iz južne Afrike, a uzgojio je buču tešku 860 kg.

Najteža je i dalje u Belgiji

Prošle je godine slično natjecanje održano u Kaliforniji, a pobijedila je bundeva Travisa Giengera koja je bila teška 1.066 kilograma. Čak joj je dao i ime, po popularnom Netflixovom dokumentarcu Tiger King, a na svom je Facebook profilu napisao da je veličine nosoroga i da je najteža izvagana 2020. godine u Sjevernoj Americi. Tada je osvojio i 16.450 dolara, a svi natjecatelji su imali priliku ugrabiti 30.000 dolara ako bi srušili postojeći rekord. No, nisu u tome uspjeli, piše agdaily.

Trenutni svjetski rekord i dalje drži bundeva teška nevjerojatnih 1.190,49 kilograma, a uzgojio ju je Mathias Willemijns u Belgiji 2016. godine. Predstavio ju je na Europskom prvenstvu divovskih bundeva u Ludwigsburugu u Njemačkoj. 

Podsjećamo i na mladog vrtlara Patricka Teichmanna iz Poessnecka u Njemačkoj koji je postavio svjetski najbolji rezultat s najvećom globalnom raznolikošću divovskog povrća u svom vrtu. On je uzgojio čak 33 različite vrste povrća među kojima su goleme repe, luk, rajčica, mrkva, tikvice i rotkvice i to u vlastitom vrtu.


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Divovska bundeva Buča Australija Festival Dale Oliver Travis Gienger Rekord


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe