Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Martinčić Slavko
  • 23.09.2017. 07:30

Boriti se s uvozom nije lako, ali odustajanja nema

Puno su uložili u plastenike, sustav navodnjavanja i sve drugo što je potrebno da bi kupcima ponudili zdravo, domaće i kvalitetno povrće koje od polja do prodajnog mjesta na glavnoj zagrebačkoj tržnici, dijeli samo sat vožnje.

Foto: Sandra Špoljar i OPG Martinčić
  • 1.002
  • 92
  • 0

Paprika, rajčica, mladi luk, krastavci, kukuruz šećerac, salata, peršin, celer te jagode i maline samo su dio ukusnih domaćih plodova koje na svojem imanju u mjestu Trema Prkos u blizini Križevaca, proizvode članovi obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, koje uz njegova nositelja Slavka Martinčića, čine supruga mu Vesna te majka Milka.

Voće i povrće ove marljive obitelji, Slavko i Vesna svakoga jutra dovoze na zagrebačku tržnicu Dolac, na kojoj imaju prodajno mjesto kao i stalne kupce, koji se iz godine u godinu uvjeravaju u kvalitetu proizvoda ovoga OPG-a osnovanog prije 15 godina. Proizvode ih na ukupno četiri hektara vlastite zemlje, od čega se 3.000 m2 odnosi na plastenike.

Vesna i Slavko Martinčić pokraj svojih plastenika

"Sadimo puno vrsta, jer svake godine sve ne rodi jednako kvalitetno. Srećom, još uvijek većinu uroda uspijemo prodati na Dolcu, a tek manji dio dajemo u veleprodaju na zagrebačku Zelenu tržnicu. S trgovačkim lancima niti prehrambenih tvtkama do sada nismo surađivali, ali tko zna, možda ćemo morati, jer itekako se osjeti na tržnici da ljudi imaju sve manje novaca i radije će negdje kupiti manje kvalitetnu, ali jeftiniju hranu, nego našu domaću. A mi nekakvom uvoznom povrću ne možemo konkurirati cijenom, jer troškovi proizvodnje su nam veliki, a o cjelodnevnom radu da i ne govorim", ističe Slavko Martinčić.

Prodaja na tržnici osjetno opada

Unatoč tome obitelj Martinčić od povrća ne namjerava odustati, jer do sada su puno uložili u plastenike, sustav navodnjavanja i sve drugo što je potrebno da bi kupcima ponudili zdravo, domaće i kvalitetno povrće koje od polja do prodajnog mjesta na glavnoj zagrebačkoj tržnici, dijeli samo sat vožnje.

Što sve nudi obitelj Martinčić pogledajte i na web stranici vrijednog gospodarstva: http://www.opg-martincic.hr

"Ove godine recimo, nismo uspjeli naći kupce za kukuruz šećerac. Navodno su na tržište došle velike količine uvezene iz Mađarske, pa nije bilo zainteresiranih. Cijenili smo ga 1,50 kn po kilogramu, ali nije išlo i većinu smo na kraju zaorali. Visoke temperature su nam doslovno spržile i dio graha na polju, pa su umjesto berbe i tu u akciju došli plugovi", priča nam Slavko, dok supruga već polako u plastenicima bere rajčicu, papriku i salatu te vadi celer, peršin i mrkvu, s kojima će kupce sljedećega jutra dočekati na Dolcu.

Svaki dan im je gotovo isti. Rano ujutro iz okolice Križevaca odlaze s povrćem u Zagreb, nakon povratka poslijepodne, dočeka ih posao u plastenicima, večer se približi, a da to ni ne osjetite, pa opet počne berba i priprema robe za sutrašnju prodaju.

Borba s uvoznim povrćem

Još kad se tome dodaju elementarne nepogode, bilo u vidu suše kao ovoga ljeta ili razdoblja s puno kiša, borba s uvoznim povrćem te velika ulaganja u proizvodnju, koje rezultiraju vrlo slabom zaradom, doista ih ne čudi, kažu, što mladi bježe od poljoprivrede.

Rajčica daje i ovakve plodove

Ova je obitelj svoj život posvetila zemlji i proizvodnji hrane i ne žale zbog toga. Unatoč svim preprekama na koje nailaze naši proizvođači, lijepo je znati, kažu nam na odlasku, da su godine rada uložene u proizvodnju zdravog povrća kojeg čiste savjesti prodaju i drugima. A pogled na plastenike pune prekrasne rajčice, paprike, mrkve, salate, celera kao i jagoda koje se crvene već drugi put u godini, daje snagu da se s nadom, kako će se uskoro nešto u našem agraru jednostavno morati promijeniti na bolje, s poslom nastavi dalje.

Foto: Sandra Špoljar i OPG Martinčić


Povezana biljna vrsta

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet maize | Latinski naziv: Zea mays L. convar. saccharata Koern.

Kukuruz šećerac u mliječnoj zriobi može se jesti u svježem stanju, a najviše se koristi kuhan. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati. Jednogodišnja je i zeljasta... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Martinčić Slavko Martinčić Vesna Dolac Kukuruz šećerac Celer Trema Prkos Grah Suša Njemačka


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]