Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 27.05.2015. 07:20

Zeleno svjetlo projektima ruralnog razvoja!

Donošenje još 24 programa ruralnog razvoja, a među njima i hrvatskog, znači da će unatoč crnim prognozama, svi planirani projekti biti provedeni, pa i oni unutar već objavljenih mjera.

Foto: PIXSELL/Ivica Galović
  • 982
  • 176
  • 0

Europska komisija odobrila je dodatna 24 programa ruralnog razvoja koji su usmjereni na poboljšanje konkurentnosti sektora poljoprivrede EU. Hrvatski PRR prihvaćen je 26. svibnja 2015. To znači da će unatoč crnim prognozama, svi planirani projekti biti provedeni.

Modernizacija poljoprivrednih gospodarstava, potpora mladim poljoprivrednicima, održivo upravljanje zemljištem i poboljšanje širokopojasnih infrastruktura neke su od prioritetnih mjera donesenih regionalnih i nacionalnih programa.

Raspisani natječaji za pet mjera

"Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014 - 2020, vrijedan oko 2,4 milijarde eura, počeo se stvarati još 2012, a današnje odobrenje predstavlja krunu tog dugotrajnog procesa u koji su bili uključeni domaći stručnjaci, mahom djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te velik broj vanjskih suradnika kojima ovom prilikom zahvaljujem i čestitam", izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Programom je definirano 16 mjera koje imaju za cilj povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije, ali i unapređenje životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima uopće.

"Do sada smo raspisali natječaje za provedbu operacija u sklopu pet mjera, a za još tri mjere korisnici se prijavljuju zajedno s podnošenjem zahtjeva za izravna plaćanja. Interes za Programom je zaista velik, čemu najbolje idu u prilog rezultati do sada provedenih natječaja, na koje je pristigao velik broj prijava, koji su nadmašili sva naša očekivanja, što nas iznimno veseli", izjavio je ministar Tihomir Jakovina na izvanrednoj konferenciji za novinare koja je sazvana povodom današnjeg odobrenja Programa ruralnog razvoja.

"U postupku nastajanja Programa nailazili smo na brojne poteškoće, no u suradnji s EK-om uspješno smo ih rješavali. Od pomoći nam nisu bile ni brojne, potpuno pogrešne informacije koje su plasirali pojedini mediji. No svemu tome usprkos, proces smo uspješno priveli kraju, čime započinje novo, nadajmo se uspješno razdoblje u iskorištenju sredstava", zaključio je ministar Jakovina.

Jačanje sektora poljoprivrede i seoskih krajeva u EU

Povodom današnjih odluka povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU-a Phil Hogan izjavio je: "Programima koji su danas doneseni omogućuje se financiranje niza dinamičnih projekata, od projekata modernizacije u poljoprivredi i poticanja generacijske obnove u Hrvatskoj i Rumunjskoj do uvođenja širokopojasnog interneta u rijetko naseljenim područjima regije Emilia Romagna i potpore organskom uzgoju u Švedskoj ili poticanja ekološki prihvatljivog upravljanja zemljištem na milijun hektara poljoprivrednog zemljišta u Irskoj. Povećavanje baze znanja o našem sektoru poljoprivrede važan je aspekt programa ruralnog razvoja. Drago mi je da se gotovo svim programima donesenima danas podupiru projekti za poticanje inovacija u okviru Europskog inovacijskog partnerstva."

Današnjim se donošenjem broj odobrenih programa ruralnog razvoja popeo na 51, a ukupna vrijednost dosad odobrenih programa na više od 62 milijarde EUR (oko 62,4 % proračuna).

Nova Uredba o ruralnom razvoju za razdoblje 2014. - 2020. usmjerena je na šest gospodarskih, ekoloških i socijalnih prioriteta, a programi sadržavaju jasne ciljeve koje se namjerava ostvariti. Osim toga, radi boljeg usklađivanja mjera i ostvarivanja maksimalne sinergije s drugim europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESIF), sa svakom državom članicom sklopljen je sporazum o partnerstvu s naglaskom na njegovoj široj strategiji za strukturna ulaganja koja se financiraju sredstvima EU-a.

Danas odobrena 24 programa ruralnog razvoja koje djelomično financira EU iz EPFRR-a* (u milijunima eura)

Program

Financiranje EU-a u milijunima eura

Kao udio

ukupnog EPFRR-a

Bugarska

2366,7

2,38 %

Hrvatska

2026,2

2,04 %

Češka

2305,7

2,32 %

Njemačka, Baden-Württemberg

709,6

0,71 %

Njemačka, Berlin i Brandenburg

1050,7

1,06 %

Njemačka, Donja Saska i Bremen

1119,9

1,13 %

Njemačka, Porajnje-Falačka

299,8

0,30 %

Njemačka, Saarland

33,6

0,03 %

Njemačka, Schleswig-Holstein

419,5

0,42 %

Njemačka, Tiringija

679,7

0,68 %

Irska

2190,6

2,20 %

Italija, nacionalna ruralna mreža

59,7

0,06 %

Italija, Bolzano

158,0

0,16 %

Italija, Emilia-Romagna

513,0

0,52 %

Italija, Toskana

414,7

0,42 %

Italija, Veneto

510,7

0,51 %

Rumunjska

8128,0

8,18 %

Španjolska, nacionalni program

237,8

0,24 %

Španjolska, Aragonija

467,0

0,47 %

Španjolska, La Rioja

70,0

0,07 %

Španjolska, Baskija

87,1

0,09 %

Švedska

1763,6

1,78 %

Ujedinjeno Kraljevstvo - Škotska

844,7

0,85 %

Ujedinjeno Kraljevstvo - Wales

655,8

0,66 %

Foto: PIXSELL/Ivica Galović


Tagovi

Konkurentnost ZPP Organski uzgoj Radna mjesta Program ruralnog razvoja Mladi poljoprivrednici PRR Agrookolišne mjere Ruralno stanovništvo Phil Hogan Investicijske potpore Modernizacija farmi Tehnološka modernizacija Ruralna poduzeća


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li u kojem bh. kraju su od "sirotinjskog jela" napravili gastronomski specijalitet? Nazivaju ga i Bogom danim za koze. Odakle god došli možete jesti "U matere". Uskoro reportaža #12bisera 🥬🥗🤗