Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovačka praksa
  • 12.05.2017. 09:55

Zakon o trženju stavio otkupljivače pod nadzor

Vlada usvojila zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 2.328
  • 214
  • 0

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Svrha zakona je urediti tržište i sankcionirati pojavu nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom čijim se nametanjem iskorištava značajna tržišna snaga otkupljivača ili prerađivača te trgovaca u odnosu na njihove dobavljače.

Veliki otkupljivači pod nadzorom

Tako se zakonskim prijedlogom trgovcima čiji godišnji prihodi prelaze 100 milijuna kuna zabranjuje korištenje pozicije kojom proizvođačima nameću različite ugovorne kazne.

Pod istim monitoringom će biti i ostali u lancu opskrbe hranom, odnosno veliki otkupljivači i prerađivači s više od 50 milijuna kuna godišnjih prihoda. Ovakav način definiranja značajne tržišne snage znači kako će se zakon odnositi na gotovo 95% sektora trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ističući da ovakva rješenja, zakonska ili podzakonska, već imaju 22 od 28 članica Europske unije.

Zabranjene naknade trgovcima

Na listu pojavnosti zabranjenih nepoštenih trgovačkih praksi uvršteno je ukupno 25 različitih novčanih i drugih oblika naknada koje trgovci ili prerađivači zaračunavaju proizvođačima da bi otkupili njihove proizvode ili ih stavili na svoje na police.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je kako je i predloženi zakon, u kontekstu iskorištavanja krize u najvećoj hrvatskoj kompaniji, Agrokoru, prigoda "za jedan transformativni trenutak poslovanja u hrvatskom gospodarstvu". "Sigurno je da će i ovaj zakon pridonijeti novoj praksi i pravilima i u konačnici poštenijoj trgovini i odnosima između svih dionika u tom procesu", kazao je Plenković.

Zabrana iskorištavanja položaja

Pri tome, namjera je zakona sankcionirati nepropisno ili nepošteno prebacivanje troškova ili poduzetničkih rizika na drugu stranu, zahtijevanje naknade za usluge koje nisu pružene odnosno koje su pružene iako nisu ugovorene između ugovornih strana, jednostrane izmjene ugovorenih uvjeta od strane otkupljivača i prerađivača ili trgovca, kao i mogućnost raskida ugovora s dobavljačima od strane otkupljivača, prerađivača ili trgovca bez otkaznog roka, odnosno uz neprimjereno kratak otkazni rok, kao i jednostrana izmjena ugovorenih uvjeta, i sl.

Prijedlog zakona regulira i zabranu prodaje finalnog proizvoda ispod cijene koštanja u proizvodnji uključujući i troškove poreza na dodanu vrijednost.

Kazne do 3 milijuna kuna

Provedbu zakona i određivanje kazni nadzirat će Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), a utvrdi li da je trgovac koristio dominantan položaj i nepošteno se ponašao prema dobavljaču, moći će propisati kazne do 3 milijuna kuna za pravne, odnosno do milijun kuna za fizičke osobe po nepoštenom postupku, odnosno u slučaju ponavljanja nepoštene prakse do najviše 5 posto vrijednosti ukupnog prihoda prijavljenog u godišnjem financijskom izvješću za prethodnu godinu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Tagovi

Trgovačka praksa Vlada Tolušić Plenković


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

E-FARM internacionalni tim je spreman za #agritechnica2023
Posjetite nas u Hali 2 na Štandu F55.
Vidimo se u Hanoveru od 12. do 18.11.2023.! 🚜