Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veletržnica Matulji
  • 17.11.2016. 15:00

Zelena tržnica koja testira povrće na pesticide

Regionalna veletržnica Matulji ciljanim manifestacijama namjerava potaknuti živo(s)t prostora kvalitetnom i šarolikom ponudom voća i povrća odnosno suradnjom s malim obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima.

  • 2.566
  • 322
  • 0

Oživjeti zelenu tržnicu posebice otvoreni prodajni prostor koji bi trebao okupljati male proizvođače cilj je Regionalne veletržnice Matulji, (RVTM) Jušići 69 c, pa su zato u suradnji s Hrvatskim voćarskim savezom ovih dana tamo zaživjeli već treći Dani jabuka, koji su okupili desetak OPG-ova.

Održali su se na tom zelenom prostoru i Dani jagoda (svibanj), a za predstojeću 2017. godinu pripremaju još noviteta.

Promoviranje veletržnice i stvaranje navika kupaca

Želja im je da pomoću ciljanih manifestacija promoviraju veletržnice, ali i stvaraju navike kupaca da tamo "dolaze po robu i kada ih nema". S radom je matuljsko zeleno "blago" započelo 2001. godine, kao dio projekta nacionalnih veletržnica uz potporu Vlade Hrvatske kao i FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema riječima direktora veletržnice Matuljii mr.sc. Eduarda Baćića mag.ing.hor. namjera im je "kupcima ponuditi kvalitetnu i raznoliku ponudu svježih proizvoda, primarno voća i povrća na jednom mjestu".

Zelena tržnica

Konkurencijom i nadmetanjem do sniženja cijena

Istodobna konkurencija i međusobno nadmetanje proizvođača i veletrgovaca smatra, povećat će kvalitetu ponuđenog i rezultirati sniženjem cijena proizvoda na korist kupaca. Prostor veletržnice ustrojen je na 20.000 četvornih metara, od čega je onog za proširenje oko šest tisuća, dok je zatvorenog prostora (hala) 2.400 četvornih metara. Otvoreni prodajni prostor (zelena tržnica) bilježi 50 prodajnih mjesta, a tu je i 26 prodajno-skladišnih prostora veličine gotovo 64 odnosno po 91 četvorni metar, svaki komunalno opremljen.

Oživjeti otvoreni prodajni prostor

Na žalost samih proizvođača koji su stalni zakupci (korisnici hala u zatvorenom prostoru) u ovom trenutku "nemamo niti jednog" kaže Baćić dodajući da im je želja oživjeti tržnicu tj. otvoreni prodajni prostor gdje bi trebali dolaziti mali OPG proizvođači (u tu je svrhu prije dvije godine napravljena i nadstrešnica). Problem je otkad je i veletržnica krenula s radom, paralelna nelegalna trgovina (šverc) u Rijeci. Ipak, u Matuljima se nadaju kako će doći vrijeme kada će "veletržnica zaživjeti punim kapacitetom, a šverc robe i prekupci podleći zakonu".

Suradnja s OPG-ima

Za kupce koji koriste njihove usluge, veletržnice uvelike surađuju s obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima i na tržišne plasiraju njihovu robu. Doznajemo, ima zakupaca koji nemalo rade sa proizvođačima u Istri i Dalmaciji, ali ne pate ni ostali dijelovi Hrvatske. Kada je o cijenama riječ, usporedba na osnovu njih kažu nije relevantna. Zakupci RVTM prate cijene veleprodajnih lanaca koliko mogu, ali u odnosu na njih, u veletržnici ističu kako su njihovi proizvodi svježiji i kvalitetniji od ponude u trgovačkim lancima.

Testiranje povrća i voća na pesticide

Prepoznali su to i vlasnici restorana, hoteli, ali i manje trgovine pa voće i povrće nabavljaju na toj veletržnici, to više jer u sklopu nje tijekom godine obavljaju redovita testiranja povrća i voća na prisutnost pesticida (Hrvatski zavod za javno zdravstvo). Zadnje je uzorkovanje obavljeno prije tridesetak dana i pokazalo se negativnim na njih. Mr.sc. Baćić ističe kako namjeravaju uvesti još neke sajmove koji su za sada tek ideja, a riječ je o Danima pčela, Tjednu grožđa i sl. to više jer uveli su i zadnje srijede u mjesecu Sajam robe široke potrošnje, sve s ciljem popularizacije tržnice.

Prihode pametno investirati

Do konkretne realizaciije valja im kažu, pribaviti i financijska sredstva koja im nedostaju, a svaki dosadašnji prihod namjeravaju pametno investirati. "Ovim putem želio bih pozvati sve proizvođače voća i povrća da nam se jave s prjedlozima,i iskažu svoje želje pa da surađujući, poboljšamo stanje na hrvatskom poljoprivrednom tržištu" zaključuje direktor Baćić.


Tagovi

Veletržnica Matulji Regionalna Eduard Baćić Prodaja Kupci Konkurencija Šverc Rijeka Jabuke Dani Jagode Ponuda


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.