Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reagiranje
  • 19.10.2023. 16:20

Zaiskrilo oko afričke svinjske kuge, Ministarstvo reagiralo na izjave Peđe Grbina i Marijane Puljak

Ministarstvo poljoprivrede ne želi uništiti tradiciju koju podržava brojnim mjerama, već jednostavno pomoći sektoru, suzbiti bolest i vratiti svinjogojstvo na svaki objekt koji će poštivati propise iz područja biosigurnosti, stoji u njihovu reagiranju.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 16.465
  • 911
  • 0

"U Ministarstvu poljoprivrede nema cirkusa već ima samo upornog otklanjanja SDP-ove politike umjetnog stvaranja uvjeta i donošenja odluka o potporama s uskim krugom dionika", reagirali su iz resornog ministarstva na prozivke predsjednika ove stranke Peđe Grbina. 

Ističu, ima samo dodjele zemljišta po javnim natječajima umjesto dodjele bez kako se to radilo za vrijeme SDP-a. Ima promjene i sustava potpora protivnim ciljevima ruralnog razvoja, očuvanja domaćeg uzgoja, raznolikosti proizvodnje i pravičnosti potpora te zastupanja javnog interesa u sporovima koje su nam politikom umjetnog stvaranja uvjeta (Mjera 4 Programa ruralnog razvoja) i diskrecijskim odlukama (dodjela kvota za šećer) ostavili u naslijeđe.

Svinjogojci i oporba traže ostavku ministrice - sve izvjesniji prosvjed poljoprivrednika

Vezano uz afričku svinjsku kugu, ovo je Ministarstvo, kažu, prije potvrde bolesti, izdavalo naredbe, provodilo kategorizacije, ubrzavalo odstrel u suradnji s drugim dionicima, provodilo program nadziranja i uzorkovanje s ovlaštenim institucijama, održavalo edukacije, izrađivalo promotivne materijale i financiralo dvostruke ograde prije pojave afričke svinjske kuge.

"Isto to su trebali raditi i oni, a nisu", uzvraćaju čelniku SDP-a, 

Između ostalog, navode i da Peđa Grbin ne zna ili se pravi da ne zna da sve zemlje u kojima je na određenim područjima u značajnoj mjeri prisutan otvoreni uzgoj i ogroman broj objekata s malim brojem svinja ima slične ili i veće probleme, s obzirom na jasan stav struke da je to idealno okruženje za širenje virusa.

"Ponavljanjem ove činjenice, Ministarstvo poljoprivrede ne želi uništiti tradiciju koju podržava brojnim mjerama, već jednostavno pomoći sektoru, suzbiti bolest i vratiti svinjogojstvo na svaki objekt koji će poštivati propise iz područja biosigurnosti", stoji u reagiranju. 

Osvrnuli su se i na prozivke saborske zastupnice Centra Marijane Puljak kako "ministrica ne zna elementarne informacije o širenju kuge“. 

"Očitujemo se da je razvidno da Marijana Puljak nema pojma o aktivnostima ministarstva i drugih dionika nacionalnog veterinarskog sustava u pogledu radnji za suzbijanje zaraze. Naravno da postoje epidemiološke istrage koje točno utvrđuju trag pojave svinjske kuge, a koje provodi za to osnovana stručna epidemiološka jedinica koja daje svoja izvješća nadležnim tijelima u sustavu", navode dalje.

Kažu i da je netočno da nemaju plan za suzbijanje. Točno je da su imali programe prije potvrde svinjske kuge, da su isti programi financirani od strane Europske Komisije te je točno da ministarstvo izdaje pravovremene naredbe koje provode veterinarski inspektori Državnog inspektorata RH i ovlašteni veterinari.

"Točno je i da je ministarstvo razvilo pravovremen i transparentan sustav dostavljanja svih akata, naredbi, rješenja, preporuka i uputa prema lokalnim zajednicama, članovima Nacionalnog kriznog stožera i pravovremeno osnovanim lokalnim stožerima koje vodi DIRH, a koji su svi dostupni ovdje", piše u reagiranju. 


Tagovi

Reagiranje Ministarstvo poljoprivrede Peđa Grbin SDP Stranka Centar Marijana Puljak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer