Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podzemne vode
  • 26.01.2024. 18:00

Zabrinjavajuće: Ubrzano pada razina podzemnih voda - dva su najvažnija faktora

Jedan od najvjerojatnijih uzroka prekomjerno crpljenje za navodnjavanje u poljoprivredi, u područjima sa suhom klimom, pokazala je studija. Koje su regije najviše ugrožene?

Foto: Depositphotos/Leitenberger
  • 717
  • 71
  • 1

Razina podzemne vode diljem svijeta ubrzano pada, što je izazvano neodrživim praksama navodnjavanja kao i klimatskim promjenama, pokazala je studija objavljena u uglednom znanstvenom časopisu Nature

Ekonomske i ekološke prijetnje

Podzemna je glavni izvor slatke vode za poljoprivredna gospodarstva, kućanstva i industriju, a njezina eksploatacija bi mogla predstavljati ozbiljne ekonomske i ekološke prijetnje, uključujući pad prinosa usjeva i slijeganje tla, osobito u obalnim područjima, piše Reuters

"Jedan od najvjerojatnijih uzroka koji stoji iza ubrzanog opadanja podzemne vode je njezino prekomjerno crpljenje za navodnjavanje u poljoprivredi, u područjima sa suhom klimom", rekao je jedan od koautora rada, Scott Jasechko sa Sveučilišta Kalifornija. 

No, utjecaja je imala i suša, potaknuta klimatskim promjenama, zbog čega su poljoprivrednici vjerojatno crpili više podzemne vode kako bi osigurali navodnjavanje svojih usjeva, dodao je.

Koje su regije najviše pogođene? 

Studija je analizirala 170.000 bunara u više od 40 zemalja. Sjeverna Kina, Iran i zapad Sjedinjenih Država bili su među najteže pogođenim regijama.

Više od trećine od 1693 sustava vodonosnika, kojega čine porozne stijene ili sedimenti koji drže podzemnu vodu, se u periodu od 2000. do 2022. godine smanjilo za najmanje 0,1 m godišnje, pri čemu je 12% zabilježilo godišnji pad od više od 0,5 m. Neki od najteže pogođenih, u Španjolskoj, Iranu, Kini i Sjedinjenim Državama, u tom su se razdoblju smanjivali za više od 2 m godišnje.

S druge strane, u nekima se stanje i poboljšalo, navodi se u studiji, što je dijelom rezultat lokalnih mjera usmjerenih na ograničavanje količine vode koja se može ispumpati.

"Vodonosnici se mogu nadopuniti vodom koja se preusmjeri s drugog mjesta. Međutim, takva vrsta oporavka je bila relativno rijetka i za takve je slučajeve potrebno učiniti još mnogo posla", komentirao je Jasechko.


Tagovi

Razina podzemnih voda Podzemne vode Navodnjavanje u poljoprivredi Suša Klimatske promjene Ekološka prijetnja Scott Jasechko Studija Istraživanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]