Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijatelji životinja
  • 14.01.2021. 17:00

Životinje na Baniji umiru od hladnoće i gladi, a nadležnih nema?

Udruga Prijatelji životinja poslala je dopis Državnom inspektoratu tražeći da čim prije organizira obilazak veterinarske inspekcije po kućama kako bi pregledala i provjerila držanje pasa, mačaka i ostalih životinja.

Foto: Facebook/Suzana Svečnjak
  • 12.113
  • 8.658
  • 0

Psi su gotovo redovito na lancu, na hladnoći, snijegu i kiši, u blatu, bez kućica ili su im kućice stare i potrgane. Krave, svinje i ostale životinje čekaju pomoć zatvorene u polurazrušenim štalama i štagljevima, s blatom i vodom do koljena, u vlastitom izmetu, a mlade i bolesne umiru od hladnoće. Prepuštene su i novim potresima koji mogu do kraja razrušiti štale u kojima se nalaze. Situacija je strašna za sve - dio je ovo priopćenja udruge Prijatelji životinja kao reakcija na stanje u potresom razrušenoj Baniji. 

Dodaju kako je najveći problem što nadležnih institucija nema ili kasne, a situaciju spašavaju udruge, volonteri i pojedinci. Hrane ih, donose im kućice, deke, sijeno. Neke pokušavaju privremeno zbrinuti dok vlasnik ne stane na svoje noge, a neke u onom najgorem stanju pokušavaju spasiti i osigurati im bolje životne uvjete.

Poslali dopis Državnom inspektoratu i Ministarstvu

Zbog svega navedenog Udruga je poslala dopis Državnom inspektoratu tražeći da čim prije organizira obilazak veterinarske inspekcije po kućama kako bi pregledala i provjerila držanje svih životinja koje ondje obitavaju. Također, pisali su i Ministarstvu poljoprivrede apelirajući na konkretnu financijsku i logističku pomoć za kastraciju pasa i mačaka te mikročipiranje i cijepljenje pasa.

Smatraju da je veterinarska inspekcija već trebala obići sva kućanstva na područjima pogođenima potresom i organizirati veterinarsku i svaku drugu pomoć za životinje, trudne kujice i ostavljene mačiće i štence, gladne i žedne, na lancima, prepuštene patnji i sporom umiranju.

"Iako imamo zaista dobre primjere provedbe zakona u Hrvatskoj, ovakva situacija pokazuje da bi se takvo loše stanje pokazalo i u većini drugih krajeva države", napominju te poručuju da je nužno redovito kontrolirati postupaju li lokalne zajednice u skladu sa zakonom kako problemi ne bi kulminirali tek kada dođe do elementarnih nepogoda, koje su već same po sebi razarajuće za sve.

Na stradalo područje stiglo 130 tona stočne hrane, 90 grla je premješteno

Sve važne informacije Prijatelji životinja ažuriraju na svojoj službenoj stranici koju možete pronaći ovdje, dok priopćenje u cijelosti možete pročitati putem ove poveznice


Tagovi

Prijatelji životinja Potres Životinje umiru Dopis Državni inspektorat Kontrola


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić