Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 02.07.2021. 12:55

Zakon o poljoprivrednom zemljištu u novoj javnoj raspravi - što donose izmjene?

Izmjenama i dopunama Zakona se, između ostalog, predviđa elektronička provedba natječaja za zakup i prodaju državnog zemljišta te izuzimanje županija iz tog postupka.

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.304
  • 239
  • 0

Novi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu pušten je u javnu raspravu.

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, njime se, između ostalog, predlaže elektronička provedba natječaja za zakup i prodaju te izuzimanje županija iz postupka, a čime će se stvoriti preduvjeti za bržu i efikasniju provedbu raspolaganja.

Postojeći Zakon, stoji u obrazloženju, na snazi je od ožujka 2018. godine i dosad je mijenjan 18 puta. U tijeku njegove primjene uočeno je da bi propisano postupanje kojim se provodi raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države bilo potrebno pojednostaviti, olakšati i učiniti ekonomičnijim postupak nadzora nad izvršavanjem obveza iz ugovora o raspolaganju tim zemljištem te učiniti efikasnijim i ekonomičnijim postupke nadzora nad provedbom gospodarskih programa.

Nadalje, pišu da je na temelju do sada propisanog postupka za izdvajanje poljoprivrednog zemljišta iz šumskogospodarske osnove izdvojen mali broj takvih površina. Dosadašnjim odredbama Zakona nije se na adekvatan način u praksi mogao ostvariti cilj stvaranja dodatne vrijednosti u proizvodnji kao rezultata raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske.  

Cilj izrade i donošenja izmjena je smanjenje administrativnih zapreka kako bi se ubrzalo raspolaganje, stavljanje u funkciju zapuštenog i državnog zemljišta koje nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje, povećanje produktivnosti i stvaranje dodane vrijednosti proizvodnje te bolja i učinkovitija kontrola korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta.

Propisuje se i način utvrđivanja najpovoljnijih ponuditelja na natječaju za zakup putem bodovanja, koji daju prednost dosadašnjim posjednicima koji se bave određenom vrstom proizvodnje, stočarima, te ponuditeljima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom koja ostvaruje dodanu vrijednost, mladim i domicilnim nositeljima OPG-a.  

"Kod prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta prednost na natječaju za prodaju imaju i dalje dosadašnji posjednici te je dodan kriterij graničnog zemljišta, ostali kriteriji se brišu i slijedeći kriterij je najviša ponuđena cijena koja nije ograničena", stoji između ostalog u prijedlogu Zakona.

Propisano je da se na osobito vrijednom (P1) i vrijednom (P2) poljoprivrednom zemljištu ne može odlagati otpad koji nije porijeklom iz primarne poljoprivredne proizvodnje.

Savjetovanje o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu pronađite ovdje

Zaključno, za provedbu izmjena i dopuna tog zakona bit će potrebno osigurati 1,88 milijuna kuna s PDV-om u državnom proračunu za potrebe uspostave i razvoja informacijskog sustava za zaštitu i trajno praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta.

Savjetovanje je otvoreno do 16. kolovoza.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o poljoprivrednom zemljištu Javno savjetovanje Zemljište Zakon


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