Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Equip OD

Bayer d.o.o.

Kontakt - Bayer d.o.o.

Bayer d.o.o.
Radnička 80, 10020 Zagreb
tel: +385 1 6599 999
fax: +385 1 6599 985

pogledaj sve oglase partnera

Cijena: na upit

Opis

Equip je vrhunski selektivni herbicid iz skupine sulfonil urea za suzbijanje širokolisnih i uskolisnih korova u kukuruzu. Potpuno je siguran za kukuruz jer sadržava zaštitnu tvar. Ekološki je jako prihvatljiv. Njegova primjena ne utječe na sijanje bilo koje kulture u polodoredu, ako sijemo ili sadimo barem 100 dana nakon prskanja Equipom. Kiša ga ne može isprati s korova već nakon dva sata poslije tretiranja.

Sastav foramsulfuron (22,5 g/l)

Formulacija tekuća uljna koncentrirana suspenzija (OD)

Uporaba

Equip je sistemični herbicid za suzbijanje korova u merkantilnom kukuruzu:

- uskolisnih jednogodišnjih travnih korova: svračice (Digitaria sanguinalis), koštan (Echinochloa crus galli), muharika (Setaria spp.), divljeg prosa (Panicum spp.) i drugi.

- višegodišnjih travnih korova: divljeg sirka (Sorghum halepense), pirike (Agropyron repens).

- širokolisnih jednogodišnjih korova: mračnjak (Abutilon theophrasti), štir (Amaranthus spp.), pelinolisna ambrozija (Ambrosia theoprasti) bijela loboda (Chenopodium album) )i dr.

Količina primjene: 2-2,5 L/ha

Količina vode: 200-400 L/ha

Sredstvo se primjenjuje nakon nicanja kukuruza i korova u stadiju 2-6 listova kukuruza i to:

- jednokratno, ako je nicanje korova ujednačeno, u količini 2-2,5 L/ha (200-250 mL/1000 m2) ili

- razdvojeno u dva roka (split aplikacija) ako je nicanje korova produženo, kod čega se prvo tretiranje provodi u količini 1,5 L/ha (150 mL/1000 m2), a drugo u količini 1 L/ha (100 mL/1000 m2) nakon ponovnog nicanja korova ali najkasnije do 6 listova kukuruza.

Više doze koristiti kod jednokratne primjene za suzbijanje korova u kasnijim fazama razvoja jednogodišnjih korova, kao i kod zakorovljenosti sa otpornijim vrstama korova kao što su divlji sirak (Sorghum halepense), pirika (Agropyron repens), europski mračnjak (Abutilon theophrasti), svračica (Digitaria sanguinalis), muharike (Setaria spp.) i divlji proso (Panicum spp.).

U uvjetima nepovoljnim za djelovanje (suša, veći stadiji razvoja korova, otporni korovi), preporučuje se dodavanje 1 L/ha (100 mL/1000 m2) bijelog ulja.

Za poboljšanje učinka na širokolisne korove, Equip je potrebno kombinirati sa herbicidima na osnovi bromoksinila, dikambe i 2,4-D.

Najbolji rezultati postižu se primjenom na mlade korove u aktivnom rastu. Najosjetljiviji su stadiji korova: divlji sirak iz sjemena 3-5 listova, divlji sirak iz rizoma i pirika 10-20 cm visine, jednogodišnje travne vrste 1-3 lista i jednogodišnje širokolisne vrste do 2 lista. U slučaju suše i nižih temperatura učinak je slabiji pa je potrebno odgoditi primjenu.

Sredstvo se primjenjuje uz utrošak 200-400 L/ha vode (20-40 L/1000 m2).

Kultivacija usjeva može se izvršiti 7 dana nakon aplikacije.

Priprema sredstva za uporabu

Bocu sa Equip-om DOBRO PROTRESTI PRIJE UPORABE! Potrebnu količinu Equip-a otopite u posudi s vodom (cca. 10 L), prije ulijevanja u spremnik prskalice. Dobivenu jednoličnu suspenziju ulijevajte u spremnik prskalice do pola napunjen vodom

i u kojem je uključena mješalica. Dopunite spremnik preostalom potrebnom količinom vode uz stalno miješanje. Nastavite miješati u toku prskanja i eventualnog stajanja u polju. Pripremljenu suspenziju utrošite istoga dana.

Prskati treba po mirnom vremenu, kada nema vjetra, kako bi se izbjeglo zanošenje sredstva na obližnje usjeve.

Ograničenja

Može se koristiti na istoj površini samo jednom godišnje, odnosno dva puta kod razdvojene primjene. Equip se ne smije koristiti u proizvodnji “in-bread” linija, kukuruzu šećercu i kukuruzu kokičaru. Ne smije se primjeniti u hibridu Lorenzo. Ne tretirati usjev pod stresom (gubitak turgora u slučaju suše, preniskih temperature, oštečenih usjeva). Ne smije se primjeniti u kukuruzu koji je prethodno tretiran zemljišnim organofosfornim insekticidima. Folijarna primjena organofosfornih insekticida može se izvršiti najmanje 7 dana prije ili nakon primjene sredstava. Ne smije se primijeniti pri temperaturama višim od 25 °C, kao i pri temperaturama nižim od 10 °C, posebno pri hladnom i kišovitom vremenu kada je oslabljena kutikula. Ne tretirati na vlažni list od kiše ili rose. Ne smije se primijeniti na laganim propusnim tlima. Ne smije se primjenjivati na laganim propusnim tlima.

Ograničenje plodoreda

U slučaju preoravanja kukuruz se može sijati nakon 7 dana. Nakon 3 mjeseca od primjene mogu se sijati suncokret, uljana repica, ječam, zob, raž, pšenica, grah, grašak, soja, lucerna, djetelina, šećerna repa i saditi krumpir. Svi ostali usjevi smiju se sijati nakon 10 mjeseci. Nakon izrazite suše usporava se razgradnja, pa se iste godine ne preporučuje sijati lucernu, grašak, repe, grah i soju.

Fitotoksičnost

Ne smije se primijeniti ako je kukuruz u stresu od hladnoće, stagniranja vode, suše, biljnih bolesti ili štetnika, kao i od prethodno primijenjenih herbicida.

Zaštita okoliša

Ne smije se koristiti u vodozaštitnim zonama i kraškim poljima. Spriječiti kontaminaciju bunara, jezera, vodotokova i mora radeći najmanje 20 m udaljeno. Ostatke škropiva ne izlijevati u kanale i kanalizaciju.

Aviotretiranje Primjena zrakoplovom nije dozvoljena.

Miješanje

Equip (2 L/ha) + (bentazon + dikamba) (pola doze): suzbija sve uskolisne i većinu širokolisnih korova.

Equip (2 L/ha) + dikamba (pola doze): suzbija uskolisne i većinu širokolisnih korova, pa i dvornike i kiselice.

Equip (2 L/ha) + 2,4-D (pola doze): suzbija uskolisne i većinu širokolisnih korova.

Kukuruz ne smije imati više od 4 lista.

Pri jakoj zakorovljenosti s pirikom povećamo dozu Equipa na 2,5 L/ha. Ako prevladava proso, potrebno je razdvojiti primijenjenu dozu (split aplikacija). Stariji listovi prosa imaju dlačice koje sprječavaju direktan spoj škropiva s listom. Nema potrebe za dodavanje okvašivača, jer ga već sadržava. Sadržava i zaštitnu tvar, što omogućava kukuruzu nesmetani rast. Od svih derivata sulfonil ureje,

Equip najmanje zaustavlja rast kukuruza.

Karenca

42 dana za silažni kukuruz, osigurana je vremenom primjene u kukuruzu za zrno.

Skladištenje

Preparat uskladištiti u originalno zatvorenom pakiranju u posebnoj prostoriji, na temperaturi od 0 °C do 30 °C, odvojeno od ljudske i stočne hrane i drugih proizvoda, na prohladnom i suhom mjestu, pod ključem, te izvan dohvata djece.

Iskustva s terena

Djeluje na uskolisne te djelomice na širokolisne korove. Ne djeluje na poljsku čestoslavicu (Veronica arvensis), na kamilicu (Matricaria chamomilla), na ptičji dvornik (Polygonum aviculare), na kiseličasti dvornik (Polygonum lapathifolium) i na pjegasti dvornik (Polygonum persicaria). Slabije djeluje na poljski slak (Convolvulvus arvensis), divlje proso (Panicum spp.) te na kiselice (Rumex spp.). Širokolisni korovi moraju proklijati kako bi Equip uspješno djelovao, ali ne smiju biti previsoki (ne viši od 5 cm), inače je učinak pripravka slabiji (npr. kod lobode). Tijekom svibnja i lipnja kada je vrijeme hladnije, kukuruz raste sporije, ali zato termofilni korovi (korovi kojima su za rast potrebne više temperature) mogu niknuti nakon prskanja. Važno je da Equipom ne počnemo prerano prskati. Za njegovo dobro djelovanje važno je da su korovi u aktivnom porastu. 2,4-D pripravci uzrokuju polijeganje kukuruza, posebno ako se primijenjuju nakon 4. lista kukuruza, stoga je potreban oprez pri kombiniranju s Equipom.

Info

Kategorija: Herbicidi
Vrsta oglasa: Ponuda
Cijena: na upit
Država: Hrvatska
Županija: Zagrebačka
Datum objave oglasa: 13.01.2015.
Datum izmjene oglasa: 16.03.2022.
Pregleda: 11345
Šifra oglasa: 155

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas