Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska gnojidba
  • 04.12.2021. 16:30

Zašto je važan pH tla i koje elemente biljka na kiselim tlima teže usvaja?

U razgovoru za Poljoprivrednu televiziju bivši stručni savjetnik za hortikulturu je pojasnio kako se provodi jesenska gnojidba i kako se mjeri pH vrijednost tla.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 3.486
  • 246
  • 2

Jesen je pravo vrijeme za gnojidbu nasada. No, vrlo je važno znati što točno biljkama nedostaje, a to se može otkriti kemijskom analizom tla.

Tomislav Božičević, bivši stručni savjetnik za hortikulturu pri Ministarstvu poljoprivrede je za Poljoprivrednu televiziju pojasnio kako se ona provodi, ali i zašto je važna te kako se mjeri pH vrijednost tla.

"Kemijskom analizom dobijemo osnovne parametre, a riječ je o količini dušika, fosfora i kalija u tlu, ali i pH odnosno razini kiselosti", pojasnio je na samom početku pa potom upozorio da je ona ta koja govori koliko bismo hraniva trebali vratiti u tlo iz kojeg ih je prethodni urod iznio.

"Nažalost, to se često radi napamet. Ova je analiza jedan od pokazatelja koji nas relativno malo košta, oko 300-tinjak kuna", rekao je dodavši da pomoću nje poljoprivrednici mogu saznati kakva je zatupljenost kemijskih elemenata na određenim dubinama. Pojasnio je da kada se zna kakav je njihov udio tada se ne gnoji niti previše niti premalo nego optimalno.

Uz analizu je važno pratiti i pH tla jer o tome ovisi usvajanje postojećih hraniva. Drugim riječima, što je neko kiselije to će biljka teže usvajati većinu hraniva, ali ne sva. Kao primjer Božičević je naveo aluminij i željezo kojeg biljke trebaju u manjim količinama, a bolje ih usvajaju na kiselijim tlima. "Toga ionako ne treba puno. No, glavna hraniva kao što su dušik, fosfor, kalij, magnezij i sumpor na kiselom tlu će biljka teže usvajati", upozorio je.

Što se tiče uređaja za mjerenje kiselosti pojasnio je da se na njemu nalazi skala od 0 do 14. "Nula označava ekstremno kiselo dok 14 ekstremno alkalno", napomenuo je rekavši da je idealan pH od 6,5 do 7 te da je tada riječ o neutralnom.

Nakon mjerenja pH objasnio je da u gnojidbi trajnih nasada treba izbjegavati gnojiva koja zakiseljuju tlo. "To su uglavnom kloridna, a najbolja su sulfatna ili vodotopiva", dodao je.

Zaključio da oni kao služba mogu pomoći poljoprivrednicima izlaskom na terene ručnim pH-metrima koji u svega četiri do pet minuta prikažu rezultate mjerenja i pozvao sve poljoprivrednike da im se obrate za pomoć.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Tomislav Božičević Jesenska gnojidba PH tla Analiza tla Hraniva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]