Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi poljoprivrednika
  • 30.03.2023. 15:00

Zašto je prosvjedovalo 5.000 slovenskih poljoprivrednika?

Ukazali su na neodržive uvjete u sektoru, a očekuju da će biti pozvani na sastanak u Vladi.

Foto: FB/Meta Zmrzlikar
  • 1.657
  • 158
  • 0

Poljoprivrednici su širom Slovenije održali prosvjede zbog neodrživih uvjeta u ovom sektoru, piše Euractiv. Oko 5.000 sudionika okupilo se u dvadesetak gradova. Sindikat poljoprivrednika, koji je organizator prosvjeda, ne želi uplitanje političkih stranaka.

Zadiranje u tradicionalne poljoprivredne prakse

"Ovo je znak neslaganja sa Zelenim planom kojeg u zemlji provode nacionalni i europski dužnosnici", poručili su slovenski farmeri, koji naglašavaju da je u ovakvim uvjetima gotovo nemoguće raditi.

Prosvjed je djelomično odgovor na nedavnu odluku Ustavnog suda kojom je strogo ograničena upotreba pesticida u vodozaštitnom području oko glavnog grada, Ljubljane. Poljoprivrednici smatraju da su ekološke politike i najnovije smjernice EU o poljoprivredi zadiranje u tradicionalne poljoprivredne prakse.

Anton Medved, predsjednik Sindikata poljoprivrednika, rekao je da će aktivnosti biti pojačane ako Vlada ne počne razmatrati pritužbe. Neke su specifične za lokalne sredine poput ekspanzije populacije vukova i smeđeg medvjeda u jugozapadnoj Sloveniji, koja je dovela do čestih napada na stoku. Medvedev ističe kako su poljoprivrednici "žrtvovani za ekološke eksperimente aktivista i državnih službenika". Očekuje se da će predstavnike poljoprivrednika pozvati na sastanak u Vladu u sljedećih desetak dana.

Previše zaštićenih područja

Poljoprivrednici zahtijevaju od države da određena područja koja su označena kao Natura 2000 budu revidirana, ispitana i smanjena. Slovenija ima 355 Natura 2000 područja, 324 određena prema Direktivi o staništima i 31 prema Direktivi o pticama. Tako ova područja pokrivaju više od trećine ukupne teritorije države.

Naglašavaju da je sigurnost hrane u Sloveniji prioritet i ne smije biti podređena "ekološkim avanturama", a poljoprivrednici se protive i novom oporezivanju. Poručuju kako njihova imanja nisu uzrok, već rješenje klimatskih i ekoloških problema.



Tagovi

Slovenija Prosvjed poljoprivrednika Sindikat poljoprivrednika Zeleni plan


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!