Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 09.06.2023. 13:50
  • Zadarska, Gračac

Zbog brisanja iz ARKOD-a stočar pisao Europskoj komisiji, evo što su mu odgovorili

Države članice ne bi trebale ograničavati zakonito posjedovanje zemljišta samo na ugovore, nego koristiti i pravno prepoznate vrste sporazuma: eksplicitni ili prešutni, usmeni ili pismeni – stoji u odgovoru kojeg je primio Ivica Ćubelić.

Foto: arhiva Ivice Ćubelića
  • 32.147
  • 1.737
  • 0

Prije 15 mjeseci dogodila se nesretna epizoda brisanja državnog poljoprivrednog zemljišta iz ARKOD-a, koje je bez pravne osnove koristilo 3.322 poljoprivrednika u Hrvatskoj.

Razlog za brisanje parcela, kazali su nadležni, bio je što poljoprivrednici nisu dostavili dokaz o pravu korištenja, kako stoji u Pravilniku o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta, a prema naputku Europske komisije.

Odluka o brisanju iz tog digitalnog sustava evidencije obrađivanog zemljišta, koji ne evidentira posjed ni vlasništvo, već vrstu uporabe, izazvala je ogorčenje među poljoprivrednicima.

Jedan od njih nije vjerovao da je Komisija takvu uputu dala, pa je pisao Upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI).

Odgovor kojeg je primio, u najmanju ruku ga je iznenadio.

Nijedan natječaj za zakup u 14 godina

Ivica Ćubelić vlasnik je ekološke farme sa stadom od 500-njak angus goveda u Lici. Stočarstvom se bavi od 2011. godine, na području općine Gračac, gdje zbog teških klimatskih uvjeta živi nekolicina starijih ljudi.

"Uvjeti su takvi da nas ljeti spašavaju vatrogasci, a zimi HGSS“, kazao je u razgovoru za Agroklub.

Goveda na surovom krškom pašnjaku

Lani mu je iz ARKOD-a izbrisano 1.043 hektara državnog zemljišta, jer nema dokaz o pravu korištenja. Kaže da godinama neuspješno pokušava regulirati posjed zemlje na kojem pase njegova stoka, ali općina u zadnjih 14 godina nije provela ni jedan natječaj.

"Pisao sam tadašnjoj načelnici općine da je apsurdno da primam izdašan poticaj za državno zemljište, a nikom ne plaćam ni jednu kunu. Kako da platim kad oni ne izdaju račun?“, rekao je Ćubelić ističući: "Ministarstvo poljoprivrede kaže da smo se mi sami upisali u ARKOD, što nije istina, oni su nas upisali da bi pokrili hektare ugovorene s EU, a ugovore koje nam je Jakovina obećao do dan danas nismo dobili“.

Da bi ga vratio u evidenciju, lani je dobio je potvrdu o korištenju i mirnom posjedu, koju mu je izdalo općinsko vijeće. I to ne samo njemu. Takvu je potvrdu dobilo ukupno 15 poljoprivrednika, s tog područja.

Međutim, APPRRR taj dokument nije prihvatila za ponovni upis izbrisanih parcela, jer, kako kažu, potvrda treba biti potpisana od strane općinskog načelnika i u skladu s Pravilnikom o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta.

Nema nikakav ugovor?

Pitali smo načelnika hoće li izdati tu potvrdu ovom stočaru. 

On je odgovorio da izdaju potvrde o mirnom posjedu za korisnike koji ga koriste po isteklom ugovoru, pod uvjetom da su podmirene sve obveze s osnove korištenja i da se ne vodi postupak radi predaje u posjed poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH.

"Prema evidenciji koju vodi Općina Gračac, poljoprivrednik Ivica Ćubelić nije korisnik poljoprivrednog zemljišta temeljem bilo kakvog Ugovora", odgovorio je načelnik Robert Juko na upit Agrokluba.

Navedena općina lani je objavila na web stranici prijedlog programa raspolaganja državnim zemljištem. Za zakup je predviđeno 11.601 hektara, a od toga 11.094 ha pašnjaka. Načelnik ističe da je Ministarstvo poljoprivrede izdalo suglasnost na Program, pa je isti upućen općinskom vijeću na donošenje, te da prije njegova donošenja nisu u mogućnosti raspisati natječaj.

Dakle, Ćubelić neće moći vratiti izbrisane hektare u sustav evidencije, jer nema ugovor. To znači i da na natječaju koji će općina uskoro raspisati, neće imati prioritet odnosno bodove, jer nije dosadašnji posjednik, niti mladi poljoprivrednik, bez obzira što je stočarstvo prioritetni sektor.

Naputak, odnosno preporuka za ponovni upis u ARKOD koji je Ministarstvo poljoprivrede izdalo, ne uključuje poljoprivrednike koji nemaju neku vrstu ugovora, a iako su takvi molili da se i njih, koji godinama obrađuju državno zemljište bez ugovora ne svojom krivicom, uvrsti u taj naputak - ostali su praznih ruku.

