Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Merlin

Oglas je neaktivan!

Ovaj oglas više nije aktivan, pogledajte slične oglase iz kategorije: Herbicidi.

Cijena: na upit

Opis

Merlin je pripravak namijenjen suzbijanju korova nakon sjetve, a prije nicanja. U usporedbi s drugim zemljišnim herbicidima je mnogo manje ovisan o vlazi. Merlin može biti na površini zemljišta nekoliko tjedana, a da se pri tome ne razgradi ako nema oborina. Prve padaline će ga uspješno aktivirati. Ovaj pripravak je ekotoksikološki vrlo prihvatljiv jer se ne ispire u podzemne vode čime je prijatelj prirodi i korisnicama te neprijatelj korovima.

Sastav izoksaflutol (750 g/kg)

Formulacija močive samodispergirajuće granule (WG)

Uporaba

Merlin se korisi za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i nekih vrsta jednogodišnjih travnih korova u kukuruzu:

- prije nicanja kukuruza u količini 0,10-0,13 kg/ha (10-13 g na 1000 m2);

- od početka nicanja do stadija 3 lista kukuruza u količini od 0,08 kg/ha (8 g na 1000 m2) (BBCH 13). Sredstvo se primjenjuje uz utrošak vode 200-400 l/ha (20-40 l na 1000 m2).

Ovisno o tipu tla manja količina sredstva koristi se na lakšim i humusom siromašnijim tlima, a veća na težim i humusom bogatijim tlima.

Kod primjene nakon sjetve, a prije nicanja za postizanje dobre učinkovitosti važna je dobra pripremljenost i vlažnost tla. Kod primjene nakon nicanja najbolji rezultati postižu se primjenom na mlade korove u aktivnom rastu (od nicanja do 2 lista), a slabiji su u suši.

Priprema sredstva za uporabu

U spremnik koji je napunjen ½ planirane količine vode, uz miješanje dodati određenu količinu sredstva. Zatim u spremnik prskalice uz miješanje dodati preostalu količinu vode. Miješanje osigurati i za vrijeme prskanja.

Ograničenje

Ne smije primijeniti neposredno poslije jače kiše, kao ni na usjev oslabljen od hladnoće, stagniranja vode, biljnih bolesti i štetnika. Ne tretirati pa vjetrovitom vremenu.

Zaštita okoliša

Kod primjene sredstva MERLIN moraju se poštivati propisi o vodama s ciljem zaštite voda. Sredstvo MERLIN ne smije se primjenjivati u kraškim područjima te laganim pjeskovitim, skeletnim i svim ostalim tlima na kojima je povećan rizik ispiranja u podzemne vode. Ako drugim propisima nije propisan veći sigurnosni razmak, radi zaštite korisnih i neciljanih organizama mora se poštivati sigurnosni razmak od površinske vode - mjereći od ruba obale, koji za dopuštene primjene iznosi najmanje 15 metara. Ostaci sredstva i škropiva ne smiju se izlijevati u površinske vode, kanalizaciju, dvorišne i stajske odvode. Prskalicu i mlaznice (dize) treba prati na polju, na mjestima gdje sredstvo ne može doprijeti u površinske vode i gdje nema opasnosti za ljude i životinje.

Ako se tretira kukuruz koji je već niknuo ili za vrijeme stalnih padalina, može doći do promijene boje listova kukuruza (bijeljenja). Ako je kod takvog kukuruza izboj (meristemsko tkivo) zelen, takav kukuruz normalno raste i nema negativnog učinka na urod.

Fitotoksičnost

Fitotoksičnost se kod primjene nakon sjetve, a prije nicanja može pojaviti na laganim pjeskovitim tlima čiji je pH viši od 7,5 najčešće na ranim FAO grupama kukuruza, ako odmah nakon tretiranja padnu obilne oborine. Kod primjene nakon nicanja sredstvo se ne smije primijeniti neposredno poslije jače kiše, kao ni na usjev oslabljen od hladnoće, stagniranja vode, biljnih bolesti i štetnika. Prilikom primjene treba spriječiti zanošenje škropiva na susjedne usjeve.

Strategija sprječavanja pojave rezistentnosti

Da bi se smanjio rizik pojave rezistentnosti preporuča se uporaba sredstva MERLIN naizmjenično s herbicidima različitog mehanizma djelovanja ili na osnovi aktivnih tvari iz drugih kemijskih skupina.

