Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj brokule
  • 21.02.2019. 07:30

Brokula: Kako uzgojiti ranoproljetne kultivare

Brokula se može uzgajati direktnom sjetvom, ali se češće uzgaja iz presadnica koje se proizvode kao i kod drugih kupusnjača. Za klijanje biljke najpovoljnija temperatura je od 20 do 24°C. Za oko 25 do 35 dana nakon sjetve, biljka će razviti oko 4 do 5 listova i tada su spremne za presađivanje.

Foto: Bigstockphoto/joloei
  • 1.248
  • 59
  • 0

Druga polovica veljače i prvi tjedan u ožujku idealni su za proljetnu sjetvu brokule, nakon čega će uslijediti sadnja, krajem ožujka ili početkom travnja. 

Atraktivna, iz porodice kupusnjača, brokula je manje zahtjevna za uzgoj od cvjetače kojoj je slična prema svojoj građi, ali i primjeni u kulinarstvu. 

U 100 grama glavica brokule sadrži, 87-91 grama vode, 3-4 g sirovih bjelančevina, 4-6 grama ugljikohidrata. Ima visok sadržaj karotena te joj se zbog vrijednih sastojaka pripusuju antikancerogena svojstva. Korijen brokule sličan je korijenu ostalih kupusnjača, stabljika joj je visine do 100 cm, listovi su na srednje dugim peteljkama sivozelene do plavičastozelene boje. Na vrhu stabljike formira se zbijena cvat s cvjetnim pupovima zelene, ljubičaste, žute ili bijele boje. Ako se ne ubere pravovremeno, grane se izdužuju te brokula gubi tehnološku vrijednost.

Brokula voli hladnije temperature

Brokula se može uzgajati direktnom sjetvom, ali se češće uzgaja iz presadnica koje se proizvode kao i kod drugih kupusnjača. Za klijanje biljke najpovoljnija temperatura je od 20 do 24°C. Za oko 25 do 35 dana nakon sjetve, biljka će razviti oko 4 do 5 listova i tada su spremne za presađivanje. U slučaju jesenskih kultivara, brokula se sije od sredine svibnja do sredine lipnja, a ozimi kultivari od sredine srpnja do sredine kolovoza.  

Optimalna temperatura za rast i razvoj brokule je od 14 do 19°C, a da bi formirala cvat, mora proći određeno razdoblje niskih temperatura, nižih od 10°C. U slučaju viših temperatura, biljka će imati izraženiju lisnu masu i sitniji cvat. Također, u tom će slučaju cvat biti rastresti, a ne kompaktan i zbijen što mu umanjuje tržišnu vrijednost

Brokulu možete posijati u teglice ili saća za sijanje, u humusom bogatu zemlju ili u zaštićenom prostoru (plasteniku). Kada razvije oko 4 do 5 listova, presadite ju u zemlju, u redove razmaka 60 do 80 cm. Planirate li brati i cvat koji će tjerati sa strane (sekundarne cvjetove), razmak neka bude i veći. 

Odlična kao međukultura rajčici ili grahu

Što se štetnika tiče, moguće je da će brokulu napasti buhač, uši ili kupusov bjelac. Preventivno možete djelovati tako što ćete koristiti plodored, ali i uz brokulu posaditi biljku buhač te kadifice i(li) neven. 

U plodoredu brokula najbolje uspijeva nakon celera, graha mahunara, luka, češnjaka, ranog krumpira, salate, špinata. Ne valja ponavljati proizvodnju brokule na istoj površini barem za 3 do 4 godine. Brokula se može proizvoditi kao međukultura između redova rajčice, salate, graha mahunara ili graha zrnaša jer uspravnim rastom ne zauzima mnogo prostora, a dospijeva za berbu kasnije od navedenih kultura. Također, možete ju posaditi na rubnim dijelovima vrta. 

Redovito zalijevati i gnojiti

Brokuli je potrebna dovoljna količina vode pa ako u proljetnim mjesecima nastupi razdoblje suše, redovito ju zalijevajte. Ovo povrće ima plitak korijen pa ju treba redovito gnojiti, a to je najbolje činiti ovčjim ili stajskim gnojivom te kompostom. Ako koristite mineralna gnojiva formulacije NPK, omjeri ovise o sastavu tla. 

Brokula je spremna za berbu kad dostigne određenu veličinu glavice, ali obavezno prije otvaranja cvjetova. Ranoproljetni kultivari su spremni za berbu u svibnju i lipnju, a jesenski od rujna do studenog. Vršni cvatovi mogu biti promjera od 8-20 cm i mase 150-650 g. Nožem se reže cvat i dio vršne stabljike u dužini 15-20 cm. Nakon skidanja vršnih pupova potrebno je 15-20 dana da bi se dovoljno razvili i bočni cvatovi.


Povezana biljna vrsta

Brokula

Brokula

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokula pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih bjelančevina, 4-6 g ugljikohidrata. Ima visok sadržaj karotena te joj se... Više [+]

Tagovi

Brokula Uzgoj brokule Međukultura Veljača Ožujak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/