Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 10.02.2015. 17:45

Zeleno svjetlo za Program ruralnog razvoja?

Dobre vijesti iz Bruxellesa? Odobrenje Programa ruralnog razvoja čeka nas već u prvim danima ožujka!

  • 1.942
  • 233
  • 0

Od listopada 2014. i zaprimanja 377 komentara na dostavljenu inačicu Programa ruralnog razvoja, sustavno se radilo na njihovu usuglašavanju sa zahtjevima Europske komisije. Taj posao je okončan posljednjom videokonferencijom s Bruxellesom, 29. siječnja.

"Proces je to koji je zahtijevao veliki angažman djelatnika Ministarstva poljoprivrede, budući - za razliku od starih zemalja članica, nismo imali na raspolaganju sredstva kojima bismo platili vanjske stručnjake. Treba reći kako je veliki broj od 377 komentara bio čisto tehničke prirode", naglašavaju iz Uprave za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju.

Pismo odobrenja programa u prvim danima ožujka?

Prema Planu dogovorenom s Europskom komisijom, u utorak 3. veljače poslana je dorađena inačica programa na još jednu provjeru, a konačno ukucavanje u računalni program (tzv. SFC) će biti dovršeno 12. veljače, kada će program biti vidljiv na zaslonima briselskih administratora. "Budući smo sve radili u dogovoru s EK, prema njihovim riječima, Pismo odobrenja programa možemo očekivati u prvim danima ožujka", najavili su iz Uprave.

U prvom kvartalu 2015., nakon Mjere 4, slijedi raspisivanje natječaja za

  • Mjeru 5, Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama te razminiranje poljoprivrednog zemljišta,
  • Mjeru 7, Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima,
  • Mjeru 10, Poljoprivreda, okoliš i klimatski uvjeti,
  • Mjeru 11, Ekološki uzgoj,
  • Mjeru 13, Plaćanja povezana s prirodnim ograničenjima

Primjer izračuna Ekonomske veličine gospodarstva (SO)

Nova pravila kažu da će kod podnošenja Zahtjeva za potporu korisnik biti u obvezi dokazati ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva, iskazanu u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu PG-a. Ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva je ukupni standardni ekonomski rezultat poljoprivrednog gospodarstva izražen u eurima, dok standardni ekonomski rezultat (SO) predstavlja jediničnu novčanu vrijednost proizvodnje poljoprivrednog proizvoda izraženu u proizvođačkim cijenama na pragu gospodarstva koja ne uključuju potpore i poreze.

  • Primjer izračuna SO za gospodarstvo koje ima 12 mliječnih krava, 50 junadi starih 1,5 godina, 10 bikova, a uz to obrađuje 25 ha zemlje (15 ha kukuruza, 5ha pšenice, 5 ha soje):
Izračun:
  • 12 mliječnih krava = 179.446 kn
  • 50 junadi starih 1,5 godina = 69.398 kn
  • 10 bikova = 79.002 kn
  • 15 ha kukuruza = 102.364 kn
  • 5 ha pšenice = 32.555 kn
  • 5 ha soje = 31.644 kn

Ukupno: 494.411 kn

Kao što je vidljivo iz primjera, ekonomska veličina (SO) ovog gospodarstva iznosi 494.411 kn (ili oko 65.000 EUR-a), čime ono udovoljava kriteriju o najmanje 8.000 EUR (6.000) SO, te je sa gledišta ovog kriterija prihvatljiv korisnik podmjere 4.1.

U petak, 30. siječnja 2015. godine objavljen je prvi natječaj za podmjere 4.1, Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva te 4.2, Potpora za ulaganja u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. - 2020. Budući je spektar korisnika širok, natječaji su kreirani kako bi omogućili svim skupinama poljoprivrednika jednak pristup u korištenju financijskih sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR).

Rok za prijavu na natječaj za navedene podmjere traje od 11. veljače do 10. travnja 2015. godine, a otvoren je za sve korisnike koji su prihvatljivi sukladno Pravilniku.

Podmjera 6.3 - Potpora malim poljoprivrednim gospodarstvima

Mala poljoprivredna gospodarstva imaju nisku razinu proizvodnog i investicijskog potencijala, a time i zaostaju u smislu modernizacije, tehnološke i tehničke opreme, kao i energetske učinkovitosti te zaštite okoliša. Kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. u okviru Mjere 6, Razvoj poljoprivrednog gospodarstva i poslovanja; podmjere 6.3. Potpora za mala poljoprivredna gospodarstva predviđena je potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Visina potpore za malo poljoprivredno gospodarstvo iznosi 15.000 eura.

Cilj potpore je pomoć takvim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju te da postanu komercijalno održiva, što je preduvjet za smanjenje nezaposlenosti, veći stupanj iskorištenja raspoložive radne snage članova gospodarstva i zaradu dovoljno prihoda za dostojanstven život iznad granice siromaštva te ostanak na ruralnom području.

Za potrebe provedbe Programa ruralnog razvoja, malo poljoprivredno gospodarstvo je definirano kao poljoprivredno gospodarstvo, upisano u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava s ekonomskom veličinom iskazanom u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 do 7.999 eura.

Natječaji za Mjeru 6 očekuju se u drugom kvartalu 2015.

Potpora kroz podmjeru 6.3. se dodjeljuje na temelju podnošenja poslovnog plana za provođenje aktivnosti potrebnih za obavljanje poljoprivredne djelatnosti kao što su kupnja domaćih životinja, kupnja objekata, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, građenje poljoprivrednih objekata te ostale aktivnosti predviđenih poslovnim planom.


Tagovi

Program ruralnog razvoja SFC Mjera 4 Mjera 5 Mjera 7 Mjera 10 Mjera 11 Mjera 13 Bruxelles Pismo odobrenja Zahtjev za potporu Ekonomska veličina gospodarstva EPFRR Investicijski potencijal Smanjenje nezaposlenosti Tržišna proizvo


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."