Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 15.02.2015. 07:20

Zdravi skepticizam poljoprivrednih poduzetnika?

Natječaji za Mjeru 4 otvoreni su do 10. travnja! Na natječaj se mogu javiti OPG-i koji se bave voćarstvom, povrtlarstvom i cvjećarstvom čija ekonomska veličina gospodarstva je minimum 6.000 eura, a dok je za ostale uvjet minimum 8.000 eura. Oni u likvidaciji pak - nisu prihvatljivi.

  • 908
  • 115
  • 0

"Europska komisija imala je 377 komentara na naš Program ruralnog razvoja. Mi smo dali odgovore koje je komisija zaprimila. Bilo je još nekih sitnih komentara vezano uz bolji izričaj pojedinih rečenica, tako da se od nas traži da stilski doradimo program", kaže voditelj Odjela za povećanje konkurentnosti Ministarstva poljoprivrede Tomislav Petrović.

"Nema rizika od javljanja na natječaje za podmjeru 4.1. i 4.2. Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj", kako najavljuje Petrović na Poduzetničkom uzletu u Zadru.

Visina potpore za razvoj poljoprivrede kreće

se od pet tisuća do pet milijuna eura

Petrović aludira na zdrav skepticizam poljoprivrednih poduzetnika zbog činjenice da Europska komisija još uvijek nije odobrila hrvatski Program ruralnog razvoja.

Natječaje za podmjeru 4.1. i 4.2. raspisala je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju krajem siječnja, iako nije stiglo službeno zeleno svjetlo od EK za hrvatski program. Zdrava poslovna logika odmah je upalila alarm na opasnost od rizika u slučaju da iz Bruxellesa stigne negativan odgovor.

Iz Ministarstva poljoprivrede uvjeravaju poduzetnike kako nema bojazni od ikakvih promjena, odnosno ako ih i bude - da se radi o manjim finesama koje ne mogu utjecati na uvjete natječaja.

Rok za javljanje na natječaj ističe 10. travnja, a nakon toga očekuje se raspisivanje još jednog u terminu lipanj-srpanj ili rujan-listopad, informacije su koje su iznijete u Zadru.

EK dala zeleno svjetlo

Petrović je dodao, "Sve je rađeno u dogovoru s Europskom komisijom. Komisija zna od čega se sastoje podmjere 4.1. i 4.2., dobili smo suglasnost i nakon toga krenuli s raspisivanjem natječaja. Podmjera 4.1. odnosi se na potporu za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, a 4.2. na potporu za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda.

Tri godine radnog iskustva u poljoprivredi jednako

vrijedni kao potvrda o stručnoj osposobljenosti

Kod podmjere 4.1. natječaj se odnosi na operacije restrukturiranja, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, smanjenje štetnog utjecaja na okoliš, zbrinjavanje stajskog gnojiva, dok se ne odnosi na treću operaciju korištenja obnovljivih izvora energije.

Minimalni iznos potpore iznosi 5.000, a maksimalno do dva milijuna eura priznatih troškova. Ona iznimno može iznositi tri milijuna eura u sektoru govedarstvo za ulaganje u građenje i/ili opremanje objekata za držanje muznih krava i tov junadi, u sektoru svinjogojstvo za ulaganje u građenje i ili opremanje objekata za tov svinja i/ili repro centara, sektoru jaja za ulaganje i/ ili građenje valionica i u sektoru voće i povrće za ulaganje u zaštićene/zatvorene prostore i ulaganje u podizanje novih višegodišnjih nasada. Korisnici mogu očekivati povrate od 50 do 90 % od investicije.

Uvjeti javljanja

Na natječaj za ovu mjeru se mogu javiti OPG-i koji se bave voćarstvom, povrtlarstvom i cvjećarstvom čija ekonomska veličina gospodarstva je minimum 6.000 eura, a dok je za ostale uvjet minimum 8.000 eura.

Tomislav Petrović - Europska komisija od nas traži

da stilski doradimo Program ruralnog razvoja

U obzir će ulaziti samo oni koji imaju regulirane odnose prema državnom proračunu. Korisnici u poteškoćama, pri čemu se misli na one koji su u procesu likvidacije ili se nad njima vodi stečajni postupak, nisu prihvatljivi.

Svi koji se javljaju na natječaj nisu u trenutku podnošenja zahtjeva morali priložiti dokaz o stručnoj osposobljenosti, ali njega moraju imati kod podnošenja zahtjeva za isplatu.

Tri godine radnog iskustva u poljoprivredi jednako su vrijedni kao potvrda o stručnoj osposobljenosti, diplomi, jedna je od činjenica koja se malo iznosi u javnosti, a koju je Petrović naglasio. Za projekte čiji su prihvatljivi troškovi ispod 200 tisuća kuna, nije potrebno izraditi poslovni plan.

Kod podmjere 4.2., minimalna visina potpore je 10.000 eura, a maksimalna je tri milijuna eura. Moguće su potpore od pet milijuna eura u prioritetnim sektorima prerade mesa i mlijeka. Intenzitet potpore je do 50 %. Uvjeti javljanja na natječaj su isti kao i kod podmjere 4.1.

Uvjet koji se postavlja za sve koji uspiju doći do bespovratnih eura EU jest da moraju ostati u poslu za koji su dobili novac - najmanje pet godina.

Povezane stočne vrste

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Ekonomska veličina Mjera 4 Podmjera 4.1 Podmjera 4.2 Prerada mesa Mlijeko Likvidacija Svinjogojstvo Govedarstvo Sektor jaja Višegodišnji nasadi Marketing Uvjeti natječaja Razvoj proizvoda Tomislav Petrović Zdrav skepticizam Agencija za pla


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]