Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borba za opstanak
  • 27.11.2020. 09:00

Žrtva novog zatvaranja opet je i poljoprivreda - kamo s mesom, krumpirom, vinom?

Jedno vuče drugo. Zatvaranje restorana i kafića još je u proljeće napunilo torove, skladišta, podrume, rušilo cijene. Poljoprivrednici se pitaju - tko će preživjeti?

Foto: Depositphotos/sir2701
  • 2.882
  • 403
  • 0

"Poljoprivreda je pjesma! Ne bih ovaj posao mijenjao za bilo koji drugi", rekao mi je prije dvije godine jedan lički poljoprivrednik koji je napokon osjetio da posao koji radi daje rezultate i da od njega može živjeti sa svojom obitelji. I stvarno je tako i bilo. 

Veliki broj ljudi konačno je bio zadovoljan što ipak može živjeti od svog rada i što je ostao svoj na svome dok su mnoge druge putevi odveli izvan granica Hrvatske.

S koronakrizom život se promijenio svima. Oporavili se nisu od proljetnog, a nakon najave još jednog zatvaranja kafića i restorana mnogi su se zapitali kako ekonomski preživjeti ovu zimu i pokriti sve troškove kojih je sve više.

Janjad će ponovno prerasti u ovce?

"Zatvaraju se restorani, a to odmah utječe i na naš posao. Jasno nam je da će cijena teladi drastično pasti pošto pada potrošnja mesa i to u doba godine kad se najviše troši. Kome ćemo prodati našu telad ako restorani ne rade?", pita se jedan poljoprivrednik iz Korenice strahujući za svoju budućnost, ali i male farme od koje živi. 

Kome prodati janjce? Samo u Lici, Zagori i Gorskom kotaru ih ima 100.000

U sličnim problemima su i vlasnici ovaca i proizvođači najkvalitetnije janjetine. U proljetnom valu mnogi su janjci prerasli u ovce jer je tržište gotovo zamrlo, a svi očekuju ponavljanje istog scenarija jer je teško napraviti plasman mesa dok su svi restorani u državi zatvoreni.

U tijeku su i svinjokolje, a zbog svinjetine iz Njemačke već je sada poremećeno stanje na tržištu. 

Proizvođači krumpira isto su na mukama. Kao što je poznato ove godine stvoreni su veliki tržišni viškovi najkvalitetnijeg domaćeg krumpira i u nekoliko navrata udruge su se obraćale državi za pomoć.

Skladišta i podrumi puni još od prvog vala 

S najnovijim zatvaranjem ugostiteljskih objekata ti problemi će postati još veći i značajniji, a poljoprivrednicima prijeti opasnost da nakon mjeseci rada i ogromnih troškova proizvodnje svoje proizvode s prvim danima proljeća - bace.

Domaći povrćari na koljenima, uvoz i u korona krizi rastao za 11%

Slični problemi su i u svim drugim granama poljoprivrede, podrumi su puni vina, skladišta maslinovog ulja, sireva, a mnogi se pitaju kako će ove zime njihovi proizvodi pronaći puteve do kupaca i potrošača?

Ostaje i pitanje prodaje borova, cvjećari koji su u proljeće već bacili višemjesečni trud, pripremili su božićne zvijezde... Proizvođače čeka jako teška i nikad izazovnija zima, a svi se slažu u jednom: bez pomoći države mnogi neće opstati na tržištu. 


Tagovi

Poljoprivreda Prodaja mesa Lockdown Covid-19 Plasman Tržište


Autor

Miroslav Mašić

Više [+]

Iza sebe ima desetogodišnje novinarsko iskustvo u medijima u zemlji i regiji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]