Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni kriminal
  • 16.02.2019. 07:30

Zašto bi policija trebala imati traktore?

John Deere 6630, ukrašen policijskim livrejama, prepoznatljivom plavom i žutom boju 2010. godine bio je glavna atrakcija među poljoprivrednicima, iako, kako su tada isticali u policiji, nosi ozbiljnu poruku. Akcija je svih ovih godina zaživjela u britanskoj policiji.

Foto: Facebook/North Yorkshire Police Rural Taskforce
  • 1.022
  • 129
  • 2

Kada je prije devet godina u Lincolnshireu, na istoku Engleske predstavljen policijski traktor, mnogi su se zapitali, čemu će služiti vozilo koje i nije toliko brzo i okretno prilikom, recimo, hvatanja kriminalaca. No, cilj britanske policije nije bio lovljenje alkoholiziranih poljoprivrednika ili bjegunaca, kao što je to bio slučaj početkom veljače u Teksasu, nego podizanje svijesti o tehnikama prevencije poljoprivrednog kriminala, a tu se posebno misli na krađu vozila. 

Na malom John Deeru bježao policiji sat vremena po njivi

John Deere 6630, ukrašen policijskim livrejama, prepoznatljivom plavom i žutom bojom tada je bio glavna atrakcija među poljoprivrednicima, iako, kako su tada isticali u policiji, nosi ozbiljnu poruku. 

Traktor često sudjeluje na poljoprivrednim sajmovima (Foto: FB/Facebook/North Yorkshire Police Rural Taskforce)

Naime, ovom se akcijom željelo potaknuti poljoprivrednike da "označe" vlastite traktore sa Smartwaterom (pametnom tekućinom, op.a.) proizvedenom u jedinstvenim serijama koja se može vidjeti pod UV svjetlom tako da se traktor, u slučaju krađe, može lakše identificirati

"Izgled traktora je zabavan, ali iza njega stoji ozbiljna poruka - shvatiti ruralni kriminal, ali i blisko surađivati sa lokalnom zajednicom. Poljoprivredni kriminal može imati velik utjecaj na poljoprivrednika jer ako je traktor ukraden, čovjek može izgubiti posao i sredstava za život", izjavio je tada glavni inspektor Phil Vickers koji je došao na ovu ideju. 

Naime, tih su godina u Velikoj Britaniji mnogi traktori ukradeni i vjerojatno preusmjereni u istočnu Europu i Rusiju. Samo u 2009. godini ukradeno je 2.000 traktora vrijednih 42 milijuna funti (oko 337 milijuna kuna). Tada su traktori i poljoprivredni strojevi bili na vrhu popisa lopova u Velikoj Britaniji, pisao je tada Daily Mail

Ova je praksa prihvaćena i u drugim dijelovima Velike Britanije, pa su i druge firme donirale vozila, a jedan od traktora je u 2017. godini dobio i ime - Bobby, a ime mu je dala tada osmogodišnja Emily Woodyatt. Treba napomenuti i da jedna od britanskih policijskih postaja ima Facebook stranicu posvećenu ruralnom kriminalu - North Yorkshire Police Rural Taskforce

Nakon John Deerovog poteza, priključio se i New Holland (Foto: Geograph/Andy Farrington) 

Nisam pronašla podatak je li stopa poljoprivrednog kriminala, odnosno ukradenih traktora smanjena pomoću Bobbyja i njegovih prijatelja, no čini se kako šest ukradenih vintage traktora u siječnju, nije bilo obojeno pametnom tekućinom. 

S farme ukrali šest oldtimer traktora!

Bilo bi zanimljivo vidjeti slične traktore i na našim cestama. Što mislite, koliko bi posla oko poljoprivrednog kriminala mogli imati? 


Tagovi

Poljoprivredni kriminal Krađa traktora John Deere Smartwater Policijski traktor Bobby


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lovor, maslina i aloe vera u stubištu, na sigurnom. Čekaju više temperature za iznošenje van, na balkon. Da, znam, treba obrisati prašinu s njih ;)