Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Zetović
  • 19.11.2016. 12:00

Ako se radi - od jednog se jutra može živjeti!

"Samo trebaš posaditi ili posijati i sve će rasti".

  • 3.978
  • 507
  • 0

Koliko li sreće može donijeti plodna zemlja Luga gdje ljudi govore: "Samo trebaš posaditi ili posijati i sve će rasti".

To svjedoči i 71-godišnja uzgajivačica paprike, Olga Zetović koja se, kao i većina stanovnika Luga bavi upravo proizvodnjom crvenog mljevenog začinskog zlata po staroj, autohtonoj recepturi.

Jedno je jutro dovoljno za proizvodnju crvenog zlata

Možemo reći da članovi obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Zetović, Olga i sin Siniša nisu veliki proizvođači jer se proizvodnjom ajvarke, babure, industrijske i paradajz paprike, na jednom jutru bave iz ljubavi. A, da je tome tako, dokazuje i crveno zlato čiji su prinosi zahvaljujući navodnjavanju kap na kap, zadovoljavajući.

"Direktno sijemo u zemlju, poslije toga po starinski način (ručno) kopamo i plijevimo nakon čega slijedi branje, a potom i pranje paprike. Specifičnost proizvodnje je što se sve peteljke vade, a paprike suše u vlastitoj sušari nakon čega vršimo prebiranje kako ne bi ostao ni jedan plijesan", objašnjava Olga koja u ovim teškim vremenima hrvatske poljoprivrede ne koristi poticaje", nego živi isključivo od svog rada.

Povremeno iziskuje pomoć radnika

Prema riječima ove marne gospodarstvenice, proizvodnja iziskuje jako puno posla.

"Ako želite nešto imati, morate jako puno raditi. Sretna sam što imam marljivog sina koji poslije radnog vremena predano radi i na gospodarstvu. Za vrijeme berbe ponekad ne stignemo sve sami te moramo tražiti pomoć od radnika kako bi na tržište plasirali što kvalitetniju mljevenu papriku", dodaje Olga čiji žarkocrveni proizvodi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Dostatno slavonsko tržište

Zetovići su odani tržištu Osječko-baranjske županije, gdje su stekli stalne kupce koji se učestalo vraćaju po njihove dragocjene pripravke na čemu su zahvalni i čime se ponose.

"Naše je selo poznato po proizvodnji paprike, no unatoč tome nismo konkurentni jedni drugima. Svi imamo jako dobre paprike po boji, okusu i mirisu zbog čega smo stekli svoje stalne mušterije", objašnjava Olga.


Tagovi

Olga Zetović Začinska paprika Mljevena paprika Lug


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]