Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podzemne vode
  • 26.01.2024. 18:00

Zabrinjavajuće: Ubrzano pada razina podzemnih voda - dva su najvažnija faktora

Jedan od najvjerojatnijih uzroka prekomjerno crpljenje za navodnjavanje u poljoprivredi, u područjima sa suhom klimom, pokazala je studija. Koje su regije najviše ugrožene?

Foto: Depositphotos/Leitenberger
  • 717
  • 71
  • 1

Razina podzemne vode diljem svijeta ubrzano pada, što je izazvano neodrživim praksama navodnjavanja kao i klimatskim promjenama, pokazala je studija objavljena u uglednom znanstvenom časopisu Nature

Ekonomske i ekološke prijetnje

Podzemna je glavni izvor slatke vode za poljoprivredna gospodarstva, kućanstva i industriju, a njezina eksploatacija bi mogla predstavljati ozbiljne ekonomske i ekološke prijetnje, uključujući pad prinosa usjeva i slijeganje tla, osobito u obalnim područjima, piše Reuters

"Jedan od najvjerojatnijih uzroka koji stoji iza ubrzanog opadanja podzemne vode je njezino prekomjerno crpljenje za navodnjavanje u poljoprivredi, u područjima sa suhom klimom", rekao je jedan od koautora rada, Scott Jasechko sa Sveučilišta Kalifornija. 

No, utjecaja je imala i suša, potaknuta klimatskim promjenama, zbog čega su poljoprivrednici vjerojatno crpili više podzemne vode kako bi osigurali navodnjavanje svojih usjeva, dodao je.

Koje su regije najviše pogođene? 

Studija je analizirala 170.000 bunara u više od 40 zemalja. Sjeverna Kina, Iran i zapad Sjedinjenih Država bili su među najteže pogođenim regijama.

Više od trećine od 1693 sustava vodonosnika, kojega čine porozne stijene ili sedimenti koji drže podzemnu vodu, se u periodu od 2000. do 2022. godine smanjilo za najmanje 0,1 m godišnje, pri čemu je 12% zabilježilo godišnji pad od više od 0,5 m. Neki od najteže pogođenih, u Španjolskoj, Iranu, Kini i Sjedinjenim Državama, u tom su se razdoblju smanjivali za više od 2 m godišnje.

S druge strane, u nekima se stanje i poboljšalo, navodi se u studiji, što je dijelom rezultat lokalnih mjera usmjerenih na ograničavanje količine vode koja se može ispumpati.

"Vodonosnici se mogu nadopuniti vodom koja se preusmjeri s drugog mjesta. Međutim, takva vrsta oporavka je bila relativno rijetka i za takve je slučajeve potrebno učiniti još mnogo posla", komentirao je Jasechko.


Tagovi

Razina podzemnih voda Podzemne vode Navodnjavanje u poljoprivredi Suša Klimatske promjene Ekološka prijetnja Scott Jasechko Studija Istraživanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.