Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaće blago
  • 23.11.2015. 07:20

800 zadružnih hektara pod grahom će rasti

Zadružna proizvodnja graha kroz "Domaće blago" sa sadašnjih 800 kooperantskih hektara će rasti. Dosad je sigurna otkupna cijena i plasman puno značio za uzgajivače čiji grah ide i na EU tržišta.

  • 907
  • 105
  • 0

Nezadovoljni stanjem u stočarstvu i ratarstvu, sve više poljoprivrednika odlučuje se za proizvodnju graha. Članovi obitelji Begić iz Cerovca uzgojem spomenute kulture počeli su se baviti prošle godine. Prema riječima našeg sugovornika, iako su ove sezone zbog suše ostvarili 50% manji prinos, proizvodnja je i dalje isplativa.

"Grah za vrijeme cvata nije dobio dovoljnu količinu vode stoga se cvijet nije oplodio. Kiša je pala sa zakašnjenjem, a vegetacija se obnovila. Izrasli su dodatni zaperci koji su dali drugu mahunu. Imali smo sreće što nije bilo mraza pa je prinos zadovoljavajuć. Bitno je da ne ostanemo u minusu", istaknuo je Damir Begić.

Dogovoren otkup sa Zadrugom Domaće blago

Prosječan urod graha trešnjevca umjesto očekivane 3,5 tone iznosi 2,2 tone po hektaru. Unatoč tome, vlasnik OPG-a priznaje kako planira povećati uzgoj s 11 na 17 jutara.

Sve veće zanimanje za uzgoj graha!

"Proizvodnja graha nije prezahtjevna, slična je uzgoju kukuruza. Dvaput sam prskao protiv korova, kultivirao i prihranio. Nema potrebe za kopanjem ako zaštita uspije", rekao je naš sugovornik.

Begići su otkup po cijeni od pet kuna dogovorili sa Zadrugom Domaće blago čiji kooperanti ovu kulturu beru na ukupno 350 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Pet kuna za kilogram graha

"Trenutačno za sljedeću godinu imamo dogovorenu proizvodnju na 800 hektara, no u budućnosti površine planiramo povećati za još 700 hektara. Sklopili smo ugovor s Podravkom pa sve što uzgojimo i prodamo. Zasad pokrivamo 20-ak% hrvatskog tržišta, a želja nam je dostići 80%. Dobili smo i zahtjeve iz Slovenije, Austrije, Njemačke te Švicarske. Zadovoljan sam postignutim rezultatima, no priznajem da domaćim proizvođačima nije lako konkurirati zemljama poput Kine, Kirgistana, Argentine i Kanade koje po niskim cijenama plasiraju grah na naše tržište", zaključio je Dragutin Dukić, upravitelj Zadruge Domaće blago.


Povezana biljna vrsta

Grah mahunar niski

Grah mahunar niski

Sinonim: Fažol | Engleski naziv: Dwarf French bean | Latinski naziv: Phaseolus vulgaris L.

Grah mahunar je jednogodišnja biljka iz porodice Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Po svojoj hranjivoj vrijednosti najbogatiji je izvor biljnih bjelančevina najvrijednijih u... Više [+]

Tagovi

Damir Begić Dragutin Dukić Zadruga "Domaće blago" Proizvodnja graha Podravka Grah mahunar niski


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]