Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti povrća
  • 18.11.2017. 13:30

Bijela trulež češnjaka i kako je spriječiti

Bijela trulež ćešnjaka razvija se tijekom čitave vegetacije, ali može se javiti i tijekom čuvanja češnjeva.

Foto: Pixabay/Isasza
  • 3.329
  • 141
  • 0

Bijela trulež češnjaka koju uzrokuje Sclerotium cepivorum razvija se tijekom čitave vegetacije. Međutim, može se pojaviti i u skladištu. Štete mogu biti velike.

Ukoliko se bijela trulež javi poslije sadnje i nicanja, dolazi do potpunog propadanja biljaka. One venu i suše se. Korijen i donji dio mladih lukovica truli, a mogu biti prekriveni gustom micelijom patogena. Uočavaju se sitna crna, okruglasta tjelešca, koja predstavljaju sklerocije parazita (stvrdnute micelije).

Biljke su zaražene preko korijena

"Zaražene biljke zaostaju u rastu, donje lišće žuti od vrha prema osnovi, nekrotira i propada", objašnjava Zoran Panajotović, dipl. inž zaštite bilja.

Tijekom čuvanja glavica bijelog luka ne mogu se uočiti vidljivi simptomi bolesti. Tek ukoliko ih pritisnemo, možemo osjetiti da su češnjevi meki. Kad se skinu ovojni listići, jasno se uočava bjeličasta prevlaka sa sklerocijama. Oboljele lukovice se ne raspadaju, nego vremenom očvrsnu i mumificiraju se.

Gljiva se u vidu sklerocija održava u zemljištu i biljnim ostacima najmanje četiri do pet godina. One se aktiviraju samo u prisustvu korijenovog sustava češnjaka koji svojim izlučevinama stimulira njihovo klijanje.

"Infekcijska micelija prodire u biljku direktno preko korijena, najčešće zaražavajući mlade biljke. Zaraženi korijen truli i propada. U zaraženom biljnom tkivu formiraju se sklerocije, koje služe za konzervaciju parazita", kaže Panajotović.

Zaštita od bijele truleži

U borbi protiv ove bolesti, najvažnija je prevencija. To se prije svega odnosi na plodored, u trajanju od pet do osam godina, kao i na sakupljanje i uništavanje biljnih ostataka.

"Za sadnju češnjaka koristiti isključivo zdrave češnjeve, dezinficirane zaprašivanjem preparatima na bazi tirama", savjetuje Zoran Panajotović.

Foto: Pixabay/Isasza


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Bijela trulež Preventiva


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.