Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krumpira
  • 12.01.2024. 07:30

Bolesti krumpira: Zašto je važno koristiti provjereni sjemenski materijal?

Sjemenski gomolji mogu biti izvor bolesti koja mogu imati razoran učinak na cijeli usjev.

Foto: Depositphotos/Xalanx(ilustracija)
  • 866
  • 72
  • 0

Za uzgoj krumpira i visoke prinose najveći značaj ima kvaliteta sjemenskih gomolja. Oni mogu biti prenositelji brojnih bolesti koje izazivaju propadanje usjeva, smanjenje prinosa i umanjuju njihovu tržišnu vrijednost.

Uzročnici bolesti su gljivice, bakterije, virusi i drugi štetni organizmi, a simptomi mogu biti vidljivi na površini ili skriveni duboko u tkivu. Zbog toga je od iznimne važnosti da dobro pregledamo što sijemo, kakva je kvaliteta sjemenskog materijala, je li deklariran te da nema simptoma bolesti.

S polja u skladišta

Proizvodnja sjemenskog krumpira je složen i zahtjevan posao, jer uzročnici mogu izazvati infekciju na polju u razdoblju vegetacije, dospijeti u skladište i zaraziti novi usjev. Takav slučaj je s gljivicom Phytophthora infestans koja izaziva kasnu plamenjaču, opasnu bolest koja u potpunosti može uništiti usjev.

Kasna plamenjača krumpira (Foto: Wikipedia/Agricultural Research Service USA)

Kako bi se utvrdilo njeno prisustvo, potrebno je pregledati površinu gomolja. Simptomi se primjećuju u obliku blagih udubljenja i promjene boje. Infekcija se s njih prenosi na novoiznikle biljke, a može doći i do propadanja prije nicanja. Ako utvrdimo više od jedan posto zaraženih, preporuka je da ne sadimo takav sjemenski materijal. Dodatan problem može biti kada režemo one zaražene i preko noža infektivni materijal prenosimo na zdrave.

Zašto rezati gomolje krumpira prije sadnje?

Još jedna opasna bolest je bijela noga ili rizoktonija koju izaziva gljivica Rhizoctonia solani. Karakteristična je za vlažno i hladno vrijeme. Na zahvaćenim krumpirima se pojavljuju sklerocije tamno obojene. Dolazi do propadanja prije nicanja, a na mladim, izniklim biljkama, koje su zakržljale, pojavljuje se bjelkasta prevlaka, a lišće se uvija prema licu. Razornim efektima pogoduje hladno i vlažno vrijeme prilikom sadnje, jer je proces nicanja dugotrajan i pogoduje rastu i razvoju gljivice.

Neophodan pregled prije sjetve

Jednostavnim pregledom površine može se ustanoviti prisustvo simptoma raznih bolesti. Često se javlja fuzarijska ili suha trulež koju izaziva gljivica Fusarium spp. i nastaje potpuno ili djelomično propadanje, što dovodi do slabih biljaka s malim prinosom. Lezije na površini su udubljene, a trulo tkivo je smeđe boje.

Pored ovih, javljaju se bakterioze kao što su crna noga koju izaziva bakterija Pectobacterium atrosepticum, meka trulež koju izaziva Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum. Prepoznaju se po promjenama na površini, trulenju i neugodnom mirisu. Zajedničko za sve navedene i mnoga druga su promjene na površini koje su siguran znak da nešto nije u redu. Izbjegavajte sjetvu s lošim i nepouzdanim sjemenskim materijalom, jer financijska ulaganja i rad nisu mali i jednostavni.

Korištena fotografija u tekstu podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 1.0 Unported license.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Sjemenski materijal Gomolji za sjetvu Bolesti gomolja krumpira Sadnja krumpira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.