Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 09.08.2018. 18:00

Zemlja će se pretvoriti u - pećnicu?

"Brojna mjesta na Zemlji bi postala nenastanjiva ako Zemlja-pećnica postane stvarnost", istaknuo je švedski znanstvenik Johan Rockström.

Foto: Pixabay/Ken_Lecoq
  • 1.202
  • 79
  • 0

Zemlja će prijeći točku pucanja i pretvorit će se u pećnicu, ako se polarne kape nastave topiti, šume uništavati, a emisije stakleničkih plinova svake godine obarati rekorde, upozoravaju stručnjaci. Te promjene su moguće za samo nekoliko desetljeća, pa je prijelaz na zelenu ekonomiju hitniji nego ikad, piše Euractiv.

Zemlja - pećnica je opasna za mnoge

Prelazak praga bi značio temperature koje bi bile za četiri do pet stupnjeva više nego u predindustrijskom razdoblju i razina mora za 10 do 60 metara viši nego danas. "Zemlju-pećnicu najvjerojatnije je nemoguće kontrolirati i opasna je za mnoge", stoji u zaključku danskih, australijskih i njemačkih znanstvenika o efektima klimatskih promjena u Njemačkoj. 

Što će se događati?

Dodaje se da će se rijeke izlijevati, uragani će pustošiti obale, a koraljni grebeni će nestati - i sve to prije kraja XXI. stoljeća! Globalna prosječna temperatura premašuje one iz bilo kojeg ciklusa koji razdvaja dva ledena doba, tijekom više od 1,2 milijuna godina. Otapanje polarnih kapa izazvalo bi znatno povećanje razine oceana, potapajući priobalna područja u kojima živi stotine milijuna ljudi.

"Brojna mjesta na Zemlji bi postala nenastanjiva ako Zemlja-pećnica postane stvarnost", istaknuo je švedski znanstvenik Johan Rockström.

Temperatura raste za 0,17 stupnjeva svakih 10 godina

Točka pucanja mogao bi biti porast prosječne temperature od dva stupnja Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru. Ovo bi izazvalo "domino efekt" i aktiviralo druge simptome prelaska praga, upozoravaju stručnjaci. Temperatura sada raste za 0,17 stupnjeva svakih 10 godina, a izražena je i zabrinutost zbog sve većeg broja šumskih požara kako se planet grije.

Odmah promijeniti način života!

Znanstvenici apeliraju da je neophodno odmah promijeniti način života da bi se zaštitila Zemlja, a to prije svega podrazumijeva zamjenu fosilnih goriva izvorima energije koji ne emitiraju CO2. Preporučuju bolje upravljanje zemljištem, bolje poljoprivredne prakse, zaštitu zemljišta i obala, razvijanje tehnika za zadržavanje CO2, sadnju drveća i prestanak deforestacije.


Tagovi

Zemlja Pećnica Zaštita životne sredine Ekologija Temperatura Otopljavanje Fosilna goriva Ugljični dioksid


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]