Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna komora
  • 21.10.2017. 09:00

ZPP i nakon 2020. mora osigurati iste ili veće potpore

Sedam poljoprivrednih komora donijele su zajednički stav kako nova zajednička poljoprivredna politika mora biti financijski održiva, poštena, inovativna, spremna na rizike uslijed klimatskih promjena i administrativno pojednostavljena.

Foto: Pixabay/Wallula
  • 745
  • 64
  • 0

Predsjednici sedam Poljoprivrednih komora, među njima i hrvatska, potpisali su deklaraciju i priopćenje kojim traže od institucija i donositelja odluka da osiguraju jačanje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) nakon 2020. s istim ili većim financijskim izvorima kako bi se osigurala ekonomska održivost poljoprivrednika.

Što se tiče izravnih plaćanja, indirektnih potpora i nacionalnih potpora, sedam država članica složilo se za njihovo izjednačavanje među svim državama članicama.

Predsjednici sedam komora

Predstavnici komora naglasili su daljnju potrebu proizvodno vezanih potpora koja ima važnu ulogu u održavanju poljoprivrednih aktivnosti u osjetljivim sektorima, te su se jednoglasno složili protiv ukidanja iste. Sve komore donijele su zajednički stav kako nova zajednička poljoprivredna politika mora biti financijski održiva, poštena, inovativna, spremna na rizike uslijed klimatskih promjena i administrativno pojednostavljena.

"Uz neophodne i održive financijske instrumente u okviru izravnih plaćanja i ruralnog razvoja Hrvatska poljoprivredna komora i dalje će se zalagati za Uredbu na Europskoj razini kojom će se regulirati nepoštena trgovačka praksa te za jednake kontrole i standarde za robu koja dolazi iz trećih zemalja", naglasio je predsjednik HPK Mato Brlošić.

Deklaraciju su potpisali predstavnici Poljoprivredne komore Češke Republike (AKČR), predstavnici Nacionalnog vijeća poljoprivrednih komora Poljske (KRIR), predstavnici Mađarske poljoprivredne komore (NAK), predstavnici Slovačke komore za poljoprivredu i hranu (SPPK), predstavnici Instituta za Agrostrategije i inovacije Bugarske, predstavnici Poljoprivredne komore Republike Litve (ZUR) i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) na 66. sastanku zemalja Višegradske skupine zemalja (V-4) 18. i 19. listopada 2017. godine u Budimpešti, Mađarska.

Sljedeći zajednički sastanak komora održat će se u prosincu 2017., u Varšavi na kojem će komore zajedno dati komentare na prve nacrte Komisije o ZPP-u nakon 2020.

Foto: Pixabay/Wallula; HPK


Tagovi

HPK Deklaracija ZPP Mato Brlošić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]