Aviotretiranje

Nije dozvoljeno!

Miješanje

MERLIN nedovoljno suzbija sjemenske travne korove obični koštan (Echinochloa crus-galli), muharike (Setaria spp.), običnu svračicu (Digitaria sanguinalis) i sirak iz sjemena (Sorghum halepense). Kod primjene nakon sjetve, a prije nicanja za suzbijanje i tih korova sredstvo je potrebno kombinirati s odgovarajućim dozvoljenim graminicidom. U tim kombinacijama primjenjuju se najniže količine navedenih herbicida. Kod primjene nakon nicanja zbog fitotoksičnosti ne smije se miješati s drugim herbicidima, posebno ne sa onima EC formulacije, sa sredstvima koja sadrže ovlaživače, kao ni sa herbicidnim uljima.

O mogućnostima miješanja s drugim sredstvima raspitajte se kod vlasnika rješenja o registraciji/zastupnika.

Plodored

Ako je prskanu površinu potrebno prijevremeno preorati, smije se ponovo sijati kukuruz. Ostalih ograničenja plodoreda za jesensku i proljetnu sjetvu usjeva nema.

Karenca

Osigurana je vremenom primjene za zrno kukuruza. Kukuruz se ne smije silirati prije faze mliječne zriobe.

Skladištenje

Preparat uskladištiti u originalno zatvorenom pakiranju u posebnoj prostoriji, na temperaturi od 0 °C do 30 °C, odvojeno od ljudske i stočne hrane i drugih proizvoda, na prohladnom i suhom mjestu, udaljeno od zapaljivih tvari, pod ključem, te izvan dohvata djece.

Način čišćenja uređaja za primjenu

Ostatke škropiva razrijeđene s vodom u omjeru 1:10 potrebno je rasprskati na tretiranu površinu sa uključenom mješalicom. Odmah nakon primjene potpuno isprazniti opremu za prskanje. Dobro isprati spremnik, cijevi i mlaznice (dize) čistom vodom tri puta (trostruko ispiranje). Fizički ukoniti sve vidljive naslage. Skinuti i očistiti mlaznice (dize), zaslone i filtere. Cijeli sistem isprati čistom vodom. Prskalicu i mlaznice (dize) treba prati na polju, na mjestima gdje sredstvo ne može doprijeti u pitku, tekuću ili stajaću vodu i gdje nema opasnosti po domaće životinje.

Mjere zaštite pri radu

Obavezno koristiti sva osobna zaštitna sredstva navedena na etiketi. Prilikom rada spriječiti udisanje prašine sredstva i izmaglice škropiva. Kod izlaganja udisanjem, u slučaju visoke koncentracije izmaglice kod primjene koristiti filtarsku polumasku za zaštitu od čestica. Tijelo štititi laganim zaštitnim odijelom dugih rukava. Pri radu ne jesti, piti ili pušiti. Nakon završetka rada treba svući radno odijelo i izložene dijelove tijela oprati vodom i sapunom. Oprati, očistiti ili odložiti sva korištena zaštitna sredstva.

Iskustva s terena

Merlin je pokazao iznimnu djelotvornost u sušnim uvjetima i nakon 30 dana njegova djelotvornost nije bila umanjena. Osobito se odlično pokazala kombinacija Merlina s pripravcima na bazi acetoklora, primjerice Herbotrof®, Guardian AS, Alkar i drugi, tijekom sušnih uvijeta kada je većina zemljišnih herbicidnih kombinacija neuspješna i nedovoljno učinkovita osobito na korove poput koštana, abutilona, muhara, ambrozije i sl. Merlin spriječava nicanje korova 1 do 4 tjedna nakon tretiranja, a prisustvo abutilona na tretiranoj površini je onemogućeno upravo u vrijeme intezivnog razvoja kukuruza. Nakon tretiranja kukuruza iza obilnih kiša moguće je privremeno bijeljenje biljaka koje se povlači već nakon 2 tjedna, a urod zbog toga nije manji. Merlin suzbija korove koji su postali već otporni na djelatne tvari kao što su: atrazin, terbutilazin i sl..

Info

Kategorija: Herbicidi
Vrsta oglasa: Ponuda
Cijena: na upit
Država: Hrvatska
Datum objave oglasa: 13.01.2015.
Datum izmjene oglasa: 16.03.2022.
Pregleda: 3572
Šifra oglasa: 160

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas