Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj batata
  • 05.06.2022. 10:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gornji Sređani

Branka Anđal: Krenuli smo s 3,5 tisuće, a sada uzgajamo 45 tisuća sadnica batata

Plasiraju ga u veleprodaju, manji dio na kućnom pragu ili kupcima šalju poštom po Hrvatskoj, a u ponudi imaju i presadnice.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.080
  • 207
  • 0

U tijeku je sadnja batata kod Branke Anđal iz Gornjih Sređana, a ekipi Poljoprivredne televizije otkrila je kako ih uzgaja i koji su njezini savjeti za uspješan rast ovog povrća.

"Krenuli smo s malom površinom od nekih tisuću metara kvadratnih i 3,5 tisuće sadnica, a danas je to hektar i pol proizvodnje s oko 45 tisuća sadnica", kazala je Branka rekavši da se time počela baviti prije pet godina.

Inače, batat plasiraju na veleprodaju, manji dio prodaju na kućnom pragu ili kupcima šalju poštom po Hrvatskoj, a u ponudi imaju i presadnice.

Prije sadnje rade grubu obradu tla, odnosno zimsko oranje nakon čega zatvaraju brazdu tanjuranjem. "Potom bacamo gnojivo to potanjuramo i usitnimo zemlju roto drljačom", priča ona.

Bitna je vlaga

Međutim, kaže, najbitnije od svega je da pod folijom u redovima ima dovoljno vlage. Ove su se odlučili na navlačenje krajem travnja jer je, kako dodaje, zima bila izuzetno suha.

Presadnice prvo iz plastenika oko tjedan dana drže na dvorištu kako bi se privikle na vanjske temperature. "Najbitnije je da je dobro ukorijenjena, da ima listiće, lijepu boju i puna korijenja da se što bolje širi", kazala je.

Batat iz presadnica - sadnja na otvorenom u svibnju

Kaže kako visoke temperature batatu odgovaraju, ali samo ako ima dovoljno vlage. Presadnice sade pod foliju kada su jutarnje temperature iznad 10°C i tlo dovoljno toplo. "Ove godine nemamo problem sa zagrijavanjem kao što je to bilo lani", napomenula je.

Sade ručnim sadilicama na razmak 25 do 30 cm, a tri tjedna nakon toga kreću korovi koje, otkriva Branka treba čupati dok su mali jer se kasnije s njima može iščupati i sadnica. Travu među redovima prskaju herbicidima. 

Više pogledajte u videoprilogu:

 


Tagovi

Uzgoj batata Branka Anđal Povrće Poljoprivredna televizija


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