Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sva lica batata
  • 28.06.2014. 18:05

Batat umjesto ekstenzivnog uzgoja duhana?

Mi u Hrvatskoj imamo dovoljno pesticidima nezagađene zemlje i nema nikakvog razloga da ne proizvodimo namirnice superiorne kvalitete. One traže edukaciju i više truda, ali onda imamo proizvod koji možemo skuplje i bolje prodati jer za njega postoji tržište.

Foto: depositphotos.com
  • 579
  • 100
  • 0

U Virovitici je promovirana knjižica "Sva lica batata", zbirke recepata za inovativnu upotrebu svih vrsta batata u domaćoj kuhinji, tiskane u izdanju VIDRA-e, agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Kuharica na 56 stranica džepnog formata donosi 27 recepata koje je osmislio i pripremio zagrebački kuhar Tvrtko Šakota. Knjižica je izdana u okviru projekta SWEET – jačanje ženskog poduzetništva, kojeg VIDRA provodi u suradnji s partnerima, Poljoprivrednom zadrugom Ergela Višnjica, tvrtkom Centar Balog d.o.o. i Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka.

Bezbolan prijelaz s duhana na batat

O batatu kao nutritivno bogatoj namirnici, značaju njegove proizvodnje u Hrvatskoj, mogućnostima korištenja u kuhinji i motivima zbog kojih se prihvatila rada na projektu, govorila je urednica Željka Klemenčić. "Bio mi je užitak raditi na ovom projektu jer on okuplja puno aspekata prehrane koji su meni važni, poput promišljene proizvodnje, gdje se razmišlja na koji će način kultura batata pozitivno utjecati na cijelu regiju, suprotno od onoga što se ovdje događalo s duhanom, primjerice. Naime, na području Virovitičko-podravske županije uzgoj duhana bio dosta raširen. Ekstenzivan uzgoj koji zahtijeva takva kultura je izuzetno štetan za polja jer se duhan jako kemijski tretira. U Americi postoji tendencija odustajanja od proizvodnje duhana, a u Poljoprivrednoj zadruzi Višnjica došli su do saznanja da se na površinama gdje se nekada proizvodio duhan, sada uspješno uzgaja batat koja je mnogo bolja i prihvatljivija namirnica. Meni se ideja odustajanja od proizvodnje duhana od koje najviše zarađuje duhanska industrija, a puno manje mali proizvođači i prelaska na uzgoj jedne tako fantastične nove kulture, izuzetno sviđa", ispričala je Željka Klemenčić.

Vrijeme konvencionalne proizvodnje prolazi

"Virovitičko-podravska županija je glavni proizvođač batata u Hrvatskoj. Ideja da se jedan dio proizvodi s ekološkim certifikatom je priča koja prolazi. Mi u Hrvatskoj imamo dovoljno pesticidima nezagađene zemlje i nema nikakvog razloga da ne proizvodimo namirnice superiorne kvalitete. One traže edukaciju i više truda, ali onda imamo proizvod koji možemo skuplje i bolje prodati jer za njega postoji tržište. Vremena konvencionalne proizvodnje prolaze, od toga seljaci neće dugo živjeti", dodala je.

Naglasila je kako postoje dobri razlozi potrebe uzgoja batata, ali da bi on postao dio svakodnevne kuhinje, mora dobro funkcionirati sa svom onom hranom s kojom inače živimo. "Pokušali smo batat ugraditi u temeljne namirnice ove regije, bilo da je riječ o kruhu, buči, grahu ili medu, odnosno u svu hranu koju ljudi poznaju, samo napravljenu na malo drugačiji način. Nismo htjeli da bude previše egzotično i moderno jer je naš konačni cilj da bilo tko, doma ili u restoranu, može isprobati svaki od ovih recepata".

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Batat Željka Klemenčić Duhan Višnjica Kuharica Zbirka Sva lica batata Tvrtko Šakota SWEET Eko certifikat Virovitičko-podravska županija


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P