Izdana nova preporuka za upis u ARKOD

Da situacija bude gora, početkom ove godine došla mu je kontrola APPRRR, koja je utvrdila da nema dovoljno zemljišta za sva uvjetna grla na gospodarstvu, pa mu prijete sankcije, ali i mogući povrat svih sredstava koja su mu isplaćena za ekološku poljoprivredu u posljednjih pet godina.

Je li poljoprivednik isključivi krivac?

Zbog situacije u kojoj se našao molio je Europsku komisiju da mu pomogne.

Budući da ne mozemo riješiti ovaj problem kod kuće, u Hrvatskoj, i budući da je EK izrijekom spomenuta kao tražiteljica našeg isključivanja iz evidencije uporabe poljoprivrednog zemljista u RH, obraćamo Vam se za pomoć”, stoji u pismu koje im je uputio.

Obrazlaže da je 2015. godine na poziv Ministarstva poljoprivrede u ARKOD upisao 1.262 hektara državnog zemljšta koje je koristio. Ugovor o zakupu nije imao, niti ga je do dan danas uspio dobiti, jer općina ne raspisuje natječaje.

Upitao je je li točno da uvjetuju obradu zemljišta ugovorom s korisnikom, te je li poljoprivrednik isključivi krivac za neposjedovanje ugovora, pa se kao takav sankcionira brisanjem iz ARKOD-a.

Nedavno je primio odgovor iz Europske komisije u kojem stoji da se problem koji predstavlja, odnosi na primjenu Uredbe o izravnim plaćanjima koja predviđa da parcele koje poljoprivrednik prijavi u svom zahtjevu za potporu moraju biti njemu na raspolaganju na datum koji odredi država članica.

Potvrđuju da su izdali pisanu obavijest državama članicama s ciljem olakšavanja primjene ovog zahtjeva u EU. Naglašavaju da je ta obavijest služi samo u informativne svrhe i ne postavlja nikakve zakonske obveze niti uvodi nikakve dodatne zahtjeve za poljoprivrednike i nadležna tijela države članice.

U toj obavijesti, kako navode u odgovoru, ne specificiraju točnu vrstu pravne isprave koje podnositelj zahtjeva mora dostaviti kao dokaz da mu je zemlja na raspolaganju, kao ni prirodu pravnog odnosa na temelju koje se dotičnim područjem koristi poljoprivrednik.

Ivica Ćubelić na svom OPG-u ima 500-tinjak goveda.

Iako države članice imaju pravo zahtijevati podnošenje valjane pravne isprave ili drugog dokaza kojim se potvrđuje zakonita upotreba dotičnih prihvatljivih hektara, objašnjavaju da pritom moraju poštovati relevantne propise EU, opća načela prava, posebno načelo proporcionalnosti.

Navode da države trebaju priznati sve moguće nacionalne pravno dostupne oblike posjedovanja poljoprivrednog zemljišta, te poljoprivrednicima dati priliku da dokažu svoje pravo na uporabu istog.

To znači da ne bi trebale ograničavati zakonito posjedovanje zemljišta samo na određene situacije, primjerice vlasničke ugovore ili ugovore o zakupu, pod uvjetom da postoje drugi pravni oblici posjeda prema nacionalnom Zakonu o vlasništvu, pišu u odgovoru Ćubeliću.

Ćubelić će se žaliti

Dodatno pojašnjavaju da iako stvarno korištenje zemljišta treba utvrditi na temelju valjane pravne osnove, poljoprivrednik ipak može tvrditi da zakonito raspolaže zemljom u činjeničnoj situaciji koju karakterizira postojanje pravnog odnosa i veza s vlasnikom. To može biti bilo kakva pravno prepoznata vrsta sporazuma; eksplicitni ili prešutni, usmeni ili pismeni, ili može biti u obliku toleriranja korištenja, dokle god to predviđa nacionalno pravo.

Takvu informaciju, koju je ovaj poljoprivrednik dobio od Europske komisije, nisu dobili od resornog Ministarstva i Agencije, koji su u nekoliko navrata, pa i na sastanku s ličkim stočarima, isticali da je brisanje iz ARKOD-a napravljeno po nalogu EU.

Na njegovo pitanje može li se situacija koju opisuje smatrati zakonitom ili ne, u pismu odgovaraju da EK nije u mogućnosti suditi o posebnim slučajevima pojedinih poljoprivrednika, te ga pozivaju da ako smatra da Hrvatska krši zakonodavstvo EU, može iskoristiti pravo na podnošenje pritužbe Komisiji.

U slučaju spora, u konačnici je na Sudu Europske unije da pruži konačno tumačenje primjenjivog prava.

Ivica Ćubelić će podnijeti tu pritužbu, ništa mu drugo ne preostaje, kako kaže, jer bez zemljišta njegova goveda nemaju što jesti. Nedavno je objavio oglas o prodaji "viška“ od 250 krava pasmine angus te 100 junica spremnih za oplodnju.


Tagovi

Brisanje iz ARKOD-a Državno poljoprivredno zemljište Ivica Čubelić Krški pašnjaci


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo