Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza tla
  • 03.04.2016. 13:30

Zašto je potrebno i kako uzeti uzorke tla?

Analiza tla važna je zbog pravilne primjene gnojiva, a time većih i kvalitetnijih prinosa te zbog ekološke komponente.

  • 1.160
  • 215
  • 0

Kako bi se pravilno uzeli uzorci tla za analizu potrebno je s jednog hektra uzeti 20-ak uzoraka. Dubina uzimanja ovisi o kulturi koje se na toj zemlji siju ili sade. Za povrtne i ratarske kulture dubina je između nula i 30 centimetara, a za višegodišnje kulture uzimaju se dva odvojena uzorka: jedan od nula do 30, a drugo od 30 do 60 centimetara.

Naravno, idealno bi bilo da se napravi sondom, no i lopata će dobro doći. Važno je pri tome, kako nam je objasnila voditeljica pedološkog laboratorija u Srednjoj školi Bedekovčina dipl. ing. agronomije Ivana Biondić Ohnjec, da se uzorci uzimaju s cijele površine tla, kako po rubovima tako i po sredini.

Do uzorka četvrtanjem

U pedološkom laboratoriju

"Svu prikupljenu zemlju treba staviti u jednu posudu gdje se izmiješa, ali se treba voditi računa da se dubine ne miješaju te se četvrtanjem dobije uzorak tla za analizu", kaže Ivana Biondić Ohnjec.

To zapravo znači da se od izmiješane zemlje napravi krug i podijeli na četiri trokuta od kojih se dva nasuprotna odbace. Preostala zemlja ponovno se izmiješa, stavi u krug, ponovno se dva odbace i tako sve dok se ne dobije potreba količina za analizu, oko kilogram zemlje.

Obavezno se upisuje dubina

To se stavi u plastičnu vrećicu na koju se obavezno upisuje dubina tla. U ovaj pedološki laboratorij može se poslati i poštom, a rezultat će stići najkasnije za tri tjedna. Dipl. ing. agronomije Biondić Ohnjec ističe da je važnost analize u tome da se dozna stanje u tlu vezano uz makroelemente pa će se primijeniti pravilna gnojidba što donosi veće i kvalitetnije prinose, a i čuvamo okoliš jer se hranjivo ne dodaje po prilici već se vodi računa i o okolišu.

Točna preporuka za gnojidbu

Na kraju analize svatko tko je poslao tlo dobiva rezultate analize i točnu preporuku za gnojidbu. Između toga u laboratoriju uzorak tla prolazi brojne procese. Najprije se suši na 40 stupnjeva u sušioniku, a zatim ide u mlin na sitnjenje, a usitnjeno tlo još se prosijava i stavlja u vrećice onaj dio koji ide u arhivu, a dio u laboratorij gdje se najprije određuje pH vrijednost tla.

Prvo se određuje pH tla

"Prvo što se radi je pH jer je jako bitan i o njemu ovise daljnji postupci. Ako je tlo jako kiselo potrebno je raditi hidrolitičku kiselost, a ukoliko nije rade se karbonati. Ukoliko su karbonati visoki dalje se radi aktivno vapno, u suprotnom ne treba. Lako pristupačni kalcij i fosfor, dušik i humus rade se uvijek" - objasnila je Biondić Ohnjec. U preporukama nakon svega toga točno piše koje gnojivo se preporučuje za to tlo i količine po hektaru. Analiza tla se može raditi prije podizanja novih nasada, ali i kasnije kako bi se vidjelo stanje tla. Trenutno se najviše uzoraka dobiva za podizanje novih nasada.

Laboratorij izgrađen europskim novcem

Pedološki laboratorij Srednje škole Bedekovčina napravljen je 2012. godine europskim novcem, a u opremanju je pomogla i Krapinsko-zagorska županija. Cijena ispitivanja jednog uzorka je 290 kuna, što je puno jeftinije nego u drugim institucijama.


Fotoprilog


Tagovi

Pedološki laboratorij Analiza tla Preporuke za gnojidbu


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]